banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Urfa'nın taze peyniri tezgâhlardaki yerini aldı

Hayvan besicileri yağan aşırı yağışlardan dolayı yağışların peynir bolluğunu beraberinde getirdiğini belirtiler.

Kış mevsiminde yağan aşırı yağışlardan dolayı mera alanlarında iyi beslenen hayvanlardan iyi derecede süt elde edildiği ifade eden peynir satıcısı Veysi Durmaz, yağışların peynir bolluğuna neden olduğunu söyledi.

Durmaz, "Kış dönemi boyunca beklediğimiz yağışı gördük, bu yağışlar mera alanında hayvanlarımızın iyi beslenmesine neden oldu. Ceylanpınar da 20 yıldır bu işi yapıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ceylanpınar peynirini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz. Vatandaşlarımız güzel, temiz ve sağlıklı peynir almak için özelikle  Brusella aşısının yapılıp yapılmadığını sorsunlar. Brusella aşısı yapılmamışsa aldıkları peynir onları zehirler vatandaşlar buna dikkat etmelidir.  Fiyatlar geçen seneye orantılı bir şekildedir, Şu an taze peynirinin kilosunu 7 liradan satışa sunuldu, önümüzdeki günlerde de bu fiyatın sabit kalacağını da umut ediyoruz" dedi.


Brusella  Hastalığına dikkat!

Brusella hastalığının hayvanlardan insanlara süt ve süt ürünleri yoluyla bulaşan, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu haline geldiğini belirten uzmanlar,  peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu mikropların ölmediğini ve bu mikropların uzun süre yaşayabildiğini,  Brusella’nın, enfekte hayvanların sütlerinin kaynatılmadan tüketilmesi ve taze peynirin tüketilmesiyle daha çok ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, hastalığın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görüldüğünü kaydettiler. (Mustafa Kaynak- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.