banner2
Öne Çıkanlar Suriye Diyarbakır Urfa Haber Sanlıurfa Atalanta

Türkiyeye kredi notu müjdesi

Türkiyenin, Ba2 olan kredi notuna ilişkin görünümünü durağandan, pozitife yükselten Moodys, bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini de yukarı yönlü revize etti.

Moodysin kıdemli analisti ve Başkan Yardımcısı Sarah Carlson, yaptığı açıklamada, kuruluşun, Türkiyenin Ba2 olan kredi notuna ilişkin görünümünü durağandan pozitife çevirdiğini, Türkiyenin ekonomisinin beklenmedik biçimde güçlü olduğunu kanıtladığını ve kriz öncesi seviyelere toparlandığını bildirdi. Kuruluşun Türkiyenin not görünümündeki değişiklik kararına Türkiyenin ekonomik ve mali esnekliğindeki düzelmelerin sebep olması gösterildi. Moodys ayrıca Türkiyenin Ba1 olan devlet tahvili tavanı görünümü ile Ba3 olan döviz cinsinden mevduat tavanı görünümünü de durağandan, pozitife çevirdi.

Carlson, Moodys Türkiyenin GSYH büyüme tahminini de bu yıl için yüzde 6,5e ve gelecek yıl için yüzde 5e yükselttiklerini kaydetti. Türkiyenin bütçe açığı ve borç seviyelerinin, hükümetin 2010-2012 Orta Vadeli Programında belirlediği hedeflerin ötesinde düzeldiği belirtildi.

Türkiyenin bir kez daha yüksek faiz dışı fazla vermesi ve dış şoklara karşı direncini daha fazla artırmak amacıyla borç seviyelerini azaltmaya devam etmesi gerektiğine işaret eden Carlson, Türkiyenin Ba2 olan kredi notunun Ba1e potansiyel yükseltilmesinin, Türkiyenin mali temellerinin, özellikle ülkenin yüksek cari açığı gibi önemli dış kırılganlıklar ışığında daha fazla güçlenmesine ve cari açığa kaynak sağlamak amacıyla yabancı doğrudan yatırım yerine portföy yatırım akışına güvenine bağlı olduğunu vurguladı.

Moodys, Ocak ayında yaptığı açıklamada, Türkiyenin kredi notunu bir kademe yükselterek Ba3ten, Ba2ye çıkarırken, nota bağlı görünümü de pozitiften durağana çevirmişti.

Kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, Türkiyenin mali şokları emebilme kapasitesine olan güvenin artmasını gösteren Moodys ayrıca, bankaların döviz cinsinden mevduat notu tavanını, Ba3ten, B1e, lira cinsinden mevduat notu tavanını da, A3ten, A2ye çıkarmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.