banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa Sanlıurfa Haber Urfa Haber Urfa Haberleri

Sanayiciler:

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) ile Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonunun (SİFED) ortaklaşa düzenlediği küresel güvenlik konulu toplantıda Türkiye’nin jeopolitik güvenlik perspektifi değerlendirildi.

Özel bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan ADSİAD ve ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’nin patlatılan bombalarla kaos ortamına çekilmek istendiğine dikkat çekti. 

Suriye krizi ile birlikte Ortadoğu’nun öngörülemeyen stratejik durumunun, dinamik ve belirsiz halde mevcut konumunu korumaya devam ettiğini belirten Sönmez, “Bu krizle birlikte Kürt sorunu ve IŞİD gerçeği tüm siyasi liderlerin şiddet ve ötekileştirme dilini bir kenara bırakarak birlikte ve öngörülü stratejik adımlar atmalarını gerektirmektedir. Sorun çok ama çok büyüktür.” dedi.

“Siyasi ve kısır çekişmeler geride bırakılsın”

Türkiye’nin önemli bölgesel konumuna vurgu yapan Sönmez,  “Çukurova, Rusya, Orta Asya ile Orta Doğu’dan gelen boru hatları sayesinde enerji oyununun vazgeçilmez bir aktörü haline gelmiştir ancak, güvenlik açığı, bölgemize olan talep ve ilgiyi azaltmıştır. Türkiye’den beklenen, enerjinin en güvenli bir biçimde Dünya’ya sunulmasıdır. Türkiye bu enerjiyi sunarken bölgesel dengeleri gözeterek sürdürülebilir güvenlik projesi ortaya koymak ve bunu uygulamak zorundadır. Siyasi ve kısır çekişmelerin geride kalmasını, ekonomide yaşanan daralmanın yerini büyümeye bırakmasını ve en önemlisi terör olaylarının son bulmasını ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Son gelişmeleri ‘Küresel Jeopolitik Güvenlik-2015’ başlığıyla masaya yatıran Çağ Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Murat Koç ise geleceğin enerji bölgesi olması hedeflenen Adana ve Çukurova'nın, enerji politikalarındaki önemini anlattı. Koç, küresel aktörlerin yeni rolleri üzerine görüşleri ve bu rollerin Türkiye'nin güvenliğine yansımaları konusunu değerlendirdi.

Dünyanın yanı sıra bölgesel jeopolitik güvenlikle birlikte yerel jeopolitik güvenliğe de işaret eden Koç, Doğu Akdeniz enerji koridorunun stratejik önemine işaret etti, Çukurova’nın yeni enerji merkezi olma yolunda ilerleyebileceğini vurguladı.

(İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.