banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Erdoğan Gündeme Getirince Herkes Merak Etti! Keneviri Kim Neden Yasakladı?

1. Bir dönüm kenevir, 25 dönüm orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaça eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüşebilirken, ağaç 3 kez dönüşebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda.
2. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicisidir. Dünyanın her yerinde yetişebilir çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabilir tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü ortadan kalkabilir.
3. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir. Kenevir ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir..
4. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır..
5. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi doğada başka hiçbir yerde bulunmaz. Kenevirin üretimi soyadan bile ucuzdur. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz..
6. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve doğaya dönüşmeleri kolaydır.
Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten 10 kat fazladır. Binaların yalıtımı için de dayanıklı, ucuz ve esnektir..

7. Kenevirle yapılan sabun ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani doğa dostudur. Peki kim neden yasakladı ?
8. ABD'de 18. yüzyılda üretimi zorunluydu üretmeyen çiftçiler hapse atılıyordu. Sonra tam tersi oldu. Neden? W. R. Hearst, 1900’lü yıllarda Amerika’da gazeteler ve medyanın sahibiydi. Ormanları olup kağıt üretiyordu. Kenevirden yapılan kağıtlardan milyonlarını kaybedebilirdi
9. Rockefeller, dünyanın en zengin adamıydı. Petrol şirketi vardı. Bio yakıt kenevir yağı da, elbette onun en büyük düşmanıydı. Mellon, Dupont'un ana hissedarı ve petrol ürünlerinden plastik üretme patentine sahipti. Ve kenevir endüstrisi, pazarını tehdit ediyordu..
10. Sonra Mellon ABD Başkanı Hoover’in hazine bakanı oldu. Bu bahsettiğimiz büyük isimler yaptıkları toplantılarda, kenevirin bir düşman olduğuna karar verdiler. Medya aracılığıyla, marihuana ile birlikte insanların beynine, zehirli bir madde diye kazıdılar..
11. Kenevirden yapılan ilaçlar piyasadan çekilip yerine bugünkü kimyasal ilaçları koydular. Kenevir ormanları katledildi. Yeni tarım ilaçları ile zehirlenme ve kanser arttı. Ve dünyamızı plastik çöplerle, zararlı atıklarla donattık...
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Türkiye kenevir üretimine başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda önemli açıklamalar yaptı. Plastik poşete karşı başlatılan kampanyaya da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, poşet yerine kenevirden imal edilen filelerin kullanılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor" dedi.
"BİZ KENEVİRİ İTHAL EDİYORUZ"
Son zamanlar bu plastik poşetler vb. birçok ürünlerle ilgili olarak bir savaş başlattık. Bunun 500 yıl, 750-1000 yıl bunu toprak eritemiyor. Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacağım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Ülkemizde keneviri yok ettik. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz. 
19 İLDE İZİN VERİLMİŞTİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında Türkiye'nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye, 2017'de toplam 1 ton kenevir tohumu üretti.
Dünya kenevir pazarı 4 milyar dolar büyüklüğünde
Türkiye'nin üretimine ağırlık vermeye hazırlandığı kenevir, özellikleri ve kullanım alanları ile merak konusu haline geldi. Uyuşturucu yapımında kullanıldığı için dünyanın birçok ülkesinde ekimi yasak olan kenevir, aslında bir endüstriyel bitki.2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Kenevir üretim yöntemleri üzerine çalışan ve projesi TÜBİTAK'tan destek alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, "Bugün dünyada 3 bin farklı üründe kenevir kullanılıyor. Uyuşturucu olamayacak şekilde kenevir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır" dedi. 
 Türkiye'de uzunca bir süredir ekimi yasak olan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yeniden gündeme geldi. Buna göre, Tarım Bakanlığı bünyesinde kenevirin üretimine yönelik çalışmaların başladığı öğrenildi. Peki ama yıllardır ekilmeyen ve son yıllarda sınırlı üretimi gerçekleşen kenevir neden tartışma konusu oldu? Gelin birlikte bakalım.  

4 MİLYAR DOLARLIK PAZARI BULUNUYOR
Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, kenevir akla ilk uyuşturucu yapımı ile gelse bile, sağlık başta olmak üzere birçok alanda kendine kullanım alanı buluyor. Bu özellliği ile endüstriyel bir bitki olan kenevir, ilaç, kağıt, yakıt, kumaş yapımında kullanılıyor. Otomotiv sektöründe de faydalanılan kenevir, petrol ve petrokimya ürünlerine önemli bir alternatif olması ile dikkat çekiyor. 
Dünyada 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin, küresel pazarının büyüklüğünün ise 2017 yılında 4 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Grand View Research raporuna göre, pazarın büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Başlıca kenevir üreticilerinin de ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brazilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğu açıklanıyor.
2016'DAN BERİ SINIRLI ÜRETİME İZİN VERİLİYOR
Uyuşturucu yapımında kullanıldığı gerekçesi ile kenevir, uzun yıllar boyunca Türkiye'de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ekimi yasaklanan tarım ürünleri arasında ilk sıralarda geliyor. 2016'da yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmeliği ise, kenevirin üretimine sınırlı olarak izin vermiş durumda.
Bu kapsamda Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde üretiliyor. Söz konusu yönetmeliğe göre, kenevir yetiştirecek üreticilerin Bakanlıktan izin alması ve yalnızca izin verilen bölgelerde ekilen ürünlerin de Bakanlık personelince ayda bir denetlenmesi gerekiyor. Bu noktada, üretilen kenevirin sanayiye yönelik olmasının şart koşulduğunu da belirtelim.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1988 yılında bin tondan daha fazla olan kenevir tohumu üretimi, 2013'ten beri 1 ton seviyesinde gerçekleşiyor. Ekilen alanlara bakıldığında ise, 2017 yılında 24 dekarlık alanda kenevir ekimi gerçekleştirildiği görülüyor. TÜİK verilerine göre, kenevirin üretim verimliliği 1988'de 35 kg/dekar iken, bu değerin 2017'de 42 kg/dekar'a yükseldiği anlaşılıyor. 
'ZARARSIZ' KENEVİR ÜRETECEK

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç, THC oranı düşük, bir başka deyişle uyuşturucu olarak kullanılamayacak kenevir üretimi üzerine yaklaşık 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Aytaç'ın Türkiye Bilimsel ve Teknoloji araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteği ile yürüttüğü projenin 2020'nin sonunda tamamlanarak patentinin alınması planlanıyor.
Türkiye'de 2017 yılına kadar yıllık ortalama 100 bin ton kenevir ithalatı yapıldığını kaydeden Selim Aytaç, "2018'de döviz kurlarındaki artış fiyatları artırdı ve kenevir ithalatı önemli ölçüde azaldı. Böylece, bu konuda dışa bağımlılığımız da gün yüzüne çıkmış oldu" dedi.
Kenevirin uyuşturucu olarak kullanılmasının söz konusu olmayacak şekilde üretildiği takdirde ekonomiye de önemli katkısı olacağını belirten Aytaç, "Bugün dünyada 3 bin üründe kenevir kullanılıyor. Uyuşturucu olamayacak şekilde kenevir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır" ifadesini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.