banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Urfa Kentsel Dönüşüm İçin Hiç Başvurmamış!

Gaziantep ve Diyarbakır'ında içinde bulunduğu talep listesinde şanlıurfanın bulunmaması şaşkınlığa neden oldu.

Şanlıurfa  Doğu ve Güneydoğu da en çok gecekonduya sahip büyükşehir olarak öne çıkarken; yıllardır kentsel dönüşüm tartışmaları yapılırken Şanlıurfa Belediyesinin bu konuda hiç bir girişimde bulunmaması şaşkınlık yarattı.

Haber7 İnternet sitesinde yer alan habere göre; Kentsel Dönüşüm söyleminin gündeme geldiği ilk günden beri vatandaşın en cevabını en çok merak ettiği soru "Evim riskli alan içinde mi?" şeklinde oldu.

Çünkü evi riskli alan içinde olan mülk sahiplerini 60 gün içinde evini yıktırma, riskli görülmesi halinde farklı bir bölgeye taşınma, itiraz edememe ve konut üzerinde hiç bir tasarrufta bulunamama gibi çeşitli yaptırımlar ve zorluklar bekliyordu.

İşte kentsel dönüşüm noktasında konutların süratle yıkılarak dönüşmesine olanak sağlayıp devletin işini ciddi anlamda kolaylaştıracak olan bu bölgelendirmenin Türkiye genelinde hangi illerin hangi ilçe ve mahallerinde uygulanacağı yavaş yavaş netleşmeye başlıyor...

Belediyelerin, ilçe sınırları içinde zemininden ve yapı stokundan endişe duydukları mahalleleri tespit ederek bu yerlerin riskli alan olarak ilan edilmesi için yaptığı başvurular Bakanlar Kurulu'ndan bir bir onay alarak Resmi Gazete'de yayınlanmaya başladı.

EN FAZLA RİSKLİ ALAN 3 İLDE

Belediyelerden gelen talepler sonrası Türkiye genelinde şu ana kadar 22 ilde riskli alan belirlemesi yapılırken en fazla riskli alan talebi ise İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldi.

TAPULARA ŞERH KONULACAK

Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek riskli alan ilan edilen mahallerde dönüşüm riskli alan statüsüne girmeyen bölgelere göre çok daha farklı ilerleyecek. Öncelikli olarak riskli alan ilan edilen sınırlar içindeki tüm yapıların tapu kayıtlarına şerh konularak mal sahiplerinin mülkleri üzerindeki tüm tasarrufları geçici olarak durdurulacak ve 2/3 çoğunluğu aranmadan yıkım kararı çıkartılacak.

60 GÜN + EK SÜRE TANINACAK

Ancak yıkım, hak sahipleri belirlendikten sonra yapılan anlaşmalar sonrası gerçekleştirilecek. Bu anlaşmalara yanaşmayanlara ise evlerini yıkmaları için 60 gün + ek süre verilecek. Bu süre sonunda yıkılması gerektiği halde mevcudiyetini koruyan yapıların yıkımı ise ilgili birimler tarafından gerçekleştirilecek.

SAĞLAM BİNADA UYGUN GÖRÜLÜRSE YIKILACAK

Riskli alanda risksiz bina bulunması hâlinde ise bu binalar uygulama dışı tutulabilecek. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan için ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecek. Ancak, uygulama bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar da malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabilecek.

MAHALLELER TAŞINABİLECEK

Riskli alan uygulamaları kapsamında dönüşüm öncelikle yerinde yapılacak. Ancak, bölgenin bataklık ve çöküntü alanları gibi ileriye dönük risk arz edecek yerlerin üzerinde olması durumunda zorunlu olarak farklı bir rezerv yapı alanı değerlendirilecek.

Ayrıca riskli alan ilan edilen bölgelerde yer alan proje ve uygulamalara yönelik imar ve yapılaşma işlemleri geçici olarak durdurabilecek.

İşte o 22 il ve riskli alan ilan edilen mahalleler...

İstanbul'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Kadıköy'ün Fikirtepe Mahallesi, Bağcılar'ın Göztepe, Kemalpaşa, Demirkapı ve Evren Mahalleleri, Bayrampaşa'nın Vatan Mahallesi, Esenler'in Çiftehavuzlar ve Oruçreis mahalleleri, Güngören'in Tozkoparan mahalleleri, Küçükçekmece'nin Fatih ve Kanarya mahalleleri, Sultangazi'nin Cumhuriyet mahallesi, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu'nun Sümer mahallesi, Sarıyer'in Çamlıtepe ve Fatih Sultan Mehmet mahalleleri, Beyoğlu'nun Örnektepe, Sütlüce ve İstiklal mahalleleri, Esenler'in Atışalan Havaalanı ve Atışalan Tuna mahalleleri.

İzmir'de riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Narlıdere'nin 2.İnönü, Atatürk, Çatalkaya ve Narlı mahalleleri, Menemen'in Ahıhıdır, Seydinasurullah ve Kazımpaşa mahalleleri, Karabağlar ilçesi

Ankara'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Çankaya'nın Karakusunlar mahallesi, Altındağ'ın Seyfi Demirsoy, Hacılar, Önder, Gültepe, Çalışkanlar ve Beşikkaya-Feridun Çelik mahalleleri, Elmadağ'ın Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahalleleri, Çankaya'nın Namık Kemal ve Akpınar mahallesi, Mamak'ın Araplar, Derbent, Dostlar ve Köstence mahalleleri, Çankaya'nın İlker, Metin Akkuş ve Yukarı Dikmen mahalleleri, Altındağ'ın Atıfbey, Hıdırlıktepe ve İsmetpaşa mahalleleri...

Elazığ'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez'e bağlı Cumhuriyet Mahallesi

Hatay'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Antakya ilçesine bağlı Emek ve Aksaray mahalleleri

Niğde'de riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez mahallesi

Kahramanmaraş'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkeze bağlı Yusuflar Mahallesi, Gayberli'ye bağlı Hacı Bayram Veli ve Malikejder mahalleleri

Adana'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Çukurova'ya bağlı Belediyeevleri Mahallesi

Eskişehir'de riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Tepebaşı ilçesine bağlı, Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar ve Mamure mahalleleri ile Odunpazarı ilçesine bağlı Deliklitaş ve Kurtuluş mahalleleri

Afyonkarahisar'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez İlçesine bağlı, Hacı Cafer, Hacı Eyüp, Hacı Nuh, Hacı Alioğlu, Mecidiye, Dairecep, Gündoğmuş, Karamanoğlu, Gökçe, Aksaraylı, Barbaros, Metli, Sümer, Nakilci, Bademli, Fakıpaşa, Hacı Mustafa, Hacı Abdurrahman ve Hacınasuh mahalleleri

Sakarya'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Erenler İlçesi, Yenimahalle ve Küpçüler mahalleri, Hendek İlçesine bağlı Kemaliye Mahallesi

Samsun'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Canik İlçesi, Gazi Osman Paşa ve Soğuksu mahalleleri

Kütahya'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Pazarlar İlçesi, Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi

Erzincan'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez İlçesine bağlı Demirkent Beldesi, Üzümlü İlçesine bağlı Altınbaşak Beldesi, Fırat, İstasyon, Süleymanlı ve Büyükkadağan mahalleleri

Aydın'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez İlçesine bağlı Ilıcabaşı Mahallesi

Gaziantep'de riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Şehitkamil İlçesine bağlı Aydınlar Mahallesi, Şahinbey İlçesine bağlı Kurtuluş, Saçaklı, Oğuzlar, Şenyurt, İsmetpaşa, Aydınbaba, Gündoğdu, Sultanselim, Yavuzlar, Alibaba, Kılınçoğlu, Delbes, Daracık, Ulucanlar ve Ünaldı mahalleleri

Van'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Erciş İlçesine bağlı Bayazıt, Kışla, Latifiye, Camikebir, Alkanat, Vanyolu ve Salihiye mahalleleri

Trabzon'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Merkez İlçesine bağlı Gürbulak Beldesi ve Güzelyalı Mahallesi

Ağrı'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Patnos İlçesi

Bursa'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Yıldırım İlçesine bağlı Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahalleleri

Erzurum'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Yakutiye İlçesine bağlı, Mecidiye, Aziziye, Gaziler ve Veyisefendi mahalleleri

Diyarbakır'da riskli alan ilan edilen ilçe ve mahalleler:

Sur İlçesi

Kaynak: Haber7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.