banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Suriyeli kız çocukları için yeni merkez açıldı

Avrupa Birliği Suriye Bölgesel Güven Fonu (Madad) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve RET işbirliğiyle Devteşti Mahallesinde hayata geçirilen “Benim Hayatım” adlı merkezin açılışı öncesi konuşan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük; 2011 yılından bu yana bölgede 2. Dünya Savaşından sonraki en büyük dramın yaşandığını, 10 milyonu aşkın kişinin ülkesinden göç ettiğini ve bunların 2 buçuk milyonunun Türkiye’ye göç ettiğini belirtti.

“Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanmaya devam eden dramda ben ülkemle gurur duydum” sözleriyle konuşmasına devam eden Vali İzzettin Küçük: “İlk günden itibaren, hiçbir ayrım gözetmeden Arap, Kürt, Türkmen, Ezidi, Ermeni olmak üzere her kesimden insana hemen kucak açtık, açmaya da devam ediyoruz. İlk günden bu yana yanımızda olan UNICEF’e ve Avrupalı dostlarımıza teşekkür ediyorum çünkü bu büyük yükü muhakkak paylaşmamız gerekiyordu. Her şey yaşandı ama dostlarımızla beraber insanlık onurunun yere düşmesine müsaade etmedik. Bu yüzden bu tür merkezleri çok önemsiyorum. Çünkü bu zor zamanlarda umudu beslemek için omuz omuza olmamızın gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu tür eğitim merkezlerinin daha da çoğalması gerekiyor çünkü gelen nüfusun çoğunluğu genç ve bu gelen insanların bir kısmı burada kalacak. Burada kalacak olan insanların güçlü bir başlangıç yapabilmeleri için de en önemli hadise eğitim olacaktır. Ülkelerine dönenler olursa da ülkelerinde yeni bir gelecek inşa etmek için bu kayıp yıllarını eğitimle güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu güvenli ortam, Suriye’deki krizden etkilenen kız çocuklarının korunması ve güçlendirilmesi açısından kritik önemdedir. Kız çocukları burada kendilerini fiziksel ve duygusal olarak güvende hissedecek, herhangi bir olumsuz yargıyla karşılaşma ya da zarar görme kaygısı olmadan ifade özgürlüğünden yararlanacaktır. AB Güven Fonu tarafından yapılan bu katkı sayesinde, Türkiye Hükümeti ve RET gibi ortaklarla yakın işbirliği içinde ve “Kayıp Kuşak Olmasınlar” girişimi çerçevesinde Suriyeli çocuklara yönelik yardımlarımızın ölçeğini büyütebileceğiz.”

Törene katılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ise konuşmasında: “Bir kez daha belirtmek isterim ki bugün burada gerçekleştirilen etkinlik Avrupa Birliği dayanışmasının ve Türkiye’yi destekleme kararlılığının güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Ayrıca merkezin adı olan ‘Benim Hayatım’, Suriyeli kız çocuklarının koşullarının iyileştirilebileceğinin bir göstergesi, dolayısıyla işbirliğimizi sürdürmek ve kapsamını genişletmek açısından bizler için özendirici ve cesaretlendirici bir anlam da taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise; bakanlık olarak Suriyeli çocukların okullaştırılması konusunda önemli faaliyetlerin altına imza attıklarını belirterek: “Şu an için 300 bin Suriyeli çocuk eğitim öğretim faaliyetinin içerisindedir. Milli Eğitim Bakanlığının hedefi, Sayın Bakbakanımız Newyork’ta yaptığı konuşmada olduğu gibi, yılsonuna kadar 450 bin rakamına ulaşmaktır” dedi.

 


Konuşmaların ardından “Benim Hayatım” adlı merkezin açılış kurdelesi törene katılan davetliler tarafından kesildi. Tören sınıfların gezilerek merkezden yararlanan çocuklara kırtasiye malzemelerinin yer aldığı setlerin hediye edilmesiyle sona erdi.

Merkezde, okul dışında kalan kız çocuklar odaklı olmak üzere kız çocuklarına yönelik toplumsal şiddetin önlenmesine ve bu tür durumlara gerekli tepkilerin verilmesine yönelik ücretsiz ve denetimli etkinlikler düzenlenecek. “Benim Hayatım” Merkezi aracılığıyla, Süleymaniye ve çevresinde 3.000 kız çocuğuna ulaşılması hedefleniyor. Hayati öneme sahip psiko-sosyal desteğin yanı sıra “Benim Hayatım” Merkezi’nde, Türkçe ve İngilizce dil eğitimleri de verilecek. Ayrıca kız çocuklarına temel yaşam becerileri kazandırmak ve öz saygı ve güven gelişimlerini desteklemek amacıyla el sanatları, resim ve sahne oyunları gibi atölye çalışmaları ile önderlik ve iletişim eğitim programları da düzenlenecek.

Düzenlenen törene Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’le birlikte; Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, RET (Refugee Education Trust İnternational) Türkiye Temsilcisi Göksu Koç, ilgili daire amirleri ve merkezden yararlanan çocuklar katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.