banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Gök: Birecik'ten Fırat akıyor, Birecikliler bakıyor



Şanlıurfa Vakfi Şube Başkanı Dr Süleyman Gök, yaptığı açıklamada, susuz hayatın mümkün olamayacağı için içme ve kullanma suyunun sürekli ve güvenli bir biçimde temin edilmesi ve su kaynaklarının korunmasının günümüzde büyük önem kazandığını belirterek, "Yeryüzündeki sular da birbiriyle bağlantılı olduğundan herhangi bir bölgedeki kirlilik ekosistemdeki etkileşim aracılığıyla başka bir bölgeye de taşınmaktadır. Bu nedenle kullanıldıktan sonra atıksu adını alan su, birikinti ve kirlilik etkeni olmayacak, içme ve kullanma sularını kirletmeyecek biçimde çevreden uzaklaştırılmalıdır" diye ifade etti.

"Hayatın kaynağı olan su ne yazık ki, su kaynaklarının kirletilmesi ve arıtılmadan kullanılması yüzünden halk sağlığını tehdit edebiliyor" diyen Dr. Gök, açıklamasında şunları dile getirdi;

"Tifo, paratifo, amipli dizanteri, kolera ve hepatit dediğimiz sarılık gibi çok ciddi hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca kurşun ve arsenik gibi kimyasal toksit maddelerde ilçe insanının sağlığını ciddi manada tehdit etmektedir. Yaşam için gerekli olan su, temiz ve sağlıklı olduğu durumda yararlı olabilir. Sudan kaynaklanan hastalıkların kontrol altında tutulması, kaynaktan başlayarak musluklarımıza ulaşıncaya kadar pek çok aşamada gerekli tedbirlerin alınması ile mümkün olabilir. Maalesef 90 yıllık belediye olan Birecik ilçemizde içme suyu arıtma tesisi olmadığı gibi kanalizasyon atık suyu arıtma tesisi de bulunmamaktadır. Kuyulardan çekilen su arıtma sistemine tabi tutulmadan pompajlar aracılığıyla direk su şebekesine verilerek Birecik halkımıza sunulmakta ve bu da beraberinde yukarıda bahsettiğimiz bir çok bulaşıcı hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Maalasef üzülerek belirtmeliyim ki; Birecik halkına günün sadece belli saatlerinde su verilmektedir. Kısacası Fırat suyu akıyor ama Birecik halkı susuzluktan kıvranıyor. Bu çağda günün her saatinde su alamayan ilçe halkına yazık değil mi? 90 yıldır içme suyu problemi  halledilemeyen Birecik'te ne zaman bu sorun çözülecek? Halbuki olması gereken Fırat'tan su alınıp arıtma tesisinden geçirilip, başta Birecik merkez olmak üzere ilçenin en ücra köyüne kadar içme suyu verilmesidir. Birecik halkı, 90 yıldır bu hasreti bekliyor.

Birecik'teki kanalizasyon atık suyu arıtma sistemine tabi tutulmadan direk olarak fırat nehrine akıtılmakta ve fırat nehri kirletilmektedir. Halbuki Çevre Bakanlığı %70 dolayında bu projelere hibe yardımı yapmaktadır. Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK'ten bu konuya el atmasını ve gerekenlerin yapılmasını ivedilikle bekliyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.