banner2
Öne Çıkanlar haber Siverek ak parti Viranşehir Sanlıurfa Haberleri

42 Hektarlık Alana Kentsel Dönüşüm
Bu kapsamda 3 yıldır Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanı ile görüşmelerini aralıksız sürdüren belediye Yeşil Direk ve eski Sanayi Bölgesi için 700 bin liralık önemli projemler hazırlattı. Yeşil Direk projesini geçtiğimiz aylarda Sivil Toplum Örgütleri, belediye imar komisyonu, belediye meclis üyeleri, esnaf ve muhtarlarla paylaştı. Belediye bu kez de şehir içindeki eski sanayi bölgesi için hazırlattığı kentsel dönüşüm projesinin tanıtımını yaptı.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’nın başkanlığında düzenlenen eski Sanayi Bölgesi kentsel dönüşüm toplantısına, ŞUTSO, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mütahitler Odası, Kent Konseyi, Belediye İmar Komisyonu, Sanayi Esnafları ve Belediye Başkan yardımcıları katıldı.

42 Hektarlık Alana Kuruluyor
42 hektar üzerinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinde 600 konut,700 ticaret merkezi,600 ofisin yapılması planlanıyor. Projenin Şanlıurfa’nın dokusuna uygun bir şekilde yapıldığını gece ile gündüzü yaşatan bir çalışma olacağını söyleyen projeyi hazırlayan Uğur Kentsel Dönüşüm firmasının sahibi ve genel müdürü Uğur Aslan, katılımcılara proje hakkında bilgiler de aktardı. Proje üzerinde anlaşmanın sağlanmasıyla çalışmaların 2012 yılı içerisinde başlanacağını dile getiren Uğur Aslan, sivil toplum örgütü temsilcilerin proje ile ilgili sorularını da cevapladı.
“HAK SAHİPLERİNİN 183 FARKLI TERCİHİ BULUNACAK”
Kentsel dönüşüm uygulanması için proje hazırlatılan 42 hektarlık alanda şuan 990 kişinin yaşadığının altını çizen projenin mimarı Uğur Aslan, proje içerisinde yer altı otoparklarının olacağını, AVM’lerin bulunacağını, çevre düzenlemesi, yeşil alanların olacağını anlattı. Burada doktorların, bankaların, otellerin, muhasebecilerin, esnafın iş yeri olarak faydalanacağı alanların olacağını dile getiren Uğur Aslan, hak sahiplerine ise 183 farklı tercihi bulunduğunun vurguladı. Sanayi içerisinde geçen Cavsak deresi de kentsel dönüşüm projesi kapsamında ıslah edileceğini görsellerle katılımcılara anlatan Uğur Aslan, bazı katılımcılardan proje tam not aldı.
“ESKİ SANAYİ BÖLGESİ CEZİBE MERKEZİ OLACAK”
Bu konudaki toplantının ilk olduğunun bu toplantılarının devamının geleceğini o bölgedeki daha fazla esnafla paylaşılacağını ifade eden Uğur Aslan “Ben iş yeri ya da konut, ofis istemiyorum yerime karşılık paramı istiyorum diyenlere de parasının verilecek. Ama bana sorarsanız yerine karşılık para istemek yerine buradan hakkına düşecek iş yeri, ofis ya da konut tercih etmesinin daha kazançlı olacaktır. Çünkü burası bir cezibe merkezi olacaktır. Cezibe merkezi olması hesabıyla buradaki iş yerlerinin, ofislerin ya da konutların değeri de bire yaklaşık 5 kat fazla olacaktır. Ama derseler ben hakkıma karşılık daha fazla bir şey istiyorum. O zaman da farkını verip daha güzel ve kazançlı bir yatırımdan faydalanabilecektir. Ama tabi yene taktir hak sahiplerinindir.”dedi
“5 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK”
Kentsel dönüşüm uygulanacak olan eski sanayi bölgesindeki projede ticaret merkezleri, ofisler ve konutların kat oranları arasında 18 ve 16 katlı binalarında bulunacağını 3 ile 4 katlı yapıların da olacağını söyleyen Uğur Aslan, bölgenin kentsel dönüşümle yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam edeceğini belirtti.
ŞUTSO’NUN ÖNERİSİ
Sunum eşliğinde proje fotoğraflarının gösterildiği ve detaylı bilgilerin aktarıldığı toplantıda söz alan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin dere yatağının ve yapılarla birlikte yollarının hilal şeklinde değil de paralel olmasını önerdi. Ertekin, ayrıca alanın tamamında otopark sorunun çözülmesini gerektiğine işaret ederek bölgenin yalnızca ticari alan olarak değerlendirilmesini konutun çok uygun olamayacağı görüşünü dile getirdi.
FAKIKABABA: 3 YILDIR KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Toplantının sonunda Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba da proje üzerinde yüzde 90 uzlaşma sağlanacağını tahmin ettiğini söyledi. ”Bizim amacımız oradaki mutlu etmek.”diyen Fakıbaba şöyle konuştu;”Biz burada 3 yıldır çalışıyoruz. Belediye meclisi üyesi arkadaşlarımız burası için bize bu yetkiyi verdi. Onlara da teşekkür ediyorum. Burada bir uzlaşma sağlanması lazım. Amacımız uzlaşmayla burada kentsel dönüşüm yapmak. Burada kimse kimseden bir şey kaçırmıyor. Bu tür cazibe merkezlerinin Urfa’nın her yerinde yapılması lazım. İnşallah burası esnafımıza hayırlı olur. Dikkat ederseniz böyle ne kadar önemli proje hazırladıysak her seferinde sivil toplum örgütlerini çağırıyoruz ve uzlaşarak bu işi yapıyoruz. Bu işleri tek başımıza çözmek doğru değil kolay da değil. Bu tür projelerin içine siyasilerimizi de çekmemiz lazım. Onların da desteğini almamız lazım. Bakanımızla, milletvekillerimizle sivil toplum örgütlerimizle esnafımızla el ele vererek çalışmamız lazım. Şanlıurfa Belediyesinin burada tek hiçbir menfaati yok. Tem amacımız esnafımızın buradaki insanlarımızın mutlu olması. Biz 700 bin lira para ödeyerek Yeşil Direk ve eski Sanayi Bölgesi kentsel dönüşüm projesini hazırlattık. Belediye olarak çok fedakârlık yaptık. Toplantımıza katılan bütün sivil toplum örgütü temsilcileri arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gayet güzel bir katılımla bu projeyi sizlerle tartıştık ve paylaştık. İnşallah bu tür kentsel dönüşüm projelerini Şehitlik, Sancaktar mahallerinde yaparız. Şimdi amacımız sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm için bir yerlerden başlamak. Belediye olarak biz eski itfaiyenin yerini veriyoruz. Eski şıra pazarının yerini veriyoruz. Eski hal pazarının yerini veriyoruz.”
WWW.BALİKLİGOL.COM

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.