banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Anne Babalar dikkat! Yetersiz uyku, okul başarısını düşürüyor

2016- 2017 eğitim yılının başlamasıyla Türkiye geneli 18 milyon öğrenci dün dersbaşı yaptı. Tatil boyunca geç yatıp geç kalkmaya alışan çocukların önündeki en önemli engellerden biri de yeni uyku düzenine alışmak. yetersiz uykunun çocuklar üzerindeki etkisi nedir? yetersiz uyku ders başarısını etkiler mi? uzmanlardan önemli uyarılar...

TÜRKİYE-Yetersiz uykunun çocuğun okuma yazma ve matematik problemlerini çözme kabiliyetlerini bozduğunu söyleyen uzmanlar, anne babaları okula giden çocuklarının uykusunu bir an önce düzenlenmesi konusunda uyarıyorlar.

Uykunun çocukların okul başarılarını etkilediğini gösteren bilimsel araştırmalar bulunduğunu söyleyen Amerikan Hastanesi Uyku Kliniği Şefi Dr. Sabri Derman, uykunun özellikle anaokulu ve ilköğretim yaşındaki çocuklar için çok daha önemli olduğunu belirterek, "Bu dönemde beynin gelişimi sürdüğünden yeterli uyku, fiziksel ve bilişsel gelişme için önem taşır. Beyin en çok uyku sırasında çalışır. Eğer beyni çok karmaşık bir bilgisayara benzetirsek, bu bilgisayar, verileri işleme, belleğe kaydetme, bilgileri birbirleriyle ilişkilendirme, sınıflandırma, gerektiğinde kolay ve doğru hatırlamak için yapılması gereken işlemlerin çoğunu, uyku sırasında gerçekleştirir" dedi.

Yetersiz uyuyan öğrencilerin, sağlıklı uyuyanlara göre daha düşük notlar aldığını belirten Dr. Derman, "Bilimsel araştırmalar, uyku süreleri 1 hafta süreyle bir saat bile azalan çocuklarda dikkat, konsantrasyon, öğrenme ve hafıza becerilerinde ölçülebilir derecede belirgin azalmalar olduğunu göstermektedir. 2,5 ile 6 yaş arası 1.500 çocukta yapılan geniş bir araştırmada, 10 saatten az uyuyan çocukların kelime haznelerinde ve zihinsel becerilerinde, 10 saatten çok uyuyanlara oranla çok belirgin azalma olduğu saptanmış" diye konuştu.

Günde ortalama 10 saat uyumalı

İnsanların tam dinlenebilmesi için gerekli olan "ideal uyku süresi"nin kişiden kişiye değiştiğini belirten Dr. Sabri Derman bu sürenin, ilkokul öncesi küçük çocuklarda 11-13 saat, ilk ve ortaöğrenimdeki çocuklarda 10-11 saat, üniversite dönemindeki gençlerde ise genelde 8-9 saat olduğunu ifade etti.

Geç saatlere kadar ders çalışmasın

Öğrencilerin uyku sağlığı için gerekli ortamın oluşturulmasında anne babaya önemli görevler düştüğünü söyleyen Dr. Sabri Derman, uyku düzeninin sağlanması için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

- Tatil günleri de dahil her gün aynı saatte uyuyup uyanmasını sağlayın

- Yatmadan önce ılık ballı süt içirin

- Yatakta tablet ve telefonla oynamasına izin vermeyin

- Yatmadan en az yarım saat önce televizyon karşısından kalkmasını sağlayın

- Okul dışı aktiviteler çok zaman alıyorsa azaltmayı düşünün, ders için gece geç saatlere kadar çalışmanın kalıcı faydası olmadığını unutmayın

(Türkiye)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.