banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Arakan için Şanlurfa'da dua ettiler VİDEO ve FOTOĞRAFLI

Yapılan basın açıklamasına ve duaya kadınların da katıldığı gözlendi.

 

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına açıklamayı yapan İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atilla; “Uzun süredir bu kamplardan birinde kalan 75 yaşındaki Kala’nın dilinden dökülen “Bizi bütün acılarımızdan kurtaracak olan ölümü bekliyoruz” diyerek zulmün ne kadar şiddetli olduğunu vurguladı.

 

Atilla sözlerini şöyle sürdürdü; “Arakan’da 3 Haziran 2012 günü başkent Akyab’dan Maungdav şehrine gitmekte olan 10 Arakanlı Müslüman’ın Budist fanatiklerce katledilmesi akabinde yüzlerce Müslüman bu saldırıyı protesto etmek için Maungdav şehrindeki Merkez Camii’nde toplandı. Burma polisi bu hareketi kendi varlıklarına tehdit,devlete karşı bir ayaklanma olarak nitelendirdi ve olaylara karışan Müslümanların cezalandırılması emrini verdi. Budist fanatikler ve Burma polisi, Müslümanlara saldırdı ve çıkan çatışmada çok sayıda Müslüman yaralandı veya şehit edildi. Müslüman köy ve kasabalarına baskınlar düzenlendi. Bölgede haziran ayından bu yana 1.000’in üzerinde Arakanlı Müslüman katledildi, 90.000’den fazla Müslüman evsiz kaldı.

 

Arakanlı Müslümanlar baskıcı Budist yönetimi altında çeşitli eziyetlere maruz kalıyor. 1938’den günümüze kadar yapılan katliamlarda yüz binlerce kişi hayatını kaybetti. Hukuksuz tutuklama, işkence ve kötü muamelelerin yanı sıra dinî ve etnik ayrımcılığa maruz kalan Arakanlılar vatandaşlıktan çıkarılmakta, yerlerinden edilmekte, mallarına el konulmakta, evlenmelerine izin verilmemekte, seyahat etmeleri engellenmekte, kültürel ve tarihî mirasları yok edilmekte.

 

Burma askerî yönetiminin baskıları nedeniyle bugün bir milyonu aşkın Arakanlı Müslüman, Suudi Arabistan, Pakistan, Malezya ve Bangladeş’te mülteci olarak yaşam mücadelesi veriyor. Arakan’dan kaçan çok sayıda mülteci özellikle 90’lı yıllardan itibaren komşu ülke Bangladeş’teki kamplara sığınıyor. Ancak tahayyüllerin ötesinde olumsuzluklar barındıran bu kamplarda yaşam, Arakanlı Müslümanların geleceğe dair umutlarını tüketiyor. Uzun süredir bu kamplardan birinde kalan 75 yaşındaki Kala’nın dilinden dökülen “Bizi bütün acılarımızdan kurtaracak olan ölümü bekliyoruz.” sözü bu durumun en açık yansıması. Daha da trajik olan ise; Bangladeş haziran ayından bu yana ülkeye sığınan mültecileri kabul etmiyor, hatta daha önceki dönemlerde Bangladeş’e sığınan mültecileri geri göndermek suretiyle ölüme itiyor.Geçmişi çok uzun yıllara dayanan dinî ve etnik gerekçeli şiddet olaylarının artarak devam ettiği ve bir politika olarak resmen desteklendiği Arakan’da insanlığa karşı büyük bir suç işleniyor.

Bu sebeple diyoruz ki;

 

- Müslümanlara yönelik baskılarını sonlandırması için BM ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının Burma hükümetine çağrıda bulunmaları gerekmektedir.

 

- Uluslararası toplum acilen Burma’da yaşanan zulmü durdurmalıdır. Bu gerçekleşene kadar ülkeler Burma ile ekonomik ilişkilerini kesmelidir.

 

- Burma yönetiminin ekonomik, siyasi ve askerî ilişkilerine dikkat çekilmesi ve bu rejimin zulmünü sürdürmesini sağlayan kaynakların kesilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

 

- İslam âlimleri bu konuda Müslüman toplumlara öncülük etmeli ve Müslümanların bu zulüm karşısındaki sorumluluklarını hatırlatan açıklamalar yapmalıdır.

 

- İslam ülkeleri Arakanlı Müslümanların uğradığı zulme karşı sessizliklerini bozmalı ve gerekli tepkiyi ortaya koymalıdır.

 

-Türkiye, Arakanlı Müslümanlara uygulanan zulmün önlenmesi için çeşitli platformlarda girişimlerde bulunmalıdır. Yardım kuruluşlarının mülteci kamplarına ulaşmalarının önündeki engellerin kaldırılması için gerekli girişimler hızlandırılmalıdır.

 

-Uluslararası yardım kuruluşlarının Arakan içerisinde ve mülteci kamplarında yardım dağıtabilmeleri garanti altına alınmalıdır.

 

-Burma sınırları içerisinde kalan alan, sivil insan hakları örgütlerine ve uluslararası gözlemcilere açılmalıdır. -Dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Budistler Burma’daki zulmü durdurmak için harekete geçmelidir.

 

-Zikredilen ve son olaylarda da görülen insan hakları ihlallerinin son bulması ve sorumlularının cezalandırılması uluslararası topluluğun sorumluluğundadır.

 

Ayrıca iki yıla yakın bir süredir Ortadoğu halkları özgürlük ve adalet talepleriyle, on yıllardır üzerlerine çökmüş olan korkaklıktan silkinerek ve bedel ödeyerek  güçlü bir direniş göstermektedirler. Malum, zalim BeşşarEsedgeçen yıldan bu yana tüm dünyanın gözü önünde içinde çok sayıda çocuk ve kadının da olduğu 15.000'den fazla insanı tanklarla, toplarla ve uçaklarla vahşi bir şekilde katletti ve katletmeye devam ediyor. Suriye’de yaşanan insanlık dışı davranışlara, kadın, çocuk ve yaşlılara uygulanan diktatör Esed zulmüne karşı sessiz kalamayacağımızı, bu uygulamaları lanetlediğimizi açıkça ilan ediyoruz. Mazlum Suriyeli kardeşlerimizin haklı direnişinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.  Mezhepler, kavimler ve devletler üstü bir hassasiyetle ele almamız gerekliliğine inandığımız bu tür insanlık suçlarını nerede olursa olsun kimden gelirse gelsin lanetliyor, Mazlumların yanında ve zalimin karşısındayız. Hiç şüphesiz bu tavır, İslamî ve insanî kimliğimizin bize yüklemiş olduğu tarihî bir sorumluluktur” dedi.

 

Daha sonra Platform adına Mehmet Emin Baytar  dua okudu. Baytar;  -Ya Rabbi, zalimlerin, diktatörlerin tahtlarını, saraylarını  yerle bir et. Mazlum, güçsüz insanlara zulmedenleri kahreyle.

Ya Rabbi, başta Arakan olmak üzere dünyanın dört bir yanında zulüm gören kardeşlerimize yardım et.

-Arakan’daki kardeşlerimizi sahipsiz bırakma. İslam dünyasını, Müslüman idarecileri Arakanlı kardeşlerimiz için harekete geçir.

-Ya Rabbi senden Arakanlı çocukların, kadınların, mazlumların, mültecilerin yüzlerinin gülmesini talep ediyoruz. Duamızı geri çevirme Allah’ım.

-Arakanlı kardeşlerimizin acılarını gider, bizleri de her daim kardeşleriyle dayanışma içinde olan Müslümanlardan kıl.

-Bizleri haksızlık, zulüm karşısında susan Müslümanlardan eyleme. Bizleri İslam düşmanlarına karşı güçlü, izzetli kıl.

-Baas diktatörlüğüne karşı savaşan Suriye’deki kardeşlerimize katından zaferler, fetihler ver Ya Rabbi.

-Ya Rabbi, senden Hama’da, Humus’da, Şam’da çocukları katleden, camileri bombalattıran Esad zaliminin bir an önce devrilmesini talep ediyoruz. Duamızı geri çevirme Ya Rabbi.

-Zindanlardaki mazlumları bir an önce özgürleştir. Esir kardeşlerimizin sıkıntılarını hafiflet.

-Filistin, Suriye, Afganistan, Irak, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Keşmir ve  Somali’de senin  dinin için, özgürlük ve adalet için çarpışan mücahitlere de zaferler ver.

-Kudüs’ümüzü, Mescid-i Aksamız’ı özgürleştir.

-Huzuruna geldiğimizde utananlardan değil; sevinenlerden olmak istiyoruz. Bizleri razı olduğun kullardan eyle Ya Rabbi.

-Bizleri burada buluşturduğun gibi cennette de buluştur. Bizleri birbirimize cennet dostları, cennet arkadaşları kıl.

-Ya Rabbi, sadece senin rızan için yaşamak, sadece senin rızan için ölmek istiyoruz. Bize izzetli, şerefli bir hayat ve ölüm nasip eyle. Bizleri Müslüman olarak yaşat, Müslüman olarak öldür ve salihlerin arasına kat” dedi.

 

Duadan sonra topluluk sessizce dağıldı

Haber; Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.