İstanbuldaki Suriyeli yetimler sevindi
Kuveyt Bunyan Yardım Derneği, Uluslararası Şefkat Derneğinde düzenlenen törenle Suriyeli 55 yetime nakdi yardımda bulundu.

Suriyedeki iç savaşta babalarını kaybeden yetimlere bir yardım eli de Bunyan Yardım Derneğinden geldi. Kuveytli dernek, Yenibosnadaki Uluslararası Şefkat Derneğinde düzenlenen törenle Suriyeli 55 yetime nakdi yardımda bulundu.
Kuveyt Bunyan Yardım Derneği Temsilcisi Hüseyin El Sait, Türkiyedeki Suriyelilerin yanı sıra Lübnan ve Ürdündeki sığınmacılara da yardamda bulunduklarını belirterek bu yardımların ihtiyaca göre bazen nakdi bazen de gıda, giyim ve tıbbı malzeme olarak yapıldığını söyledi. Mardin, Şanlıurfa ve Hataydaki kamplarda kalan Suriyelileri de unutmadıklarını vurgulayan Hüseyin El Sait, sürekli irtibat halinde bulundukları Uluslararası Şefkat Derneğinin talebi üzerine İstanbuldaki Suriyeli 55 yetim için yardımda bulunduklarını anlattı. Uluslararası Şefkat Derneğine anneleriyle birlikte gelen yetimlere nakdi yardımları zarfların içinde teslim edildi.
RUSYA KARIŞMASAYDI ESED BİTMİŞTİ
Kuveytli derneğin temsilcisi Hüseyin El Sait, Suriyenin dışına çıkamayan Suriyelilere de yardım ulaştırdıklarını ancak ülkede durumun çok kötü olduğunu anlattı. Rusyanın kamplarda kalan sivilleri de vurduğunu belirten El Sait, Rusya karışmasaydı Esedin işi bitmiş, teslim bayrağını çekmişti ve belki de iç savaşın sonuna gelinmişti. En azından daha fazla kan dökülmeyecekti. diye konuştu.
SURİYELİLERE SAHİP ÇIKILIYOR
Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı Mehmet mazi ise, Kuveytli yardım derneğine teşekkür ederek bu tür projelerin devam edeceği müjdesini verdi.
Derneklerini Ortadoğudaki yoksulların ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurduklarını hatırlatan Mehmet Mazi, faaliyetlerini İstanbulun yanı sıra Mardin, Şanlıurfa ve Hatayda da sürdürdüklerini anlattı. Türkiyeye sığınan Suriyelilere iyi bir ev sahipliği yapmanın ötesinde onları kendi hallerinde bırakmadıklarını ve onlar için okul, sağlık merkezi, çeşitli mesleki eğitim vererek topluma kazandırdıklarını vurgulayan Mazi, şöyle devam etti:
Yaklaşık 3 yıldır bizimle birlikte yaşayan, aynı kenti, caddeyi, sokağı paylaşan bu insanlara sahip çıkmasak belki de yanlış yollara gidecekler; belki de Allah korusun hırsız, uyuşturucu ya da farklı illegal işlerle uğraşacaklardı. Bu nedenle onlara sahip çıkmamız gerekiyordu ve biz de elimizden geldiği kadar en başta eğitimlerine öne verdik ve 6sı İstanbul 6sı da Mardin, Şanlıurfa ve Hatayda olmak üzere 12 okul açtık. Milli Eğitim Bakanlığına bağlanan bu okullarda 150 Suriyeli öğretmenler görev yapıyor. İstanbulda lise öğretmenlerine 500 dolar, ilkokul öğretmenlerine 350, Mardin, Şanlıurfa ve Hatayda görev yapan öğretmenlere ise 250 dolar maaş veriyoruz. Bu arada, ilkokul 1den lise son sınıfa kadar öğrenim gören öğrencilerden 70i mezun oldu.
MESLEK EĞİTİMİ
Mehmet Mazi, okula gitmeyen ya da mezun olmuş Suriyeli gençler için Meslek Edindirme kursları açtıklarını, 3 yıldan beri devam eden kurslarda başarılı olup sertifika alan kursiyer sayısının 2500e ulaştığını söyledi. 3 ay süren kursta başarılı olan kursiyerlerin tamamının istihdam edildiğini hatırlatan Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı Mazi, bu nedenle kurs için yoğun talip olduğunu ancak ellerinde atölye sayısına göre sınırlı sayıda talebe yanıt verebildiklerini kaydetti.
AMELİYAT İPİ YOK
Zaman zaman Suriyeye de giderek yardımda bulunduklarını bildiren Mehmet Mazi, Suriyedeki durumun sanılandan daha kötü durumda olduğuna dikkat çekti. Yaralıların, hastaların ilkel ortamlarda tedavi edilmeye çalışıldığını belirten Mazi, ameliyat ipi olmadığı için dikişlerin normal iple yapıldığını söyledi. Türkiyeye döndükten sonra içinde ameliyat ipinin de olduğu bir ambulans dolusu sağlık malzemesini Suriyeye gönderdiklerini vurgulayan Uluslararası Şefkat Derneği Başkanı Mehmet Mazi, başta hayırsever vatandaşlar olmak üzere bütün STKları Türkiyede misafir olan Suriyelilere yardıma ve hoşgörüye davet ederek şunları söyledi:
Halkımızın öncelikle şunu bilmesini istiyoruz; cami önlerinde, trafik ışıklarında dilenen insanların büyük bölümü Suriyeli değil. Kendilerini Suriyeli gibi gösterip duygu sömürüsü yapan bu insanlar yüzünden Suriyeli sığınmacılar zan altında kalıyor. Dilenen Suriyeliler var ise, biz onları Suriyelilerin kaldığı kamplara yerleştirebiliriz. Bu kamplarda Suriyelilerin her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca ailenin her ferdi için 100er lira o aileye maaş veriliyor. Sıcacık ortamda barınmak varken dilenmenin bir anlamı yok. Buna rağmen dilenmekte ısrar edenler ya kampların farkında değil ya da dilenmek kendilerinin tercihi.
Müslüm Aktürk / www.balikligol.com