Ertekin'den ilginç tespit; Urfa'da iş yapmak isteyene...
Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Şanlıurfada Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette ilimizin sosyoekonomik potansiyelleri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Ertekin Şanlıurfada iş yapmak isteyene iş çok dedi.

Büyükelçi James Larseni makamında ağırlayan ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Ertekin Büyükelçi James Larsene Şanlıurfayı anlattı. Ertekin, Tarihin en eski şehirlerinden biri olan Şanlıurfanın, Hz. Âdem ve Hz. Havvanın Habil Kabil olayının ardından sonra yaşadığı, bilinen ilk buğday tarımının yapıldığı dolayısıyla çok uzun bir geçmişe ve tarihi değerlere sahip bir yer olduğunu ifade etti.
Başkan Ertekin ilimizin potansiyelleri hakkında ise şunları kaydetti: İlimiz tarımsal üretimiyle öne çıkan, ülkemizin sulanabilen arazilerinin % 11ine ve yıllık yaklaşık 3 milyar dolar tarımsal gelire sahip olan bir il. Son yıllarda üretilen tarımsal ürünlerin işlenmesinin ve katma değerlerinin arttırılması adına sanayileşme çalışmalarımız yoğunluk kazandı. Özellikle tekstil, gıda ve tarım aletlerisanayinde oldukça hızlı bir gelişim süreci yaşanmakta.İlimizin yaş ortalaması 18.7, devletimizin özellikle emek yoğun sektörler için uyguladığı teşvik ve destekler var.Bu konuda tarım sektöründe ileri teknolojiye sahip olan Avustralya ile karşılıklı iş birliği oluşturabiliriz. Ortadoğuya yakınlığı ve Gümrük Birliği kapsamıyla da bir cazibe merkezi konumunda olan Şanlıurfada iş yapmak isteyene iş çok dedi.
Şanlıurfaya bir eğitim projesi kapsamında ve ilk kez geldiklerini ifade edenBüyükelçi Larsen iseTürkiye ile Avustralya arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini, Türkiyenin ve Avustralyanın güçlü olduğu alanlarda işbirliği yapılabileceğini söyledi.Büyükelçisi James Larsen şöyle devam etti: Avustralya, Türkiyeye nazaran çok genç bir ülke, yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip. Avustralyada iyi potansiyel ve iyi fikirler var fakat maliyet bilhassa işgücü maliyeti yüksek olduğu için uygulama biraz problemli. Avustralyanın özellikle tarım teknolojileri konusunda önemli çalışmaları var, bu konuda işbirliği gerçekleştirilebiliriz. Ülkelerimiz arasında işbirliğinin geliştirilmesi için yatırımcıların ülkelerdeki potansiyelin anlatılması gerekiyor, yani yatırımcılar iş olanaklarından haberdar olmalı ancak o zaman bir işbirliği gerçekleştirilebilir dedi.
Gerçekleşen ziyarette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halil Akkaya ve İbrahim Uludağ, Meclis Üyeleri Mehmet Günak ile Şehmuz Demirel hazır bulundu. Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret karşılıklı hediyeleşmenin ardından sona erdi.