banner2


Dikkat etiniz mi Türkiye'de Başkanlık sistemini istemeyen iki kesim var. Birisi Başkanlık ile yönetilen ülkeler ikinci kesim ise onların emir eri muhalefet partileri. Madem bu sistem çok kötüdür neden kendi ülkelerinde bu sisteme karşı çıkmaz ve eleştirmezler?

Yeni konsept ve Başkanlık sisteminde; hızlı karar alan, icracı, siyaset üstü, millet ve devletin menfaatlerini önceleyen, kuvvetler ayrılığı ilkesinin en iyi uygulandığı daha şeffaf ve güçlü bir yönetim şekli olacaktır.

Seçilen Devlet Başkanı ekibini de yani bakanlarını da seçilmişlerden değil, kendisi atama ile yapacak ve 5 yıl boyunca Devlet Başkanı ile birlikte görev yapacaklardır. Daha bağımsız olan bu icracı bakanlar seçilme korkuları olmadığından bakanlıklara yapacağı atamaları da ehliyet ve liyakat ilkelerine göre yapacaklardır. Dengeleri koruyalım derken, dengesiz atamaların da önünü kesmiş olacaklardır

Bakanlıklarda yapılacak düzgün atamalar doğal olarak taşra teşkilatlarına ve il müdürlüklerine de yansıyacak. Parlamento'ya giren Milletvekilleri hiçbir şekilde bakanlık ve il atamalarına müdahil olamayacak ve şunun bunun Genel Müdürü veya Müdürü olamayacaklar. Devlet Başkanının atadığı bakandan direkt emir alacak olan bürokrat daha sağlıklı karar alma ve uygulama imkânı bulacaktır.

Parlamentoya giren Milletvekilleri bu sistemde yereldeki atamalara müdahil olmayacak, daha icracı hızlı karar alan güçlü yerel yönetimler olacak. Bilgi, birikim, donanım ve teknik anlamda kendini ispat etmiş kişiler öncelikli olarak bu sisteme dâhil edilecektir. Çavuş- Ahbap ilişkileri, eş, dost, akraba ile hiçbir makamın işgal edilmesine müsaade edilmeyecektir. Yıllardır Parlamenter sistemin acımasız Bürokratik uygulamalarından, yavaş işleyen iş ve işlemler, liyakatsiz ve beceriksiz insanların işgal ettiği makamlar bu sistem ile ortadan kalkacaktır.

Parlamenter sistem o kadar ağır ve aksak işliyor ki genel müdürden tutunda il müdürüne hatta şube müdürüne kadar bir Milletvekilinin müdahalesini görürsünüz. Yanlış anlaşılmasın bundan birileri Ak Parti'ye vurmak için durumdan vazife çıkarmasın. Hangi parti iktidarda olursa olsun bu sistem gereği aynı yola başvuracaklardır. Kastım iktidar olabilecek bütün partilerdir.

Başkanlık sisteminin bu güzel yönlerinden sadece bir kaçını yazma imkânı buldum. Bu sistemde vatandaşlara maddi olarak getirileri, refah seviyesinin yükselmesi, azalan bürokratik işlemleri vs. gibi konuların vatandaşın anlayabileceği bir dil ile net ve anlaşılır bir şekilde kamuoyuna anlatılması ve neden başkanlık sistemi ve bu sistemin ülkeye ve millete olan faydaları anlatılmalıdır.

Akademik bir dil ile yazılan çok teknik ifadeler kullanılarak anlatılan bir Başkanlık sistemi, vatandaşın anlaması ve kavraması açısından ciddi zorluklar çıkarabilmektedir. İnanıyorum ki bu sistem çok iyi anlatılırsa art niyetli olanlar hariç toplumun büyük kesimi tarafından çok ciddi bir karşılık bulacaktır.

Başkanlık sistemini özümsemiş bu konuda bilgi ve birikimi olan AK KADROLARIN bu günden tezi yok il, ilçe ve mahalle demeden vatandaşın anlayabileceği bir şekilde sistemin eksi ve artılarını anlatmaları lazımdır. Bu sistemi anlatacak kişilerin bilgi birikim ve konuya hâkim olmaları ne kadar iyi olura vatandaşın anlama ve kavrama yetisi de o kadar iyi olacaktır. Aksi takdirde bu sistemi anlatan kişiler, bilgi ve birikimden uzak sistemi özümsememiş konuya hâkim olmayan insanlar anlatırsa kaş yapalım derken göz çıkarma olur ki buda vatandaşın sistemi anlamama ve karşı çıkmasına neden olabilecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle yeni konsept ve Başkanlık sisteminin Ülkemize milletimize ve Ümmete hayırlı olmasını ve hayırlar getirmesini temenni ederim. Yarın bugünden daha iyi olacak inşallah.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.