Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından korunmaya muhtaç çocukların öncelikle öz ailesi yanında bakımı bu mümkün değilse Koruyucu Aile, Evlat Edindirme, Ayni Nakdi Yardım hizmetinden yararlandırılması ilkesi benimsenmiştir. Fakat alınabilecek bu tedbirlerin çözüm üretmemesi durumunda en son çare olarak kuruluş bakımı hizmeti tercih edilmektedir. Kuruluş bakımı Ülkemizde çok sayıda çocuğun bir çatı altında toplandığı toplu bakım modelidir. Son dönemde yeni model arayışına gidilerek farklı hizmet modellerinin devreye sokulması ve bu yönde yeni kuruluşlar açılmasına yönelik planlamalar yapılmaktadır. Bu planlamalar arasında çok önemli bir yere sahip olan Sevgi Evleri Projesi ile kuruluş bakımı yerine daha küçük birimlerde, aile ortamına benzer yapılar ve ilişki sistemi içerisinde çocukların yetiştirilebileceği küçük müstakil binalardan oluşturulan site içersinde bakımının sağlanmasıdır.
Şanlıurfada Koruyucu Aile konusunda gereken hassasiyetin gösterilmediğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, Türkiye ortalamasını değerlendirdiğimizde Şanlıurfa koruyucu aile noktasında ortalamanın çok altında diyebiliriz. Kurum bakımında onlarca çocuğumuzun olduğu bir Şanlıurfa profilinde koruyucu aileye vermiş olduğumuz çocuk sayısı bugüne kadar 12 tane çocuk ile sınırlı. Oysa şuan kuruluşlarımızda koruyucu aileye verilmeyi ve ailesine döndürülmeyi bekleyen daha onlarca çocuğumuz var dedi.
Müdür Demirkol, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın son yıllarda değiştirmiş olduğu ve çağın gereklerine uygun olarak üretmeye çalıştığı yeni hizmet modelleri anlayışında çocuklarımızda önemli bir takım kazanımlar elde etmek durumundalar. Çocuklar alanında yapılan çalışmalarımızın başlıcası her şeyden önce bir çocuğun en iyi yetişeceği ortamın aile ve akrabalarının yanında olduğu bilincinden hareketle, öncelikle koruma altına alınması gereken çocuklarımızın varsa aile ve akrabaları yanında o sıcak şefkatli ortamlarda yetişmeleri ve oralarda barınmalarının sağlanması Bakanlığımızın en önemli çalışma alanlarından bir tanesi olduğunu söyledi.
Demirkol, tabi bunun yanında koruma altına alınacak olan çocuklarımızla ilgili aile ve akraba yoksunluğu söz konusu ise yine kurumlarımızda yatılı bakım merkezlerimizde hizmet modellerimizi değiştirerek çocuklarımıza bakım hizmeti sunmaktayız. Bu arada çocuklarımızla ilgili bakım hizmetlerimizi kurum bakımından gerçekleştirirken bugüne kadar genelde koğuş sistemi olan çok katlı yapılardan ziyadesiyle artık aile ortamlarına ve ev ortamlarına uygun model olan çocuk evleri ve sevgi evleri bu anlamda çocuklarımızın gelişmesi için fiziksel ortamlar sunmakta. Gerek bu çocuklarımız için kurum bakım, gerekse aile yanında desteklenmesi hizmeti yapılırken tamamen çocukların yüksek yararı göz önünde bulundurulmakta. Ama bu faaliyetleri gerçekleştirirken toplumdaki bireylerin vatandaşlarımızın da bu konuya bakış açıları bizler için çok önemlidir. Çocuklarımızın yetişmelerinde modern çağın gereklerine uygun hizmet anlayışlarını ortaya koymaya çalışırken, vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütleri ile beraber bu işi el birliği ile yaptığımızda çok daha etkili ve nitelikli sonuçlar alacağımız kanaatindeyim.
Bu değişiklikleri ve dönüşümleri Şanlıurfa ilimizde de gerçekleştirmek arzusu ile bu güne kadar verebildiğimiz çocuklarımızı tekrar aileye geri dönüş pozisyonda ailelerine döndürürken aynı zamanda koruyucu aile dediğimiz bir hizmet modeli ile de kurum bakımında olan korumaaltındaki olan çocuklarımızı anne baba şefkatini yaşayabilecekleri aile yuvasının sıcaklığını çok rahatlıkla soluyabilecekleri ortamlara taşımak amacıyla koruyucu aile uygulamasını da Şanlıurfada başlatmış bulunduklarını belirtti.
Demirkol,hiçbir şekilde aile ortamına gönderilmeyecek çocuklarımızla ilgili yine hepsinin bir arada olduğu pansiyon ve koğuş sistemi yapılardan, ziyadesiyle şehrin değişik yerlerinde kiralamış olduğumuz çocuk evlerinde bu çocuklarımızın daha küçük gruplar halinde başlarında sorumlu öğretmenleri ve sorumlu personel olacak şekilde eğitilmesi yetiştirilmesi topluma kazandırılması ana hedeflerimizden bir tanesidir. Gerek ev ortamı gerekse koruyucu aile noktasında vatandaşlarımızın bizlerle yapacağı iş birliğinin çok önemli olduğunu vurguluyoruz. Ama üzülerek şunu ifade etmek istiyorum ki her iki modelimizde de Şanlıurfadaki vatandaşlarımızdan yeteri ilgi ve alakayı maalesef bugüne kadar göremedik. Çok cüzi miktarda çocuğumuzu şuanda koruyucu aileye ulaştırmış durumdayız. Türkiye ortalamasını değerlendirdiğimizde Şanlıurfa koruyucu aile noktasında ortalamanın çok altında diyebiliriz. Kurum bakımında onlarca çocuğumuzun olduğu bir Şanlıurfa profilinde koruyucu aileye vermiş olduğumuz çocuk sayısı bugüne kadar 12 tane çocuk ile sınırlı. Oysa şuan kuruluşlarımızda en az koruyucu aileye verilmeyi ve ailesine döndürülmeyi bekleyen daha onlarca çocuğumuz var. Koruyucu aile modelinin hem aileye hem de çocuğa manevi anlamda çok büyük katkısı var. Hem de ailelerimize bu çocuklar vasıtası ile geçimlerini sağlayabilecekleri noktada bir yardım söz konusu. Dolayısıyla koruyucu aileyi özendirmek, koruyucu aile ile ilgili Şanlıurfayı beklenen noktaya çıkartabilmek amacıyla biz zaman zaman basın aracılığı veya değişik platformlarda bu koruyucu aile uygulamasını vatandaşlarımıza tanıtıyoruz. Koruyucu ailenin yaygınlaştırılması için çaba ve gayretlerimiz devam ediyor. Aynı duyarlılığı ve aynı hassasiyeti tabi ki vatandaşlarımızdan da bekliyoruz dedi.
Demirkol, Koruyucu aile uygulaması ile çocuk bir ailenin yanına yerleştirildiğinde hem o ailenin kendisine vereceği sıcak ve şefkat dolu bir kucağa olan özlemini gidermiş oluyor. Hem de çocuğumuz daha sağlıklı ve toplumla iç içe olan bir anlayışla sorumlu bir birey olarak yetişiyor. Ve geleceğimizi emanet edeceğimiz bir olarak hayatımıza katılmış oluyor. Bu anlamda koruyucu aile sayılarımızın daha çok üst seviyelere çıkartılması için çalışmalarımız yoğunlukla devam etmekte. Şanlıurfadaki durumu uygun olan ailelerimizin de koruyucu aile olabilmek için müdürlüğümüze taleplerini iletmelerini beklemekteyiz.
Bunun yanında bir başka hizmet modelimiz olan Sevgi evlerinin 10-12 çocuğun barınıp yaşamlarını sürdürebileceği, temel gereksinimlerinin karşılanabileceği, toplu yaşamın getirdiği olumsuzlukları yaşamadan yetiştirilebilecekleri, aile ortamına benzer yapılar ve ilişki sistemi içinde çocukların yetişebileceği kuruluşların yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar büyük bir hızla sürdürülmektedir. Aile ortamı şeklinde düzenlenmiş çocuk evleri, az sayıda personel tarafından sürekli ve değişmeyen hizmetin sağlanması ile çocuklarda temel güven duygusunu kazandırmakta, sağlam ve tutarlı davranış özelliği ile olası kişilik ve davranış bozukluklarını en aza indirmektedir. Çocuk evleri konusunda da hemşerilerimizi ev kiralaması ve evleri desteklemesi konusunda işbirliğine davet ediyoruz şeklinde konuştu.