banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Türkiye'deki kuyudan petrol fışkırdı: Dünyada ilk 10'da


Karada ve denizde gaz ve petrol aramaları hız kesmeden sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz ve Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Hedefimiz cumhuriyetin 100’üncü yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmak. Proje kapsamında, 2.200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemi inşa edilmekte. Yapılacak çalışmalar neticesinde, mevcut rezervlerin yukarı yönlü güncellenmesiyle birlikte ülkemiz kendi doğalgaz ihtiyacını karşılarken, ürettiği doğalgazın bir kısmını da kuracağı ticaret merkezi üzerinden satan önemli bir kaynak ülke olacak” dedi.

EN BÜYÜK 10 KEŞİF ARASINDA

Karadaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Dönmez “TPAO tarafından 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Dönmez, şöyle devam etti: Çukurova petrol sahasında rezerv değeri yaklaşık 800 milyon dolar olan petrol keşfini bu yıl gerçekleştirdik. Bölgedeki üretilebilir petrol rezervinin yaklaşık 8 milyon varil olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol sahası şu ana kadar 2022 yılında dünyada yapılmış en büyük ilk 10 keşif arasında yer alarak dikkat çekmekte. TPAO, son yıllarda hem karada hem de denizde arama çalışmalarına ağırlık vererek, sadece 5 sene önce günlük 37 bin varil olan yurt içi hidrokarbon üretimini bugün itibarıyla 65 bin varil seviyelerine taşıdı. Ayrıca kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eş değeri yeni rezerv bulundu.

KIŞI SIKINTISIZ GEÇİRECEĞİZ

Bakan Dönmez kışın enerji arzı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini belirterek şöyle devam etti: Boru hatlarımız, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yer altı doğalgaz depolama tesislerimiz sayesinde, farklı kaynaklardan istediğimiz zamanda ve miktarda doğalgaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı sıkıntı yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte, Azerbaycan olmak üzere kaynak ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. TANAP doğalgaz boru hattının kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya Hazar Bölgesinden daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmalarımıza başladık. Trakya’da kurmayı planladığımız doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını da yıl sonuna kadar netleştireceğiz.

VEFAT EDENLERİN YAKINLARINA İŞ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Taşkömürü İşletmesinde meydana gelen ve 42 kişinin vefat ettiği kazada ihmali bulunan kim varsa gereğinin yapılacağını belirtti. Dönmez, ayrıca yapacakları düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda vefat eden madencilerin genel sağlık sigortası dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçların terkin edilerek hak sahiplerine aylık bağlanacağını söyledi.

Dönmez “Bunun yanı sıra vefat eden madencimizin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında istihdam edilecek” dedi.  


KAYNAK: TÜRKİYE

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.