banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

Düğünlerde Havai Fişek gösterisine Urfalılardan tepki

ÖRFÜMÜZDE BUNA YER YOK

Sevinçlerimizde yeri olmadığını belirten Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Izleme Platformu Başkanı Faruk Akbaş; “Düğünlerde atılan havai fişekler bizim örf adetlerimizde yeri olmadığı gibi uygunda değildir. bizim mutluluğumuzdan başkaları mutsuz olmamalıdırlar. özellikle yaz aylarında urfada insanların damlarda,balkonlarda yattığını hesap edersek rahatsızlığın boyutunu daha iyi anlamış oluruz.bizim adetimiz olmayan bu havai fişekleri patlatmamamız,yapanlarıda uyarmamız bir vatandaşlık vazifesidir. Ayrıca Emniyetinde bununla ilgili mutlaka caydırıcı tedbir alması gerektiğine inanıyorum” dedi.

YETKİLİLER EL ATMALI
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz KALEMDER Başkanı ve Doğu Batı Kardeşlik Platformu Doğu Sekreteryası Abdullah Göçmez; “Urfada halkın önemli bir kesimi hava sıcaklığında dolayi balkonlarda yatmaktadır gece yarısından sonra atılan havai fişek ler sıkılan kurşunlar korna sesleri ile yüksek sesli araba müzikleri hem uyuyan insanları ciddi manada rahatsız ettiği gibi özellikle tabanca ile havai fişeklerde ciddi hayatı tehlikeye sebep olmaktadır. Amatörce rastgele uluorta yerde atılan havai fişekler hem ses olarak hem ölüme yol açabilecek kazalara davetiye çıkarmaktadır. Yetkililerin bir an önce bu konular ile ilgili bir düzenleme yapmaları gerekmektedir” dedi.

KADINLARA VE ÇOCUKLARA DİKKAT
Küçük çocukların ve hamile kadınların rahatsız olduğuna dikkat çeken Güçlü Kadınlar Derneği(Güçkad) Başkanı Hülya Kaymaz; “Hastası olan küçük çocuğu olan hamile olan vatandaşlar adına düğünlerde ve siyasi konvoylarda yüksek sesli kornalara ve silah sıkmalara da karşıyız ,birbirini yoran değil birbirini düşünen hoşgörülü kültürümüzü ve geleneksel değerlerimizi hatırlatmak adına size yaptığınız çalışma için "Güçlü kadınlar Derneği " olarak teşekkür ediyorum” dedi.

SİNİR BOZUCU
Sosyolojik olarak terörden dolayı morali bozulan toplumlarda bu tür hareketlerin sinir bozucu olduğunu ifade eden Şanlıurfa Sosyoloji Derneği Başkanı Dr. Mahmut Kaya ise: “İnsanların başka kimseleri rahatsız etmeden eğlenmeleri en tabii hakkıdır ancak Havai fişeklerin hem çıkardıkları ses hem de bunun geç saatlerde yapılması hem rahatsızlık oluşturmakta hem de terör nedeniyle morali bozulmuş insanlarda sinir bozucu sonuçlara yol açmaktadır bu nedenle mümkün olduğunca ülkedeki genel duruma binaen eğlencelerde havai fişek kullanılmamalıdır. İlla kullanılacaksa bu belli saatleri aşmamalıdır. Bu konuda belediye ve valilik de gerekli denetimler yapmalıdır.Toplumsal huzur ve barış için her birimizi bir diğerimizin durumunu gözetmeli saygı, Sevgi ve hoşgörüyü yaygınlaştırmalıyız” diyerek denetimler için yetkililere çağrıda bulundu.

HASTALARA DİKKAT
Özelikle hastaların gece saatlerinde sesten dolayı hastaların rahatsız olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Hemofili Dernek Başkanı Ali Yıldırım; “Birileri artık bu rahatsızlığa dur demeli. Hasta olanların özelikle sesten dolayı daha da rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok” dedi.

YASAKLANMALI
Şanlıurfa Gıda Toptancıları Dernek Başkanı Mehmet Emin Demirel ise yasayla çözüm bulunabileceğini belirterek: “Eski Valimiz düğünlerde silah sıkmayı yasakladıysa havai fişekte yasaklanmalı. Düğünde eğlenenler elbette eğlenme hakkına sahipler. Ancak başkasını rahatsız etme hakkına sahip değiller” dedi.

RAHATSIZ OLUYORUZ

Genç Bakış Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği adına konuşan Sevda Hatalmış ise: "Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Gün geçmiyor ki bir kaç şehit haberi alıyoruz . Başkalarının (şehitlerin) acısı hepimizin acısı olmalı. Biz de düğünlerde havai fişeklerin atılmasından rahatsız oluyoruz. Şimdi her zamankinden ziyade kenetlenme zamanıyken bu gösteriş ve sevinç çılgınlığı gibi gözüküyor duyarlı vatandaşlarımıza!.."

Haber: Ömer ASLAN / www.balikligol.com 

Anahtar Kelimeler:
UrfaSanlıurfaHavai Fişke
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.