banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

İşte Taşeron İşçilerin Merak Edilen Maaşlarının Detayları



 Taşeron İşçilerin 4/D kadrosuna geçmesinden sonra özlük haklarını ve maaş dumunlarını 4857 sayılı İs kanunu sınırları belirler. Bu saatin üzerinde çalıştıramazsın, bu paradan az ödeyemezsin gibi... 4/D statüsüne geçişlerin ardından, Bakanlığın yayımlayacağı Kurum yönergelerini beklemek gerek. Bu yönergeler tüm kurumlardaki çalışanların şartlarını standart hale getirecektir ve kurumlar da yayımlanacak olan bu yönergeye göre hareket edecektir. Bahsi geçen yönergenin yayımlanması bu ay içinde büyük olasılıkla gerçekleşir. Bu zamana kadar, kurumdaki çalışma şartlarında farklılıklar görülebilir. Çalışma saatleri, ulaşım ve benzeri durumlar gibi... Yönergeler kamu kurumları için kılavuz olacaktır.
Ayrıca; Türk İs ve DISK sendikalarının katılımıyla, Çalışma Bakanlığında tüm kamu işçileri için Toplu İs Sözleşmeleri yapılır. Bu sözleşmeler her 2 yılda bir yenilenir. Sendikalar ile Bakanlık arasında uzunca bir pazarlıktan sonra karşılıklı imzalanan bu sözleşmeyle beraber, kamu işçilerine birçok olumlu haklar verilir. Ücretlerin düzenlenmesi de, diğer sosyal haklar da bu sözleşme de belirlenir. Yasa da mevcut olan 45 saatlik haftalık çalışma şartının, bu sözleşmelerde 40 saate indirilmesi de mümkündür ki, hali hazırda da zaten böyledir. Bu sebeple 4/D'sine kavuşan arkadaşlarımızın gönül rahatlığıyla işlerine güçlerine bakmalarını öneriyorum. TIS ile birlikte zaten işçiye hakkı olanlar teslim edilecektir.
Yürürlükte olan Toplu İs Sözleşmesinin sona erme süresi 31.12.2019'dur. En kötü ihtimalle yeni kamu işçileri bu tarihten sonra yapılacak Kamu Toplu İş Sözleşmeleri 'e dahil olacaktır. Ancak mevcut Kamu Toplu İş Sözleşmeleri 'e dâhil olma durumu da mümkündür. Bu konunun detayı da ilerleyen günlerde açıklanacaktır. Bu sebeple; Toplu İş Sözleşmesine dâhil oluncaya kadar, Sayın Bakanın "Mevcut maaş ve şartları ile kadroya geçecekler" sözü günceldir. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri 'den sonra ebetteki şartlar değişecek ve işçi bu değişimden faydalanacaktır.
(Yazan: İbrahim Halil Duyar)
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.