banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

20 Milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’nde işçi maaşları ödenmiyor iddiası

Yaklaşık 20 Milyar dolarlık bütçesiyle inşaatına devam edilen Akkuyu Nükleer Santrali’nde son günlerde özellikle Türk firmalarında çalışan taşeron işçilerin maaş ödemelerinde yaşanan gecikmeleri gerekçe gösterilerek greve gitmelerinin ardındaki ana nedenin müteahhit firmanın ödeme sıkıntılarından kaynaklı olduğu iddia edildi.

Müteahhit firmanın taşeron firmalara yapmış olduğu onay ödeme sürecinin 4-5 ayı geçmesi nedeniyle bu süreçte ödeme alamayan çalışanlar ve taşeron firma sahiplerini zor durumda bıraktı.

Akkuyu’da çalışan taşeron işçiler enflasyon artışı, diğer işçilerin maaş ödemelerine gelen zamlar, yakıta, elektriğe, doğalgaza gelen artışlarının yanı sıra dolar kurunun da yüksek oluşu nedeniyle alım güçlerinin düşmesini gerekçe gösterirken bunlara bir de geciken maaşların da eklenmesiyle dayanma güçlerinin kalmadığını söyledi.

Akkuyu’da ana müteahhit firma olan JV ortak girişiminin Türk tarafı İÇTAŞ yöneticileri, Rus ortaklarının baskısı sonucunda birçok işçiyi işten çıkardığı, işçilerin bir kısmını da giriş kartlarını iptal ederek şantiyeye girişlerini engellediği iddia ediliyor.

Alınan bilgiye göre İÇTAŞ’ın Türk yöneticilerinin görevi bırakmasının ardından yerine gelen Rus yöneticilerin göreve gelişiyle baş gösteren sıkıntılar malzeme teminiyle başladı. Bu da işlerin uzamasına,  verimin düşmesine ve dolayısıyla taşeron firmaların zarar etmesine neden oldu. Sonrasında işçi çıkarmaları ve maaş ödeme düzensizliğiyle Akkuyu’daki istihdam sıkıntısı içinden çıkılmaz bir hale geldi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.