banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Şanlıurfa’da GAP Sulama Projesi toplantısı yapıldı


Toplantının  açılış konuşmasında hedeflerinin “Sulu tarımı yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretimi, içme ve kullanma su temini ve taşkınlara karşı mal ve can emniyeti sağlama gibi çalışmaların yapılacağını” söyleyen DSİ 15.Bölge Müdürü Oğuz Kasap, “Teknik, ekonomik ve aynı zamanda çevreye uyumlu olarak sağlayacağız” dedi.

“Ekonomik olarak sulanan bir arazimiz 932 bin 250 hektardır” diyen Kasap, “İnşaatı tamamlanan sulamalarımız sulama birliklerine devredilerek işletilmektedir. Özellikle Harran ovasında bugünkü projenin konusu olan suyun etkin kullanılmaması, damlama ve yağmurlama gibi modern sulama teknikleri yerine salgın sulamak gibi geri dönen suların daha da artmasına sebep olduğu gibi bu sayede tarım toprağının kaybına, arazisini tuzlanmasına ve çoraklaşmasına neden olmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Mevcut suyun yatırıma etkilerini olumlu yönde iyileştirme gayreti içinde olduğunu söyleyen Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı da, “Türkiye’de suyun havza ölçeğinde yönetmesini, hem miktar hem de kalite olarak yönetilmesini sağlamak ve suyun korunmasıyla ilgili faaliyetleri yürütmekteyiz. Özellikle bu bölgenin sulama sularının kalitesi ve katık suların yeniden kullanılması yönünde hazırladığımız bir yönetmenliğimiz var. O yönetmenlik başbakanlığa gönderildi. Bu bölge için çok önemlidir. Çünkü topraklarımız sulamadan sonra çoraklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Aynı zamanda bu çoraklaşma tehlikesinin dışında, sulamadan dönen suların ihtiva ettiği gerek aşırı gübre,  gerek tuzlar, gerekse de zirai mücadele ilaç kalıntıları hem verimli su ortamlarını olumsuz etkiliyor hem de topraklarımızı olumsuz yönde etkiliyor.” İfadelerine yer verdi.. (Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.