banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Pirhalil Sanlıurfa Rogers Kassım Mato

Ebeveynler dikkat! Çağın bağımlılık hastalığı: Teknoloji

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerde akıl almaz boyutlara ulaştı. Yeşilay Cemiyeti Mardin Şube Başkanı Lütfü Güllüoğlu, teknoloji bağımlılığının kişileri toplumdan kopartıp yalnızlaştırdığına dikkat çekerek aileleri uyardı.


Odasından çıkmayan, yemek yemeyen, kimseyle konuşmayan, hareket etmeyen bir nesil yetişiyor. Uzmanlara göre bunun sebebi ise teknoloji bağımlılığı…

Bu bağımlılığın tedavisi için hastanelerin psikiyatri bölümlerine başvuran ailelerin sayılarında da ciddi oranda artış yaşanıyor. Uzmanlar; bu grup çocuklarda depresyon, otizm, dikkat eksikliğinin daha fazla görülebildiğini kaydediyor. Psikolojik ve sosyolojik zararların dışında fiziksel rahatsızlıklara da dikkat çekiyor.

“Bağımlılık yalnızlaştırır”

Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen ve tüm dünyada yaygın olarak görülen “Teknoloji Bağımlılığı” ve “Tehlikeleri” konusunda İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Yeşilay Cemiyeti Mardin Şube Başkanı Lütfü Güllüoğlu, bağımlılığın kişileri toplumdan kopartıp yalnızlaştırdığına dikkat çekti.

“Hastalanmadan önce tedbir almalıyız”

Yeşilay’ın başta içki, uyuşturucu madde, kumar ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerle ilgili çalışma yürüttüğünü bununla birlikte insanı kendine bağımlı kılan her ne varsa bununla mücadele ettiğini belirten Güllüoğlu, “Bizler teknolojinin faydalarını asla inkâr etmiyoruz. Teknoloji, baş döndürücü bir şekilde hızla ilerliyor. Bizler ısrarla şunu söylüyoruz; her meşru şeyde olduğu gibi teknoloji kullanımında da ölçülü davranmak zorundayız. Teknolojiden istifade etmeyin veya kullanmayın demiyoruz, sadece ölçülü kullanım diyoruz. Aksi takdirde her geçen gün sağlımızı kaybetmiş olacağız. Bizim yaptığımız yanlış şu; önce hastalanıyoruz sonra tedbir alıyoruz.” dedi.   

“Ebeveynler dikkat!”

TV, bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve internetin kontrolsüz kullanılması durumunda bağımlılık yaptığını ifade eden Güllüoğlu, bunun aile içi iletişimi olumsuz etkilediğini söyledi. Güllüoğlu, “Teknolojiye bağımlı olan insanlar, bir süre sonra toplumdan kopup yalnızlaşıyor. Bu noktada anne ve babaların çok dikkat etmesi gereken konular var. Özellikle çocukların teknoloji kullanımı sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekir. Çocukların sadece sokağa çıkmalarını önlemek yetmiyor, bunun yanında bilinçsizce internette dolaşımı da kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Çocuklar her gün dışarıda internete giriyor

Bazı çocuklar günde en az bir saat dışarıda internete girdikleri, 3-4 saat televizyon seyrettiklerini ifade ederken bazı çocukların da evde birkaç saat internete girerek oyun oynadıklarını belirtiyor. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.