banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Balıklıgöl Suruç Urfa Haber

Ampulu kim İcat Etti? Kısa ve öz Bilgi...

Amerikalı mucit ve iş adamı olan Thomas Alva Edison (d. 11 Şubat 1847 – ö. 18 Ekim 1931) ampulu bulan ilk kişidir! Edison, birçok denemesinden sonra kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptı ve karbonlaştırılmış kâğıt flamanda karar kıldı. Ama Edison bu alanda bir ilki yapmamıştı. onunla aynı dönemde ampulun icadı için uğraşan bir başka bilim insanı vardı. bu kişi edisondan bir tıl önce ampulu icat eden  İngiliz bilim adamı olan Joseph Wilson Swan'dı.. Her iki bilim adamının ampul hikayeleri sonradan birleşti...
Her iki bilim adamının birleşerek ürettiği  evde güvenle kullanılabilecek ampuller 1880 yılında  tanesini 2,5 dolara satarak piyasaya sürdüler.
Ampulun icadına gelince... 1878 yılında bir İngiliz bilim adamı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat etmiştir. Ampul camdı ve içinde kömürleştirilmiş bir flaman bulunuyordu. Swan, ampulün içindeki havayı boşalttı; çünkü havasız ortamda flaman yanıp tükenmiyordu. Daha sonra Bu iki bilim adamı güçlerini birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi'ni kurdular.
1883'te hayatının en büyük icadı olan Edison etkisi denen olayı gerçekleştirdi; yani ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yayılmasını buldu. 1883'te bulduğu bu olay sıcak katotlu tüplerin temelini oluşturdu. Daha sonra akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı. Bu da ampulün halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.