banner2

Malum Şanlıurfa büyükşehir oldu. Atalarımız; “büyük başın büyük sorunları olur” demişler. Ki bu sebeple emlak vergileri, su giderleri falan arttı, yani büyükşehir olmadan öncekinden daha fazla para çıkıyor Urfa halkının cebinden, bu da işin doğasında olsa gerek…

Buna paralel midir bilemem! Ancak bildiğim odur ki; bazı işlerin çok yavaş döndüğü, formalitelerin çokluğu ve vatandaşın gereksiz şeylerle zaman kaybına uğratıldığıdır. Efendim yine kendi başıma gelen bir olayla size örnek vermek istiyorum. Yanlış anlaşılmasın sadece benim başıma geldi diye yazmıyorum bunları. Benim gibi diğer vatandaşlarda bu konulardan şikâyetçiydiler bu yüzden yazma gereği duydum.

Olay bu hafta içerisinde şöyle gelişti:

Adıma kayıtlı bitmiş bir inşaatın su abonesini, inşaat aboneliğinden çıkarıp mesken abonesine çevirmek için, Şuski’ye bağlı abone servisine yerinden söküp beraberimde götürdüğüm su sayacı ile müracaat ettim.

İnşaatımın bittiğini, bu abonemin inşaat aboneliğinden çıkarılıp meskene çevrilmesini istediğimi söyledim. İlgili memur bilgisayardan abone numarasını çıkarıp bir kağıda yazdı ve bunu veznede yatırmamı söyledi.

Söyleneni yaptım. Gidip veznede borcumu tahakkuk ettirdim. Dekontu getirip önüne koydum! Memur arkadaş beni yanında ki arkadaşa, o da farklı bir odaya yönlendirdi. Oraya gittim. Bir dilekçe doldurmamı istediler, doldurdum verdim… Şef dedikleri kişi bir şeyler yazdıktan sonra benden TAPU fotokopisi ve DASK sigortası istediklerini söyledi.

Gittim söyleneni yaptım, istedikleri evrakları getirdim şefin önüne koydum. Bu seferde o dilekçeyi “Haliliye belediyesine götürüp işaretlediği yerleri kaşe/mühür ve imzalatmam gerektiğini” söyledi. Haliliye belediyesine gittim, gereken yerleri yetkili kişiler kaşe/mühür ve imzaladıktan sonra, tekrar getirdim, şefe verdim. Şef inceledikten sonra, “kimlik fotokopin nerede” dedi, istemediniz ki dedim. “Unutmuşuz” herhalde deyince, mecburen çıkıp dışarıda kimliğimin fotokopisini çektim getirip verdim.

Bu seferde “su sayacın nerede” demez mi? Dedim ki, su sayacını dün getirdim, arkadaşlar baktılar, endeksi okudular. Borcunu yatırdım, dekontum da burada. “Yok dedi, tutturdu illa saya煔 Gittim sayacı da getirdim, önüne koydum. Beni başka memurlara yönlendirdi, bu arkadaşlar halletsinler dedi.

O memur arkadaşlarda bilgisayara kayıt yaptılar, tekrar bir ödeme çıkardılar. Elime abone numarasını tutuşturup “bunu veznede yatır gel” dediler. Gittim veznede yükledikleri miktarı yatırdım, dekontu getirip verdim. Bana iki evrak imzalattılar, birini bana verip, tamamdır dediler. Sayaca bakmayacak mısınız dedim; “gerek yok, çalışıyorsa götür tak” dediler...

Çıktım kendi kendime ‘benim imkanlarım yetiyor da bu kadar yol gittim geldim, 3 gündür uğraşıyorum.’ Peki aracı olmayan, yada sağlık yönünden problemi olan vatandaşlar nasıl yapacak?

Basit bir su abonesi işi vatandaşları bu kadar yormamalı diye düşünüyorum. Hem ikinci kez sayacı boşuna getirttiler bana. Çünkü sayaçlık bir durum yoktu. Bir önceki gün sayacı kontrol etmiş ve endeksi okumuşlardı. Borcunu da sıfırlamıştım. Üstelik ikinci kez sayacı bana getirtmelerine rağmen poşetten bile çıkarıp bakmadılar.

Diğer birçok kurumlarda da işler bundan farklı yürümüyor. Şanlıurfa da ki birçok kurumda hantal bir memur çalışma işleyişi var. Tek birimin veya kişinin yapacağı işi 3-5 yerde dolaştırmak da neyin nesi? O memur ona öbürü diğerine yönlendiriyor.

Bazen de bir memurun yaptığı bir işi başka kimse yapamıyor. O işe bakan memur izne falan çıkınca; o bölüm tamamen duruyor ve vatandaş işini yaptıracak kimseyi bulamıyor.

Bunlar küçük sorun gibi görünse de aslında küçük sorunlar değildir. Bugün Şanlıurfa büyükşehir belediyesinin her bir daire başkanlığı şehrin bir tarafında, bildiğim kadarıyla; Karaköprü de, Yenişehir’de, uçaksavar kavşağında ve büyükşehir belediyesinin binasının içerisinde olmak üzere tam 4-5 ayrı farklı semtlerde daire başkanlıkları var. Vatandaş bunların yerini bulana kadar, hangi daire başkanlığının nerede olduğunu öğrenene kadar, canından beziyor.

Uzun lafın kısası; hizmette kusur çok! Vesselam…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.