banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

Vali Güvenç; Şanlıurfaspor'un sorumluluğunu bize yıkmak olmaz

iNSANLARIN HUZURU BOZULUYOR

 

Şanlıurfa Olay Gazetesi’nin düzenlediği Fikir Kulübüne konuk olan Vali Celalettin Güvenç, “Her zaman söylüyorum. Artık dünya değişti, yönetim değişti. Halk her şeyi sorguluyor. Kamu hizmeti yapan her kesim kamuoyunu bilgilendirmeli, aydınlatmalı. Her şeyi doğru bir şekilde açıklamalısın ki destek alasın. Belki bizim üzerimizden yanlış yorumlar yapılabilir. Şanlıurfa spor’un başarılı olmasını en çok ben isterim. Çünkü Urfa spor’un durumu kötüye gidince kentte huzursuzluk olur, insanların huzuru bozulur.” şeklinde konuştu

 

 

HİÇBİR YÖNETİME KÖSTEK OLMADIK

 

Güvenç, “Her ilin valisi, Siyasetçisi ve Bakanı var. Ve buna rağmen birçok takımlar düşer, birçok takımlar ise çıkar. Çünkü o takımın yöneticileri var. Biz asla hiçbir yönetime köstek olmadık. Geçen dönem elimizden geleni yaptık. Bu dönem ise, dedik ki; şeffaf ve kulübe maddi destek sağlayacak bir yönetim oluşturun. Bizde buna hizmet edelin dedik. Bu yapılmadığı için biz onlara başarılar diledik.” dedi

 

 

İşte Vali Güvenç ile yapılan söyleşi:

 

BÜYÜKŞEHİR HAZIRLIGI DEVAM EDİYOR

 

Celal Çiftçi: Sayın Valim; Şanlıurfa Büyük Şehir oldu. Hazırlıklar hangi aşamada?

 

Celalettin Güvenç: Büyükşehir yasasının birçok maddesi yürürlüğe girdi. Yasalara göre Şanlıurfa’da 3 kaymakamlık kurulacak. İçişleri Bakanlığı istediği zaman bu ilçelere kaymakam atayacak. Belediyelerin hizmete girmesi için 29 Mart seçimleri bekleniyor. Ama o güne kadar da hazırlıklar yapılması gerekiyor. En önemli konu yeni kurulacak olan hükümet konaklarının yerlerinin tespit edilmesi. Bu çok önemli bir sorun. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanımızın katılımıyla bir toplantı düzenledik. Toplantıda yeni kurulacak olan belediyelerin yerleri konusunda bir görüş alışverişinde bulunuldu. Bu toplantıda alınan kararlar yazılı hale getirip kamuoyuyla paylaşacağız. Daha sonrada vatandaşlardan görüş alacağız. Bütün bunlarla ilgili hazırlıklarımız devam ediyor.

 

Celal Çiftçi: Şanlıurfa spor’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz?

 

Celalettin Güvenç: Şanlıurfa spor ilin takımıdır. Buna herkes sahip çıkmalı. Ama yönetimde düzgün bir şekilde hesap vermelidir. Saydam olmadır. Şehri kucaklamalıdır. İnşallah Urfaspor, toparlanır.

 

Celal Çiftçi: Bazı kesimlerin Valiliğin Şanlıurfa spor’a gereken desteği vermediğini söylüyor. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

 

HER ŞEYİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE

 

AÇIKLAMALISIN Kİ DESTEK ALASIN

 

Celalettin Güvenç: Her ilin valisi, Siyasetçisi ve Bakanı var. Ve buna rağmen birçok takımlar düşer, birçok takımlar ise çıkar. Çünkü o takımın yöneticileri var. Biz asla hiçbir yönetime köstek olmadık. Geçen dönem elimizden geleni yaptık. Bu dönem ise, dedik ki; şeffaf ve kulübe maddi destek sağlayacak bir yönetim oluşturun. Bizde buna hizmet edelin dedik. Bu yapılmadığı için biz onlara başarılar diledik. Şimdi o yönetimin bir kısmı istifa etti, bir kısmı kaldı. Biz yine aynı noktadayız. Şanlıurfa spor için elimizden geleni yaparız ve yapmaya da devam ediyoruz. Her zaman söylüyorum. Artık dünya değişti, yönetim değişti. Halk her şeyi sorguluyor. Kamu hizmeti yapan her kesim kamuoyunu bilgilendirmeli, aydınlatmalı. Her şeyi doğru bir şekilde açıklamalısın ki destek alasın. Belki bizim üzerimizden yanlış yorumlar yapılabilir. Şanlıurfa spor’un başarılı olmasını en çok ben isterim. Çünkü Urfa spor’un durumu kötüye gidince kentte huzursuzluk olur, insanların huzuru bozulur. Bir idareci olarak en çok isteyeceğim şey Şanlıurfalıların sıkıntıya düşmemesidir. Bu bir şekilde idareciye yansır. Herkes diyor; Vali ne yapacak. İlk önce Şanlıurfa spor yönetimi ve delegeleri bir şeyler yapacak.

 

Biz geçen sezon Bakan’ın sinercisiyle bu kadar destek aldık. Yoksa bir vali bu kadar şeyi yapamaz. Vali’ye Şanlıurfa spor’un sorumluluğunu yıkamazsın. Böyle bir şey olamaz. Herkesten rica ediyorum. Lütfen bu algıyı değiştirin. Ben Şanlıurfa spor Başkanı değilim. Herkes kendi görevine yapacak.

 

TAHİROĞLU, ZATEN TAYİN İSTİYORDU

 

Recep Akyol: Bildiğiniz gibi Müftü Ramazan Tahiroğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala’nın görevi değişti. Şanlıurfa’ya gelen Maraşlı müdürler neden gidiyor?

 

Celalettin Güvenç: Ben Şanlıurfa Valiliğine atandığımda Ramazan Tahiroğlu, zaten tayin istiyordu. Hatta tayin yeri bile belliydi. Çocukları Ankara ve İstanbul’daydı. Kendiside Sakarya’ya gitmek istiyordu. Daha sonra’da Sakarya iline başka bir kişi uygun görüldü. Yani büyük ölçüde kendi isteği doğrultusunda gitti.

 

 

HİÇ KİMSE TEFECİLERE MÜRACAAT ETMESİN

 

M. Kemal Uğuzlu: Son günlerde özellikle, bölgemizde tefecilik ve fuhuş olayları hızla artıyor. Tefeciliğin bir kısım; Rent a Car, kuyumculuk, gold gibi yerlerde, değişik isimler altında yapıldığı söyleniyor. Bunları polisiye ve istihbarat tedbirleriyle azaltma imkânımız yok mu?

 

Celalettin Güvenç: Halkımızdan rica ediyoruz. Yani insanlar kendileri gibi bazen aşırı hırsla, bazen lüks tüketimlerle bu tip insanlarla sözleşme imzalıyorlar. Bir müddet bunu ödüyorlar. Saklayabildikleri süre kadar da hem ailesinden, çevresinden ve emniyetten saklıyor. Tolere edilemeyecek noktaya geldiği zaman patlak veriyor. Ve daha sonra bunalıma giriyor. Örnek olarak yerel medyanın gündeminde olan bir kişi var sizde şahit oldunuz. Bu konuda halk dikkat edecek. İş adamları bu tefecilerin kucağına düşmeyecek. Biz bu konu üzerinde ciddi bir çalışma yapıyoruz. Emniyetimiz sürekli bu işin peşinde. Halkımızda bunu desteklemeli. Gerekli bilgileri vermeli. Bu tefeciler 100 milyara 20 milyar faiz alıyorlar. Bu gerçekten korkunç bir şeydir. Bunların kucağına kimse düşmesin. Esnafımızdan ve genç iş adamlarından rica ediyorum. Hiç kimse bunlara müracaat etmesin. Bu işleri yapanlara fırsat verilmesin!

 

M. Kemal Uğuzlu: Şu anda yapılan büyük şehir planlamaları, yerinde yönetim anlayışı veya bu konuda Avrupa uyum yasalarına uygun’luk çalışmaları; sizce Üniter yapıda bir değişiklik midir? Yani Başkanlık, yarı başkanlık veya bir eyalet sistemi hazırlığımıdır?

 

Celalettin Güvenç: Şahsi kanaatim olarak öyle bir şey sanmıyorum. Bu, devletin koşullara göre modernizasyonudur. Ülkemizin ve milletimizin geleceği açısından, insanlarımızın top yekûn huzuru ve mutluluğu için yapılan tüm değişikliklerin hayırlı olmasını dilerim. Bu konuda bize düşen bütün çalışmalara olumlu katkı sağlamak, yasaları ve kanunları uygulamaya çalışmaktır.

 

Hüseyin Güzel: Şanlıurfa Büyükşehir oldu, ama ilimizde neden raylı sistem yok?

 

Celalettin Güvenç: Şanlıurfa’ya raylı sistem şarttır. Çünkü sürekli göç alan bir iliz. Büyükşehir Belediyesi de şimdiden raylı sistemin hazırlığını yapmalı.

 

Ömer Aslan: Sayın Valim bir sorum olacak. Abide kavşağına kazma vurulacak. Eski vilayetin yıkılması yeşil alana dönüştürülmesi 11 Nisanın Stadyumunun yıkılması, bunlar Şanlıurfa için hayal edilmeyecek şeylerdi. Ama öyle çok tartışılıyor ki sanki çok basitmiş gibi, bu algıyı değiştirmeniz gerekmez mi? Yani siz derken diğer sorumlu kurumları kast ediyorum; kurumların burada ağır davranması bir eksiklik değimlidir?

 

Celalettin Güvenç: Bu yapılandırmak konusunda kamuya mal etmek konusunda çok başarılı değiliz. Sayın Bakanımız gelmiş buraya son bir senede abide yapılıyor topçu meydanı çevre yolu bitiyor. Bizim bir buçuk senede şu köy yollarındaki aşırı sıkıntıyı çamur çaylak algısını değiştirdi. Muhtarların o algısını bir buçuk sene mesai tanımadan çalışarak sağladık. Bu ne kadar takdir edilir. Geçen yıl bu zaman kimse köyünün içine giremiyordu. Çok şükür bitirdik. Bunları tanıtmak konusunda başarılı değiliz. Bu konuda basına çok görev düşüyor.

Bilal Bebe: Abide kavşağında bulunan sağlı-sollu benzinlikler ne zaman kalkacak? Yani dünyada devletler değişiyor bizde kavşaklar değişemiyor.  Bu akaryakıt istasyonları; 1950’ lerde, 1960‘ lar da belki doğruydu ama şimdi doğru değil. Her iki benzinlikte doğru değil?

Celalettin Güvenç:
Samimiyetimle söylüyorum bu konu çok tartışıldı. Yani 3-4 tane alternatif proje vardı. Projeyi aldık Ankara’ya gittik. Ulaştırma Bakanımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın başkanlığında, belediye bürokratları,  karayolları genel müdürlüğü ve bürokratları tartıştık bu nasıl olur diye; 2’li mi olsun 3’lü mü olsun 5’li mi olsun, yandan mı olsun, üsten mi olsun hepsini tartışıldı. En son şu aşamada bu karar kılındı. Bu projede de eleştiriler var mesela kara köprü den olsaydı alt geçit fakat benim kanaatim özellikle çevre yolunu tamamladığımız zaman organize sanayi bölgesinden (OSB) çevik kuvvete kadar kara köprüye bağlantıyı sağladığımızda 10 km. alanda bu projenin uzun süre ihtiyaca cevap vereceğini düşünüyorum. Ve birde, Abidenin yanındaki 35 Metre’lik yol açmamız şart, yani bununla her kes aynı fikirde. Bunlar yapıldıktan sonra mevcut alt geçitte ortaya çıktı. Zaten 29 Aralıkta inşallah Başbakanımız gelecek kısmet olursa açtıracağız. Bu fotoğrafı görürüz onlar kalkması gerekiyorsa yetkililer proje yapar, kamulaştırma bedelleri ödenir, yani o günün mevzusu olarak düşünüyorum. Şuanda bizim gündemimiz mevcut alt geçidi açmak hizmete sunmak ondan sonra yeni bir proje olur mu bunun yetkilileri var Karayolları yetkilileri, Belediye yetkilileri değerlendirirler bir karar verirler. Türkiye Hukuk Devleti içersinde prosedür işler. Şanlıurfa ya ciddi anlamda teşvik yasasından dolayı çok ciddi anlamda talep var. En son geçen hafta Mısırlı; Dünyanın en büyük halı şirketinin sahibi 2. Başkan Yardımcısı geldi. Fırat-pen şu bir haftada gelenleri söylüyorum. 2 tane önemli yatırımcı 60 milyon Euro’luk bir fabrika kurmak istiyoruz. Halıyla ilgili bunun için teşvik yasası önemli bir unsur, yani bunu da izliyor iş adamları, kendileri için büyük avantaj sağladığını bilerek ciddi anlamda araştırma yapıyorlar ve talep ediyorlar. Biz OSB‘yi buna hazırlamaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız en büyük şey işte OSB’nin genişlemesi alt yapı eksikliklerinin 2013 yatırım programına alıyoruz. Elektrik sıkıntılarını gideriyoruz. Yine yeni bir düzen 100 (em) trafo indirdik oraya, TEDAŞ’a söylüyorum, Ticaret Bakanımızın desteğiyle şu anda iş dünyası; Şanlıurfa’nın ne kadar cazip olduğunu biliyor. Yani dikkat ederseniz Bursa Ticaret Odası geldi, Ankara geldi, İstanbul geldi, Türkiye İhracatçılar Meclisi geldi, buraya turistik gezi amaçlı gelmediler. Yatırım ortamını görmeye geldiler. Bizde bunlara güvenlik sorunun olmadığını devletin bunların emrinde olduğunu her türlü enerjide, ulaşımda sıkıntı olmadığını anlattık ve ne gerekiyorsa yapacağımızı ilettik. Her gelen iş adamıyla bizzat ben kendim birebir ilgilendim, ağırlıyoruz ve inşallah yakın dönemde Şanlıurfa OSB ses getirecek çok önemli yatırımlar alacak ondan eminim. İnşallah sonuç alırız.

ÇAĞRI MERKEZLERİNDE, KIZLARIMIZIN

 

ÇALIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR

 

Doktor Şerif Kurtuluş: Şanlıurfa güneş şehridir yeni güneş çok fazla var ve çok şükür. Güneş girmeyen yere kemik erimesi girer kemik erimesiyle birlikte şişmanlık gelir ve şuan Şanlıurfa da ciddi anlamda bayanlar evlerine hapsedilmiş. Bayanlar için sosyal merkez yapılabilir mi ciddi anlamda?

 

Celalettin Güvenç: Şanlıurfalı hanımların ciddi anlamda eğitim seviyesinin yükselmesi lazım.  Bunun için değişik çalışmalar yapıyoruz. SODES projeleri, Gençlik Merkezleri, Kadın Kültür Merkezleri, 40 tane kültür merkezimiz var. 40 ayrı yerde, 40 ayrı mahallede kadınlarımıza nakış, bilgisayar kurslar veriyoruz. En büyük arzumuz Kadının Sanayide çalışması, servis otobüsüne sabah binip, gidip önlüğünü giyip çalışmasıdır. İş yerinde yemeğini yemesi, akşam önlüğünü çıkartıp evine gelmesi, bu konuda tereddüt eden aileler var, yani kızlarının fabrikaya gitmesine karşı çıkanlar var. Ben bu konuda çağrı yapıyorum; mahalle mahalle geziyorum ve çok şükür ilk defa fabrikalara servis gitmeye başladı. Valiliğin önünden vali yardımcımız servise binerek fabrikaya gittiler ve bende yanlarında gittim fabrika sahiplerine talimat verdim, rica ettim bunlar tam iş başı yapsınlar. Sonra gelirim, buraya bir öğlen birlikte yemek yeriz, diye sizin aracılığınızla bir kez daha sesleniyorum; ciddi şekilde bizim sanayide, çağrı merkezlerinde, kızlarımızın çalışmasına ihtiyacımız var. Özellikle tekstil sektöründe, bunlar korkmasınlar, çekinmesinler, iş var cesaretle gelsinler, dedik. Allah’ın izni ile arkanızda devlet-hükümet var biz varız, size en ufak sıkıntı olmayacak, taciz olmayacak, şüpheli durum olmayacak, biz sizin kefiliniziz!!! Orada en ufak sıkıntınız olursa bizi arayın bunların peşindeyiz, garantiniz biziz dedik. Bu konuda mesafeler alıyoruz ve haberlerini yapıyorsunuz. Şu anda Suruç’tan 600 kişi aldık. Her gün mutlaka 5 -10 araba servis otobüsü sanayiye daldıralım diyoruz. Gençlerimiz kalksın sabah işe gelsin. Ekmek parası için çalışsınlar, üretime katılsınlar, hayatta katılsınlar, bunların hepsine devletin tüm imkânlarıyla çalışıyoruz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.