banner2

Hemen hemen her saat başı televizyon ekranlarında bu anonsu duyar ve görürüz. Son dakika, son durum altyazılı son haber gibi duyurular. Bu yazıyı yazdığım esnada tüm ekranlar ayni anonsu veriyordu. Adana’nın Aladağ ilçesinde özel bir kız Öğrenci yurdunda yangın çıkmış, yurtta toplam 34 öğrenci kalıyormuş, Adana valisinin beyanına göre 11 Öğrenci, 1 sivil görevli toplam 12 ölü 22 Yaralı var. İslam Dininde ecel zamanın dolmasıdır. Eceli gelen ölür. Ölüm anını, nedenini hiç bir insan bilmez. Dinimizde kader var ki, ehlisünnet inancına göre biz hem inanır hemde İman ederiz. Birde kaza var cüzi irade devreye girerek, tam bu noktada, aklı kullanmama, tedbir almama, temkinli yanaşmamadan insanoğlu sorumludur. Ölüm çok acı bir olaydır. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifalar, cenaze sahiplerine de sabri cemil niyaz ediyorum. Keşke her gün son dakika haberlerini görmesek, işitmesek, ölüm olayları ile ümmet fertleri imtihan mı ediliyor? Bunu Allah bilir.

Şehir hayatini yaşayan adamın biri kızını köye vermiş, kızın kaldığı ev iki katli, alt kat ahir, gelin bu evde bir hafta kalmış, baba kızını sormak için köye gitmiş, kizin hal hatırını sormuş, kız çok şikâyetçi baba, ne var kızım bana söyle demiş, kız babacığım ben şehirde büyüdüm. Köyde kaldığım evin alt kati ahir, geldiğimden beri hayvan kokusundan yatamıyorum der. Beni mutlaka eve götür. Baba kızı eve getirmiş, bir hafta sonra kızı tekrar köy evine götürmüş.  Tembihten sonra baba geri eve donmuş. Bir ay geçtikten sonra tekrar kızını sormak için köye yine gitmiş, kızını çok neşeli görmüş, durum nasıl kızım deyince, kız baba ben çok rahatım koku diye bir şey yok kokular kesildi meraklanma demişse de, baba asil lafı yapıştırmış, kızım koku kesilmemiş burnun kokuya alışmış demiş der. Bu yazdığım kelami kibardır, son dakika anonslarına tüm duygularımız alışmış, alıştırılmıştır.

Gün geçmiyor ki, son dakika haberleri ile karşi karşıya olmayalım. İnsan ölümleri çok ucuzladı. Yanlış kullanılan insan katili teknoloji anında olan bitenleri hemen servis ediyor. Ölüm olayları ile ilgili etkili, yetkililer sorumlulara gereken cezalar verilecek, şehitlerin kani yerde kalmayacak, kriz masası kuruldu, yetkililer yarın olay yerinde inceleme yapacak demekle hamasi nutuklarla konu bir iki gün içinde gündemin değişmesi ile ortadan kayıp olur. Ölen ölmüş, kalan sağlar bizimdir. Anneler hayat boyu ağlar. Şu unutulmamalı, anneleri ağlatanlar bir gün kendileri de ağlayacaklardır. Er veya geç, adli ilahi mutlaka tecelli eder. Sayın Cumhurbaşkanımız Avrupa birliği parlamentosunun aldığı Türkiye’ye karşı üyelik dondurmasına karşi yüreklere su serpici çıkışlarının yankıları sürerken, hele şükür Avrupa birliği sevdasından vazgeçilecek, söylemi yüreklere su serperken, yurt yangını sonrası Avrupa bakanı Sayın Ömer Çelik meğer soluğu Brikselde almış. Sayın bakan yangınla ilgili canlı bağlantı ile Adanalı hemşerilerine başsağlığı diliyor. Sayın bakan da Adana’ya gelecekmiş, her zaman söylüyor ve yazıyoruz. Eylemle söylem bir birine uymuyor. Ekranlarda söylem tam ümmet görüşü, haykırışı, bir gün geçmeden Sayın Avrupa Bakanının soluğu Brikselde alması kafalarda soru işareti bırakmıyor mu? Ne yapalım bizi yönetenlerin herkesten fazla bildikleri var der ve geçeriz.

Terör ölümleri, yangın, ölümleri, trafik ölümleri, savaş ölümleri, açlık ölümleri, göçük ölümleri, sel ölümleri, göçmen ölümleri her gün ekranlarda gösteriliyor. Hiç kimse niçin nedenlerine muhatap olmak istemiyor. Ölüm olaylarının önüne nasıl geçilir tedbir nasıl alınır?  Kimsenin pek umurunda değil. Toplumdan da ne tepki var, nede umursama, ihmalden, yanlış yönetim anlayışından insanlar ölüyorsa insan denilen varlığın değersizleştiğinin bir ifadesidir sanırım. Şanlıurfada da ayni gün bir öğrenci servisi takla atmış yine yirmiye yakin öğrenci yaralanmıştır. Ekranlarda halkın tepkilerini dinledim. Servislerin çoğu kayıt dışı, yetkililer hep göz yummuş. Ah bu kayırmacılık var ya, sinelerde bir urdur. Menfaatler cana tercih ediliyor. Ayni hafta içinde Siirt’in Şirvan İlçesinde bir maden ocağında yine göçük olmuş, Göçük altında 16 Can, şu ana kadar göçükten oniki can cenaze olarak çıkarılmış, dört canın çıkarılma çabası tam hız ile devam ediyor.  

Ekranlarda son dakika haberi ile duyuruldu. Yine son dakika haberi Fırat kalkanı harekâtında iki askerimiz kayıp, aramalara devam ediliyor. Hemen ilk akla gelen öğrenci yurdunda tahliye merdiveni veya yangın merdiveni var mı? Bir yetkili yurdun yangın merdiveninin ve diş kapının kilitli olduğunu soyluyor ki, tam bir facia. Yangın sonrası 12 cenaze adli tıpa gönderilmiş, işin garip tarafı ölüm nedeninin dumandan mı yangından mı olduğudur. Tamda bilinmeyen bir buluş. Son dakika haberlerin den ölüm olayları ile ilgili çoğu zaman es geçmekle beraber Suriye geneli, Halep maktulleri, Irak Musul ölümleri, mazlum Arakan Müslüman ölümleri ruh dünyamızın alışık olduğu bir vakıa. Son söz Rabbim ümmeti, tüm afetlerden, musibetlerden, kem gözlerden, tedbirsiz yöneticilerden, görevlilerden, Son dakika haberlerinden muhafaza eylesin. Unutmayalım Dünya fani, olum anidir. Maddeyi cana tercih edenlere mevlam fırsat vermesin vesselam...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.