banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Balıklıgöl MHP

Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, Urfalılara Başkanlık sistemini anlattı VİDEO

AK Parti Genel Merkez AR – GE Başkanlığı tarafından 17 Mart’ta 17 ilde aynı anda düzenlenen ‘Başkanlık Sistemi’ konferansının Şanlıurfa ayağı Urfa City AVM Belediye Nikah Salonunda  yoğun katılımla gerçekleşti.

 

Toplantıya AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Dr. Abdülkerim Gök, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeler, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Teşkilatı, Kadın Kolları, Gençlik Kolları, İlçe Yönetimleri, STK temsilcileri ve vatandaş katıldı.

 

Başkanlık sisteminin artılarını anlatan ve sistemin getirilerini etraflıca konuşan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Anayasa Hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük; “Başkanlık sistemi bizim geleneklerimize ve tarihimize uygun olan bir sistemdir. Osmanlıdaki padişahlıkla Başkanlık sistemi bir birine benziyor ancak fark var. Padişahlık veraset yoluyla gelir, başkanlık sisteminde ise seçimle gelinir. O açıdan tarihi devamlılığın sağlanması için mümkün olacaktır. Türkiye’de yaklaşık 100 yıldır parlamenter sistemi uygulanıyor. Ama bu sistem içerisinde çok ciddi sorun yaşandı, yaşanıyor ve yaşanabilir. Bedeli bize çok ağır oldu. Çift başlılık, koalisyonlarla çok şey kaybettirdi. Siyasi istikrarın sağlanması, sistemde istikrarın sağlanması, parlamentonun güçlü olması, kararların zamanında alınması hususunda başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bir takım korkular var. Parlamenter sistem sanki Türkiye’nin kutsalıymış gibi bir algı var. Ancak hiçbir sistem kutsal değil. Türkiye’de ciddi sorunlara sebep olduğuna göre bu sistemin terk edilmesi suretiyle Türkiye’nin hem tarihine uygun, hemde içinde bulunduğumuz duruma uygunluğu sebebiyle Başkanlık Sistemine geçmemiz gerekiyor” dedi.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ DİKTATÖRLÜK DEĞİL

Başkanlık sistemi diktatörlük olmadığını ama bunu farklı niyetlilerin dile getirdiğini belirten Küçük; “Başkanlık sistemi gelirse diktatörlük olur, askeri yönetim gelir, başkanla parlamento çatışır, sistem tıkanır diye bazı kafalarda soru işareti var. Bir ülkede askeri darbenin hükümet sistemi ile alakası yok. Darbeler siyasi, demokrasi kültürlerin var olup olmamasıyla alakalıdır. Ben bunu net olarak söylüyorum. Türkiye’deki askeri darbelerin tamamı parlamenter sistemde oldu. Yani başkanlık sistemi ile alakalı değildir. Diktatörlüğe yargısal denetim olmazsa, kanunların uygulamasında keyfilik olursa diktatörlüğe yol açar. Oysa Türkiye’de anayasa mahkemesi ve bilimum mahkemeler var. Türkiye’de yargısal denetim olduğuna göre diktatörlük korkusu boşunadır. Bunlara rağmen başkanlık sisteminde diktatörlük gelecek diyen varsa ben onalar şunu söylüyorum; Başkanlık sistemi halkın iradesinin üstün kılınmasını mümkün kılan bir sistemdir. Seçilmişleri üstün kılan bir sistemdir. Bundan korktukları için bunu açıkça söyleyemiyorlar. Bunun yerine diktatörlük diyorlar. Bunların zihinlerinde şu var, bu ilkeyi bürokratlar yönetsin, nasıl yönetirlerse yönetsinler. Oysa asıl demokrasi halkın seçtiklerinin herhangi bir bürokrasi etkisinde kalmadan ülkeyi yönetmesidir. Atanmış olarak kim varsa, seçilmişlerin bunlardan üstün olması lazım. Seçilmişlerin sınırsız yetkili olduğu anlamında da gelmez” dedi.

 

Öğrencilik döneminde bir derste mevcut sistemin hiçbir şeye benzemediği ve bu nedenle ne idüğü belirsiz bir sistem olarak adlandırdığını ifade eden AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez; “Başkanlık sistemi ile parlamenter sistem hep karıştırılır. Bugün hocamızın verdiği konferansla bizleri bilgilendirdi. İnşallah yeni anayasa çalışmaları ile darbecilerin bize dayattığı anayasan kurtulur, sivil, demokratik bir anayasaya kavuşuruz. Buraya iştirak eden tüm teşkilat üyelerimize ve değerli Şanlıurfalılara teşekkür ediyoruz” dedi.

 

SİVİL ANAYASA ŞART

Sivil anayasa yapmanın sorumluluk olduğunu dile getiren Milletvekili Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu; “Sivilleşme alanında büyük bir dönüşüm yaşıyoruz. Yakın zamanda çıkardığımız Büyükşehir yasası ile hem şehirlerimizi hemde insanlarımızın yaşam kalitesini artırdık. Şanlıurfa artık bambaşka bir şehir görüntüsü veriyor. Tıpkı Türkiye’nin bambaşka bir görüntü verdiği gibi. Çünkü Türkiye en büyük kaynağa, beşeri kaynağa sahip. Yani insan kaynağına sahip bir ülke. 21 yy dünya lideri olmak için insan kaynağına büyük önem veriyoruz. İnsanımıza büyük yatırım yapıyoruz. Biz böyle çalışırken olmazsa olmazımız var. Türkiye’ye yeni bir anayasa yapma sorumluluğumuz var. Darbelerle haklarımız elimizden alındı. Bu haklarımızı geri almak için darbe anayasaları ile değil sivil anayasa yapma zorunluluğumuz var. Defalarca kesintiye uğrayan bir parlamenter sistemi ile mi, yoksa başka bir arayışımız mı olmalı? Bu ülkeye, bu millete nasıl hizmet etmeliyiz? AK Parti olarak duruşumuz belli. Anayasa uzlaşma komisyonuna verdiğimiz önerge ile demokrasi adına yeni bir hamle için yeni anayasa şart diyoruz. Çünkü biz milletimizden korkmuyoruz. Bu nedenle bugün Şanlıurfa’da işi bilen hocamızı sizlerle buluşturarak sistemi anlattı. Bu değişimin gönüllüleri olarak toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Soru cevap bölümü ile konferans yaklaşık 3 saat sürdü. Konerfansın ardından günün anısına mırra takımını Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük’e takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.