banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Harran ve Akçakale’de inceledi

Burada bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansının katkılarıyla Şanlıurfa Valiliği ŞURKAV tarafından projelendirilen Şanlıurfa Tanıtım Merkezi’de heyet tarafından ziyaret edildi. Daha sonra Ayn-ı Zeliha kısa bir süre oturduktan sonra Rizvaniye Camii de yer alan İHH İnsani Yardım Vakfının Sergisini gezen heyet,  Balıklıgöl platosundan ayrıldı.

Daha sonra Vali Celalettin Güvenç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve komisyon bünyesindeki mülteciler alt komisyonu üyeleri, Suriyeli misafirlerin kaldığı tesislerde incelemede bulunmak üzere Harran’daki Konteyner kente geçtiler.

Komisyon üyeleri, ilk olarak Harran Konteyner Kenti'ni ziyaret ederek, Harran Kaymakamı Selami Yazıcı'dan burada kalan Suriyeli misafirlere verilen hizmetler hakkında bilgi aldı. Burada konteyner kente kabul kayıt hizmetleri binası, Gıda market, Sağlık Ocağında, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü okulda ve sosyal tesislerde incelemelerde bulunan heyet, bir aileyi konteyner evinde ziyaret etti.  Konteyner kentte kalan Suriyelilerle bir süre sohbet eden komisyon Başkanı Üstün, TBMM’den geldiklerini söyleyerek “ Buraya incelemede bulunmak üzere geldik. İstediğiniz kadar burada kalabilirsiniz. İnşallah Suriye’deki zulüm sona erer Kendi topraklarınızdaki evlerinize dönersiniz” dedi. Konteyner Kentte Eğitim alan Suriyeli çocukların bulunduğu okula geçen heyet, burada çocuklarla sohbet etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyelilerin Türkiye'de insani şartlarda yaşamalarını temin etmek istediklerini söyledi. Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 190 bini bulduğunu ifade eden Üstün, kamplarda kalanların hemen hemen yarısı kadar Suriyelinin de Türkiye'deki çeşitli illerde kendi imkanlarıyla hayatlarını sürdürdüğünü hatırlattı. Üstün, Türkiye'nin Suriyeliler konusunda ciddi bir organizasyonu kısa sürede gerçekleştirdiğini vurguladı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyelilerin barındığı kamplara ilişkin, "Biz bu kampları gezdiğimizde devletin gücünü gördük. Türkiye devleti gerçekten bütün kurumlarıyla organize olmuş kısa zamanda 90 gün gibi bir sürede 30 bin kişilik kamplar kurmuştur. Bu, birçok batı devletinin yapamayacağı organizasyondur. Dolayısıyla bunların hazırlanmasında emeği geçen bakanlıklarımıza ve bütün herkese şükranlarımı iletiyorum. İnsanların barınabilecekleri çadırları veya konteynerleri var. Bunun yanı sıra sosyal mekanlarda bulunuyor. Yüzlerce insan buralarda çalışıyor burada dünya standartlarının üzerinde bir hizmet sunuluyor. Bizim temel amacımız şu, bu insanlar buraya geçici olarak geldiler, başımızın üzerinde yerleri var. Arzu ve temennimiz sınırın hemen karşısında devam eden zulmün bitmesidir" dedi.

Daha sonra Akçakale'deki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'ne geçen Komisyon Başkan ve üyeleri, Vali Celalettin Güvenç, Kaymakam Eyyüp Fırat ve Çadırkent muhtarlarıyla bir toplantı yaptı. Toplantı da çadırkent mahalle muhtarları, Türkiye Cumhuriyetine teşekkürlerini ifade ettiler.   Komisyon üyeleri son olarak Akçakale ilçe merkezine geçerek Belediye Başkanı Abdulhekim Ayhan ile bir süre görüştü.

 

Vali Güvenç, Akçakale’ye Hizmet İçin Vidanjör Aldık

Akçakale Belediyesine Hizmet vermek üzere Vali Güvenç’in talimatıyla alınan Vidanjörün anahtarını Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’den alan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhekim Ayhan bir konuşma yaparak, “ Akçakale ilçesinin yalnız olmadığını son dönemde görüyoruz. Sayın Başbakanımızın ilçemizi ziyaretinde iki çöp aracını belediyemize hediye etmişti. Şimdi ise Sayın Valim, Genel Sekreterim ile birlikte Özel İdare tarafından bize bir Vidanjör alındı. Hem köylerde hem kamplarda hem de okullarda sıkıntılarımız vardı. Biz talebimizi yaptık sağ olsun Sayın Valim bizi kırmadı. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Akçakale’ye daha önceki ziyaretlerde köylerdeki fosseptik çukurlarını, ilçe merkezindeki sıkıntıları il özel İdare ve Belediyeyle işbirliği içerisinde çözüme kavuşturduklarını belirten Vali Güvenç, bu doğrultuda ihtiyacın giderilmesi için bu Vidanjörü aldıklarını söyledi. Vali Güvenç, “ İnşallah hem köylümüz hem de Akçakale’deki vatandaşlarımız rahat edecekler. Daha temiz daha yaşanabilir bir Akçakale’ye hizmet için küçük bir imza atmış olduk” dedi.

Akçakele ilçesinin ardından Harran’a geçen heyet burada Dünyanın en eski üniversitesi olarak bilinen Harran Üniversitesi ve Harran Kültür evinde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Şanlıurfa’dan ayrılmak üzere havaalanına geçtiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.