banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato futbolcu Mateus Cardoso Lemos Martins Nebil Dirar

Son Dakika - Davutoğlu, Diyarbakır'da cuma çıkışı halka hitap etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu bir dizi temaslarda ve Sur'da incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Özel uçak 'Ana' ile saat 11.10'de Diyarbakır Havalimanı'na gelen Davutoğlu'nu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Vali Hüseyin Aksoy ile diğer ilgililer karşıladı.

Başbakan Davutoğlu'na; eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik etti.

Cuma namazını kılmak üzere Ulu Camii'ye gelen Davutoğlu'na halk sevgi gösteriminde bulunurken alınan yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Namaz sonrası Ulu Camii önünde otobüs üzerinde halka hitap eden Başbakan Davutoğlu konuşmasında Diyarbakır yerine 'Diyarbekir' demesi dikkatlerden kaçmazken sözlerine ,"Küdus-ü Şerifin kardeşi, Medine-i Münevvere'nin, aziz Diyarbekir'ın aziz hemşerileri! Mescid-i Aksa'nın kardeşi, Bursa Ulu Cami'nin kardeşi, Selimiye'nin, Süleymaniye'nin kardeşi Ulu Camii'nin aziz cemaati, Hepinizi Allah'ın selamı ile selamlıyorum." diye başladı.

"Allah'ın selamı, barışı, kardeşliği Diyarbekir'in üzerine olsun" diyen Davutoğlu, kalabalık arasında tekbir çekenlere, "Tekbir getiren dillerinizden tekbir hiç eksik olmasın. Ulu Camii'nin ulu minaresinden Ezan-ı Muhammedi hiç eksilmesin." şeklinde karşılık verdi.

Davutoğlu şöyle devam etti: "Diyarbakır, sizinle buluşmaya geldik. Yüreğimizi yüreğinizle maya kılmaya geldik. Bilirisiniz her fırsatta Diyarbakır'a gelirim.

Birileri yüreğimiz parçalamak istiyor. Birileri semaya sanki bu vatanın tek yürek olduğunu göstermek isteyen Sur'umuzu, Suriçi'mizi parçalamak istiyor.

"Aziz Diyarbekirliler, bu buluşmayı bize çok gördüler"

Bugün buruya sizinle buluşmaya gelirken gönlümde, yüreğimde sadece Diyarbakır aşkı vardı, Sadece Ulu Camii'de buluşmak vardı. Ama aziz Diyarbekirliler! Bu buluşmayı bize çok gördüler. Dün 7 canımızı, 7 yüreğimizi bizden aldılar. Diyarbekirliler, o kardeşlerimizi sizin için gelmişti. O kardeşlerimiz bu minarelerden ezanlar susmasın diye gelmişti. O kardeşleriniz bu albayrak inmesin diye gelmişti. O kardeşleriniz Diyarbekir; Şam gibi Halep gibi tahrip olmasın diye canını feda ettiler."

"Bizi ayıramayacaklar bizi bölemeyecekler"

Kendisine 'Serok Ahmet' diye seslenen kalabalığa, "Serok Ahmet diye dilleriniz de sağolsun" diyen Davutoğlu, " Bizi ayıramayacaklar, bizi bölemeyecekler aziz Diyarbekirliler. Aziz Diyarbekirliler, biz kardeşlik derken, biz sevgi, muhabbet derken onlar nefret tohumu ekmeye çalışıyorlar. Biz size güveniyoruz. Biz sizin yüreğinize güveniyoruz. Biz her zaman Diyarbekir'in vicdanına güveniyoruz. Kardeşliğine güveniyoruz." diye konuştu.

Dün polis servis aracına yönelik bombalı araçla yapılan saldırıyı hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

Dün burada bu saldırıları yaptılar. Belki hesapları şuydu: Başbakan Ahmed Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar. Diyarbekir'e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Camii'yi Diyarbekir'i, bırakır mıyız?

Allan şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Onlar Ankara'da otobüs durağında bekleyen masum insanlarımızı şehit ettiler. İstanbul'da, Diyarbakır'da... Meclis grubunda söyledim, tekrar ediyorum: Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradayız, burada olacağız. Allah bu canı bir gün alacaksa Diyarbakır'da Kürt kardeşlerimle beraber bu emaneti teslim edeyim."

"Onlar yıkarsa biz yapacağız"

Sur'a yönelik yaptıkları plan hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Sur'un ihya planını açıklamaya geldik. Hepinize bu planı açıklayacağız. Onlar yıkarsa biz yapacağız. Onlar kardeşliğimize halel getirmek isterse biz ebediyen kardeşiz diye haykıracağız. Biz dik durduk. Siz de dik duracak mısınız? Onların provokasyonlarına fırsat vermediniz. Ne zaman sizi tahrik etmeye kalktılarsa vakarla karşıladınız. Ama bakın sadece selam vermeye geldim, binlerce Diyarbakırlı göğsünü açtı. Gönlüme nakşettiğim bu Diyarbakır'ın her taşını koruyacağız.

Burayı insansızlaştıracakmışız! Aksine Sur'u ebediyen insanların barış içinde birbirlerine selam verdikleri güzel bir mekan eyleyeceğiz. Buradaki yapı değişecek diyorlar... Hayır, hepsini koruyacağız. Diyarbakırlı esnaf kardeşimin yaralarını saracağız. Daha güzel evlerde oturacaklar. Daha huzur içinde yaşayacaklar. Tahrip edilen okulların daha iyisini yapacağız. Diyarbakır anneleri bir daha ağlamayacak." diye konuştu. (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.