banner2
Öne Çıkanlar teog news futbolcu Mateus Cardoso Lemos Martins Trendyol 1. Lig doğayla uyumlu

Şanlıurfa eski valisi Nuri Okutan'a İyi Parti’de yeni görev

Nuri Okutan yaptığı açıklamada: "Genel Merkezimizde Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı olarak görevime başlamış bulunuyorum. Güvenlerinden dolayı Genel Başkanımız Sayın Meral Aşener başta olmak üzere tüm İyi Parti ailesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah utandırmasın" dedi.

NURİ OKUTAN KİMDİR?

Nuri OKUTAN, 1962 yılında Isparta Eğirdir’de doğdu.

İlkokulu ve Ortaokulu Eğirdir’de tamamlayan Nuri Okutan, eski adı Gönen Köy Enstitüsü olan şimdiki adıyla Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi‘nden mezun oldu.

Yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamlayan Nuri OKUTAN, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesinde, Yönetim-Organizasyon alanında Yüksek Lisans yaptı.

Nuri OKUTAN 1989-1990 yıllarında bir yıl süre ile İngiltere’de Canterbury ve Margate kentlerinde mesleki konularda bilgi, görgü ve dil eğitimi aldı.

1986 yılında İçişleri Bakanlığınca açılan bir ay süreli planlama yönetimi kursuna katıldı. Yine 1986 yılında 6 ay süre ile planlama uzmanlığı yaptıktan sonra Bitlis Kaymakam adaylığı, Amasya-Taşova Kaymakam vekilliği, Bursa-Harmancık, Van-Bahçesaray, Erzurum-Narman, Van-Bahçesaray ve Gümüşhane-Kelkit ilçelerinde Kaymakamlık görevlerinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde1996 yılında Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yaptı. İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Nuri OKUTAN sırasıyla Siirt, Sakarya, Trabzon ve Şanlıurfa Valisi olarak görev yaptı.

Şanlıurfa Valiliğinden 17 Ağustos 2011 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla merkez valiliğine atandı.

Görev yaptığı her yerde sıra dışı bir mülki idare amiri olan Nuri OKUTAN Kaymakam olarak görev yaptığı Taşova’da tarım ve hayvancılık, Harmancık’ta eğitim ve tarım, Bahçesaray’da ve Narman’da hayvancılık, kaymakam olarak son görev yeri olan Kelkit’te ise hayvancılık, tarım, el sanatları, eğitim ve kültür alanlarında önemli proje ve çalışmalar yürüttü.

Kaymakam olarak ilk görev yeri olan Taşova’da halkla devleti buluşturan Nuri OKUTAN, “Taşova’yı Yeşilova yapacağız” sloganıyla başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla, çok kısa sürede 300 bin fidan diktirdi ve sıra dışı bir mülki idare amiri olacağının sinyallerini verdi.

Nuri OKUTAN, İkinci idarecilik görevi 1990’da Bursa – Harmancık Kaymakamlığı sırasında, Köylere Hizmet Götürme Birliği’ni kurdu ve “devlet-vatandaş işbirliği“ni başlattı. Kooperatiflere destek olarak süt toplama işini örgütledi, köy köy dolaşıp sorunlarla teker teker ilgilendi, çözüm getirdi.

Kısa süreli Van-Bahçesaray’da yaptığı görev sırasında yolun kardan 7 ay kapanması üzerine ilçeyi örgütleyerek yolun açılmasını sağladı. Bu çalışmalar sürerken yolların kapalı olmasına rağmen atla gezerek köylerdeki sorunların takipçisi oldu. Nuri OKUTAN tarafından kaleme alınan ve Bahçesaray’ın bir köyünden doğum yapacak bir annenin kışın en şiddetli zamanında helikopterle alınıp, hastaneye yetiştirilmesini konu alan “Gezegende Doğum” adlı gerçek hikaye, bir yarışmada Türkiye birinciliğini kazandı.

Nuri OKUTAN Bahçesaray’dan, Erzurum – Narman Kaymakamlığı’na atandı. Görev yaptığı diğer ilçeler gibi Narman halkı tarafından da çok sevilen Nuri OKUTAN mevcut mandırayı tekrar işletmeyi başardı, köy grup yolunu açarak, insanların ulaşımsızlık yüzünden ölmesini önledi. Narmanlılar da büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek, bir caddeye adını verdiler ve bir beratla kendisini fahri hemşeri ilan ettiler.

Bu dönemde askere giden OKUTAN, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, 1993’te Gümüşhane – Kelkit Kaymakamlığı görevine atandı. Burada da ilk iş olarak yörenin sorunlarını öğrendi, imkânlarını değerlendirdi ve “Köylere Hizmet Götürme Birliği” ile buna bağlı “Yeşil Kelkit Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Şirketi“ni kurdu.

Yurt dışından ucuz fiyatla getirttiği toplam 10.000 gebe inekle hayvancılığı canlandırdı. Atıl durumdaki Şiran süt fabrikasının % 55 hissesini birlik adına satın alarak faaliyete geçirdi. Hayvanların yem ihtiyacını karşılamak üzere 30 bin ton kapasiteli yem tesisi kurdu.

Zilli kilim projesiyle, yöreyi kilimcilik merkezi haline getirdi. Dönüşümlü kovan dağıtımı yöntemiyle arıcılığı canlandırdı.

Kavakçılık ve ağaçlandırma projesi geliştirerek, milyonlarca kavak, akasya, ceviz, çam fidanı diktirdi. Sulama projesi ile yer altı sularını değerlendirmek üzere onlarca artezyen kuyusu açtırdı.

Modern bir kömür tesisi kurdu, okul yaptırdı. Devletle-milleti, idareciyle-halkı kucaklaştırdı. Nuri OKUTAN’ın Kelkit’teki proje ve çalışmaları “Proje Bazında Kalkınmada Kelkit Modeli” olarak literatüre geçmiştir.

Nuri OKUTAN Kelkit’te halkla kurduğu iyi ilişkiler ile yürüttüğü proje ve çalışmalarıyla 1996’da “Yılın İdarecisi” seçildi. OKUTAN Kelkit’ten ayrılırken, Kelkit halkı onun adını taşıyan bir okul (Kaymakam Nuri Okutan İlköğretim Okulu) inşa ediyordu.

İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatında Şube Müdürlüğünden, Genel Müdür Yardımcılığına kadar bütün kademelerde önemli görevler üstlenen Nuri OKUTAN bu görevleri süresince Bakanlık karargâhında da önemli bilgi, görgü ve tecrübeler kazandı.

Kamu Yönetiminde bilimsel ve teknolojik gelişmelere ve Ar-Ge’ye önem veren OKUTAN Bakanlık merkezinde görev yaptığı sürece Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve TC Kimlik Numarası Projesini de yakından takip etti.

Personel Genel Müdürlüğü’nde Atama Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcılığı sırasında, insan kaynakları yönetimi, personel planlama, özlük işleri gibi mülki idare mevzuatına hakim oldu, uygulama, sevk, idare ve koordinasyon görevlerini başarıyla yürüttü. Personel Genel Müdürlüğü’nde görev yaptığı sıralarda mülki idare amirleriyle sıcak ilişkiler kurdu ve mülkiye teşkilatını bir bütün olarak ayrıntılarıyla yakından tanıma imkânı buldu.

Siirt Valiliğine 2000 yılında atandığında henüz 38 yaşında olan Nuri OKUTAN, Siirt fıstığını dünya markası yapmak için kolları sıvadı ve her geçen yıl gerileyen fıstık ağacı sayısını ve rekolteyi rekor düzeyde artırdı. Siirt’te toplam 10 milyon civarında fıstık ağacı diktiren OKUTAN, bu sayede Siirt Fıstığı’nın Türkiye ve dünyada daha fazla tanınması ve markalaşmasının önünü açan isim oldu.

Siirt’te soyadına uygun olarak eğitim projelerine de büyük önem veren OKUTAN, tarihinde ilk kez Siirt’i okul öncesi eğitimde Türkiye birincisi yaptı.

Kızların okullaşmasına özel önem verdi, bu alanda başta uluslararası eğitim kuruluşları olmak üzere birçok kurumun dikkatini çekti ve bu model örnek alınmaya başlandı.

Valiliğe ait 2 Mercedes, 2 Mazda ve 1 Cherokee’dan oluşan beş lüks aracı satan Nuri OKUTAN, elde edilen geliri Siirt’in kalkınmasına ayırmasıyla bir anda dikkatleri üzerine çekti.

Botan Çayı’nda rafting yapacak kadar sportif ve özgüven sahibi olan Nuri OKUTAN, milli şuura bağlılığının bir sembolü olarak Siirt yaylalarında birlik ve beraberlik şenlikleri düzenledi.

2004 yılında Sakarya Valiliğine atanan Nuri OKUTAN, Siirt’teki eğitim hamlesini Sakarya’da daha da geliştirdi. Eğitim İçin Haydi Sakarya Projesi’ni uygulamaya koydu. İlk kez; 100 köy ve kasabada okuyan çocuklar ile 34 yazarı bir ay iletişimde bulunmak için bir araya getirdi. İlköğretim için 100 bin çocuk kitabı kampanyası başlattı.

Okul öncesi eğitimin başarıya ulaşması için uygulaması devam eden “Okul öncesi eğitimi için Bakıcı Yetiştirme ve İş Edindirme Projesi“, “Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması Ve Geliştirilmesi“, “Okul Öncesi Öğrencilerine Beslenme Projesi” gibi daha birçok projeyi hayata geçirdi.

Sakarya’da kitap sayısını rekor düzeyde artırarak 1 milyon 800 bine ulaştırdı. Nuri OKUTAN’ın başlattığı Okuma Alışkanlığı Kazandırma projesi kapsamında çok sayıda Türk masalı derlendi, bastırıldı, çocuklara ulaştırıldı ve böylece çocukların kendi öz kültürlerini ve kendi öz masallarını öğrenmeleri sağlandı.

Sakarya’da okul öncesi eğitimde 2 bin 500 olan öğrenci sayısını 24 bine çıkardı. “Okuyan Şehir Sakarya Kampanyası” çerçevesinde 50’yi aşkın yazarın öğrencilerle buluşmasını temin etti. Sakarya’yı da tıpkı Siirt gibi Okul Öncesi Eğitim’de Türkiye birincisi yapan Nuri OKUTAN, eğitime yaptığı katkılar nedeniyle 2006 yılında 100 bin dolarlık Vehbi Koç Ödülü‘ne layık görüldü.

Kendi şahsı adına kazandığı 100 bin dolarlık ödülün tamamını eğitime bağışlayan Nuri OKUTAN, merhum annesine ve Sakarya halkına duyduğu vefanın bir göstergesi olarak Fatmana Okutan Okulu’nu yaptırdı ve çocukların hizmetine sundu.

Sakarya’da eğitimin yanında kültürel ve mimari çalışmalara da önem veren Nuri OKUTAN, Bir Osmanlı şehri olan Taraklı’da Osmanlı-Türk mimarisinin korunmasına yönelik projeler geliştirdi, evlerin, işyerlerinin ve sokakların aslına uygun olarak restorasyonu ile tarihin ve turizmin yeniden canlandırılmasını temin etti.

Sakarya’da 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yaralarının sarılması ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıraSakarya’nın termal potansiyelini harekete geçirdi. Başta Taraklı, Akyazı, Kuzuluk ve birçok merkezde yaptırdığı sondajlarla çok sayıda termal kaynaklara ulaşılmasını Sağlayan OKUTAN, bölgedeki termal turizmin önemli oranda gelişmesini ve canlanmasını sağladı.

Nuri OKUTAN, Sakarya’da eğitimin yanı sıra, Süs Bitkiciliği Projeleri’ne de özel önem verdi. Nuri OKUTAN’ın süs bitkiciliğine katkıları yıllar geçse de unutulmadı. Nuri OKUTAN 2015 Yılı Ocak ayında Ankara’da düzenlenen törende Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği alanında katkıları nedeniyle Jüri Özel ödülüne layık görüldü.

Sıradışı projelerin mimarı Nuri OKUTAN, Sakarya’yı bir liman şehri yapma yolunda çalışmalar başlattı. Sakarya’yı bir kanalla Karadeniz’e bağlamak için Sakarya Nehri Ulaşım Projesi’ni geliştirdi. Bütün jeolojik, ekonomik, sosyal ve mali etütleri de başta Sakarya ve İstanbul Üniversiteleri olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşun katkılarıyla yapılmış olmasına rağmen OKUTAN’ın bu kentten ayrılmasıyla Sakarya Nehri Ulaşım Projesi akim kaldı.

2007 Yılında Trabzon Valiliğine atanan Nuri OKUTAN, Trabzon’da görev yaptığı yıllarda da, önemli başarılara imza attı.

Trabzon’da, 2002’de yüzde 8.4, 2003’te yüzde 9.15, 2004’te yüzde 19.90, 2005’te yüzde 31.25, 2006’da yüzde 37.79 olan okul öncesi eğitim oranı, Nuri OKUTAN’ın göreve başladığı 2007 yılında yüzde 61.80’e, 2008 yılında ise yüzde 84.60’a çıktı. Okul öncesi eğitime, 33 bin 677 çocuğun dahil edildiği Trabzon, Amasya’nın ardından bu alanda Türkiye ikincisi oldu.

Trabzon 2008 yılında, 3-4 yaş arası çocukların okula kazandırılmasında ise 1803 çocuk ile birinci sıraya yerleşti.

Türk milletinin bekasının eğitime bağlı olduğuna inanan Nuri OKUTAN, dereceye girmekten daha önemli olanın eğitime önem ve öncelik vermek olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Genellikle benim bulunduğum iller Türkiye birincisi olur ama Trabzon’da ikinci olduk. Mesele zaten birinci ya da ikinci olma meselesi değil. Türk toplumunun ulu önder Atatürk’ün de hedef olarak gösterdiği, çağdaş ve uygar toplumlar arasında yer alabilmesinin öncelikleri arasında, eğitim yer alıyor. Bizler de bunların gerçekleşebilmesi için çalışıyoruz.”

Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Derneği (İZDER) tarafından “Türkiye’ de Yılın Adamları ve Kuruluşları” seçiminde ‘Yılın Valisi’ ödülü, 2008 yılında Trabzon Valisi Nuri OKUTAN’a verildi.

Nuri OKUTAN Trabzon’da görev yaptığı sıralarda eğitim alanında uyguladığı modeli uluslararası sempozyumlar düzenleyerek daha da zenginleştirildi. Nuri OKUTAN Trabzon’da 30 Nisan – 3 Mayıs 2008 tarihleri arasında ‘Uluslararası Çocuk, Aile ve Okul Bağlamında Okul Öncesi Eğitim Kongresi’nin düzenlenmesine öncülük etti. Türkiye, ABD ve Kırgızistan’daki çeşitli üniversitelerden 50 bilim adamı ve uzmanın katıldığı kongre, Trabzon Valiliği, MEB Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği işbirliği ile düzenlenendi. Sempozyumdaki bildiri, makale ve raporlar Trabzon Valiliği tarafından kitaplaştırılarak, Türk milli eğitiminin hizmetine sunuldu.

Trabzon’da iken Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan raporda “Okul öncesi bilgi tutum davranış araştırması” konusunda, “okul öncesi eğitimde örnekolay” olarak seçilen Nuri OKUTAN’ın yöntemleri, bu alanda UNİCEF literatürüne “Nuri OKUTAN Modeli” olarak geçti.

2009 Yılında Şanlıurfa Valiliğine atanan Nuri OKUTAN, Trabzon’a şu sözlerle veda etti. “2007 yılının Mart ayında ülkemizin nadide bir kültür, sanat ve spor şehri Trabzon’da hizmet 5 için buluşmuştuk. Biz hizmeti ibadet sayan bir neslin çocuklarıyız. Şehzadeler şehrinden peygamberler şehrine gidiyorum. Sizlerin dostluğunu kazanmış olmaktan mutluluk duyuyorum

Daha önce görev yaptığı Siirt, Sakarya ve Trabzon’da tarımdan hayvancılığa, kültürden eğitime hayata geçirdiği Toplumsal Kalkınma Modeli’ni Şanlıurfa’da da uygulamaya koyan Nuri OKUTAN, Okul Öncesi Eğitim konusunda uluslararası kabul gören UNICEF Nuri OKUTAN Modeli’yle kısa sürede önemli başarılara imza attı.

Şanlıurfa’da daha önce yüzde 22 olan okulöncesi okullaşma oranı yüzde 64’e çıkaran Nuri OKUTAN eğitim seferberliğini şöyle özetledi: “2009 yılında Şanlıurfa’da göreve başladığımızda, bir yıl içinde, okul öncesi okullaşma oranı yüzde 22’den, yüzde 64’e, 2010 yılında ise yüzde 72,43’e yükseldi. Okul öncesi eğitime katılan kız öğrenci sayısının erkek öğrencilerle hemen hemen aynı seviyede olması da umut verici bir başka boyutu ifade etmektedir. Eğitimdeki bu dev dönüşüm sürecinde benim için en büyük mutluluk kaynaklarından birisi, kızların okullaşma oranındaki artışta Şanlıurfa’nın Türkiye öncü şehirlerinden biri konumuna gelmesidir. Elde edilen bu sonuçlar, şahsımdan öte Şanlıurfa kenti ve halkı için gurur ve heyecan verici bir gelişmedir.”

OKUTAN döneminde Şanlıurfa eğitimde adeta çağ atlayarak 70. Sıradan tam 65 basamak yükselerek Türkiye’de 5. Oldu.

Şanlıurfa’daki eğitim çalışmalarının hedefini sadece okullaşmayı artırmakla sınırlı tutmayan Nuri OKUTAN, kitabı ve okumayı da sevdirdi, “Işığımı Arıyorum, Okuyorum” adını verdikleri kampanyayla il merkezinde Kasım 2009’da 416 bin adet olan kitap sayısını bir yıl içinde üç kattan fazla artırarak 1 milyon 724 bine çıkardı.

Toplumsal Etik Derneği tarafından her yıl mesleğinde etik değerlere en çok özen gösteren kişilere verilen “Meslekte Etik Davranışları Teşvik Ödülü”ne 2010 yılında Şanlıurfa Valisi Nuri OKUTAN layık görüldü.

Sadece eğitim ve tarımsal projelere değil, kültürel ve sanatsal projelere de önem veren Nuri OKUTAN’ın en dikkat çekici icraatlarından biri de “Süleyman Şah Buluşmaları” projesi oldu.

Süleyman Şah Buluşmaları” kapsamında ilk olarak Şanlıurfa’da düzenlenen sempozyumda ortak kültür mirası Şanlıurfa boyutu ile ele alınırken, Halep’te gerçekleşen özel buluşmalar ile Suriye ve Türkiye arasındaki ortak değerlerin altı bir kaz daha çizildi.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı tek Türk toprağı olan ve Türk askerince korunan Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in dedesi (Ertuğrul Gazi’nin babası) olan Süleyman Şah’ın türbesine yapılan ziyarette, Osmanlı’nın kurucu boyu Karakeçililer’in her iki ülke tarafında yaşayan torunları bir araya geldi.

Şimdilerde Şah Fırat Operasyonu ile Suriye Eşme Köyü’ne nakledilen ve imha edilen ve “Misak-ı Milli’nin Sınır Taşı” olarak nitelendirilen Süleyman Şah Türbesi’ndeki şeref defterine Nuri OKUTAN şunları yazmıştı:Süleyman Şah, Türk medeniyetinin bölgeye hizmetinde en önemli mihenk taşı olarak buradan bizlere seslenmekte ve maneviyatında bizleri toplamaktadır. Soyundan gelenlerle burada onu ziyaret ederek, atalarımızın bölge refahına, huzuruna katkısını bir kez daha hatırlamış olduk.”

Sportif yönü ile temayüz eden Nuri OKUTAN Siirt’te Botan Çayı’nda rafting, Sakarya su kayağı, Kartepe’de kar kayağı, Trabzon’da yamaç paraşütü yaparak görev yaptıkları yerlerin turizm ve spor potansiyelinin ülke çapında tanınmasına katkıda bulundu.

Sportif yönünden dolayı “Uçan Vali”, icraatlarından dolayı “Süper Vali”, eğitime verdiği önem ve okullarda, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulamaya koyduğu “okuma saati” ve görev yaptığı illerin kitap sayısını rekor düzeyde artırmasından dolayı da “Okutan Vali” sıfatlarıyla anıldı.

2011 Yılında Şanlıurfa Valiliğinden Merkez Valiliği görevine atanan ve görev yaptığı sürece vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapmadan adil ve tarafsız hizmet etmeye önem veren Nuri OKUTAN, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde gençlik yıllarından itibaren gönül verdiği Milliyetçi Hareket Partisi’nden Isparta Milletvekili seçilmiştir.

1 Kasım 2015 tarihinde yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden yeniden  Isparta Milletvekili seçilerek parlamentoya giren OKUTAN, TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı.

Nuri Okutan, 25 Ekim 2017 tarihinde kurulan İYİ Parti’nin Kurucular Kurulu Üyesi oldu, 10 Aralık 2017 tarihinde yapılan İYİ Parti 1. Olağan Kurultayı ile 1 Nisan 2018 tarihinde yapılan İYİ Parti 1. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel İdare Kurulu Üyesi görevine seçildi. Nuri Okutan, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Isparta Milletvekili olarak hizmetlerine devam etmektedir.

Demet hanımla evli olan Nuri Okutan; Ramazan, Reyyan ve Ahmet Alp’in babasıdır

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.