banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Nihai görüşme Perşembe veya Cuma günü yapılacak

Koalisyon görüşmeleri kapsamında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaklaşık 4,5 saat süren görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda nihai görüşmenin bu hafta içinde yapılacağı belirtildi.

Bu akşam Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu arasında gerçekleştirilen görüşmeye, AK Parti'den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da katıldı.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Ömer Çelik, genel başkanların istikşafi görüşmeler sonrasında Davutoğlu'nun daveti üzerine bir araya geldiklerini ifade etti.

“Bu hafta sonu gelmeden Perşembe ya da Cuma tekrar görüşülecek”

Her iki genel başkanın geniş yelpazede çeşitli değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Çelik,  şunları söyledi: “Uzlaşılan ve anlaşılamayan konularda her iki genel başkanın görüşlerini ifade ettiler. Gelinen noktada şu anda bugün itibarıyla bu görüşme herhangi bir sonuca bağlanmış değil. Bu hafta sonu gelmeden Perşembe ya da Cuma, her ikisinin programına uygun bir biçimde, bu görüşmenin devamı niteliğinde bir nihai değerlendirmeye varmak üzere tekrar bir araya gelecekler."

İki zıt siyasi akımın liderlerinin bir araya gelip görüşmesinin Türkiye siyaset tarihin bir ilk olduğunu vurgulayan Çelik, açıklamasına şöyle devam etti: "Türkiye siyasal hayatında iki ana damarın, birbirine iki zıt siyasi akımın ama iki büyük damarın temsilcisi olan genel başkanların böylesine bir istikşafi görüşme sürecinin ardından bir araya gelmesi bir ilktir. Yaklaşık 35 saatlik bir ön görüşme sürecinin arkasından Türk siyasi hayatının iki damarını temsil eden, aynı zamanda iki zıt akımı olan iki partinin genel başkanları açık ve samimi bir şekilde, iyi bir ortamda karşılıklı olarak görüşlerini paylaşmış oldular.”

“Bu iki siyasi akımın her konuda anlaşması demek tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir”

Görüşmede derinlemesine ve soluksuz değerlendirmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, "Kuşkusuz çeşitli eleştiriler de oluyor ama biz şu ana kadar bütün bu eleştirileri de dikkate alarak yürüttüğümüz sürecin samimi bir gayret içerisinde yürümesine ve yaptığımız çalışmanın milletimizin bize verdiği ödev doğrultusunda titiz bir biçimde olmasına gayret sarf ediyoruz. Zaten bu iki siyasi akımın her konuda anlaşması demek tarihin sonunun Türkiye'de gelmesi demektir.” dedi.

“Net bir cevap bulabileceğiniz değerlendirme, Perşembe ya da Cuma günü ortaya çıkacak”

Çelik, yapmış olduğu açıklamanın devamında, basın mensuplarının sorduğu bir soru üzerine şunları dile getirdi:  “Bu aşamada koalisyon olacak mı olmayacak mı çerçevesindeki, yani nasıl ilerlenecek, bu söylediğiniz soruya, belli oranda net bir cevap bulabileceğiniz değerlendirme, Perşembe ya da Cuma günü ortaya çıkmış olacak.”

“Ülkenin menfaatleri ön plana alındığında birçok uzlaşılan noktanın da ortaya çıktığı bir gerçek”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ise görüşmeyle ilgili CHP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, AK Parti ile CHP arasında uzun ve zahmetli bir görüşme süreci yaşandığını ve 5 ayrı toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, “Farklı duyarlılıklar taşıyan iki ayrı siyaset damarının, Türkiye'nin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında birlikte bir koalisyon oluşturup oluşturamayacağı yönünde çalışmalar yapılıyor. Tabii ki zorlukları olan, farklılıkların ciddi alanlarda temayüz ettiği bir süreç, ama ülkenin menfaatleri ön plana alındığında birçok uzlaşılan noktanın da ortaya çıktığı bir gerçek." şeklinde konuştu.

“Amacımız, yaşadığımız çok boyutlu sorunların aşılmasına katkı sunacak bir koalisyon”

Koç, yaptığı açıklamanın devamında şunları ifade etti: "Amacımızın yapıcı, sonuç alıcı ve bugün yaşadığımız çok boyutlu sorunların aşılmasına katkı sunacak bir koalisyon, hükümet sorumluluğunun oluşmasını kolaylaştırmak olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede bugün yapılan görüşmelerde sayın genel başkanlar, çeşitli konularda ön görüşmelerden sonra çıkan sonuçlar üzerinde düşüncelerini ifade ettiler. Uzlaşılan, uzlaşılmaya yakın olan veya oldukça farklılıklar arz eden alt konular da söz konusuydu. Bu çerçevede samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ettiler. Sorumluluklarını yansıtan değerlendirmelerde bulundular. Sanıyorum bu hafta içerisinde Perşembe veya Cuma günü genel başkanlar bir kere daha bu akşam toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirerek tekrar bir araya gelecekler."

“Kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüz yok”

Hiç kimsenin kişisel veya parti çıkarlarını öncelememesi gerektiğini vurgulayan Koç, "Hiçbirimizin kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı, şu anda Türkiye'mizin karşı karşıya kaldığı sorunları düşünecek olursak, ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüzün olmadığını biliyoruz. Bu sorumluluk içerisinde değerlendirmelerimizi yapıyoruz ve bugün görüşmelerimizi bu çerçeve içinde tamamladık." dedi.  (İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.