banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

KADER tepki gösterdi; CHP’yi kınıyoruz!

Kadın adayları destekleme derneğinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

81 il ve 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçen CHP’de koltukların yüzde 97,5’ine erkekler oturdu. İstanbul İl Başkanlığı seçiminde yüzde 33’lük cinsiyet kotasına uyulmayarak parti tüzüğü çiğnendi. KA.DER olarak, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, kendi tüzüğünden bihaber yaşayan, sürekli eşitlikten bahsederken kendi söküğünü dikemeyen CHP’yi kınıyoruz.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Aralık 2015’te 81 ilde, 970 ilçede il ve ilçe başkanlarını seçti. CHP’li erkekler, bir kez daha yüzde 95’in üzerinde temsil oranıyla il ve ilçe başkanlıklarını “işgal” ettiler.  
Kadınlar yalnızca 3 ilde (Gaziantep, Sakarya, Kütahya) ve 32 ilçede başkanlık koltuklarına oturmayı başarabildi. Bir başka deyişle, CHP’nin il başkanlarının %3,7’si, ilçe başkanlarının %3,3’ü kadınlardan oluştu. 78 ilde il başkanlığına, 57 ilde ilçe başkanlığına bir tek kadın bile seçilmedi. Türkiye’nin en çok ilçesi olan ili İstanbul’da 39 ilçenin yalnızca 2’sinde kadınlar ilçe başkanı olabildi.   
İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde ise tüzükte yüzde 33’lük cinsiyet kotası zorunluluğuna uyulmayarak, delege listesi “bir kez daha” erkeklerle dolduruldu. İl Başkan Adayı, Divan Başkanı ve Delege Adayları “cinsiyet kotasına uyulmayarak tüzüğün çiğnenmesine” göz yumdu. Bir grup CHP’li kadın “kota uygulamasına sahip çıktı” ve Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz dilekçesi vererek, tüzüğe uymayarak yasaları çiğneyen partilerini şikayet etti, seçimin iptal edilmesini istedi.
CHP, Türkiye’de her alandaki kadın-erkek eşitsizliğini TBMM’de, medyada ve kamuoyu önünde sürekli gündeme getirmektedir. Kadınsız demokrasi olmayacağını vurgulayarak, parti programında ve seçim vaatlerinde sürekli eşitliğe dem vurmaktadır. Bütün bunları yaparken, kendi içinde “eşit temsil” için gerekli çabayı ve “samimiyeti” göstermemektedir. Tüzüğüne cinsiyet kotasını koyan CHP, erkekleri iktidara getirmek için göz göre göre tüzüğünü çiğneyerek, hem partili kadınlar, hem seçmenler hem de kamuoyu nezdinde inandırıcılığını ve güvenilirliğini yitirmektedir.
KADINLARDAN NEDEN BU KADAR KORKUYORSUNUZ?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin “erkek yöneticilerine” soruyoruz:
-    Tüzüğünüze koyup sürekli övündüğünüz cinsiyet kotasını neden uygulamıyorsunuz?
-    Kadınları yönetim kadrolarına koymamak için tüzüğünüzü çiğnerken kadınlardan ve tüm seçmenlerinizden utanmıyor musunuz? Tüzüğü her çiğnediğinizde onların yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz?
-    Kadınlar CHP’de sizin yapamadıklarınızı yapacak diye mi çekiniyorsunuz?
-    Kadınlardan neden bu kadar korkuyorsunuz?
81 ilin 3’ünde, 970 ilçenin yalnızca 32’sinde kadınların başkan seçilmesi, kadınların başkan adayı olmalarını sağlayacak mekanizmaların oluşturulmaması ayıptır, utanç vericidir.
16-17 Ocak’ta yapılacak 35. Olağan Kurultay’da seçilecek yöneticilerin kaçının kadın olacağını, %33’lük cinsiyet kotasına uyulup uyulmayacağını göreceğiz.   
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) olarak, partili kadınların il ve ilçe yönetimlerinde “ötekileştirilmesine” neden olan, kadın adayların artmasını sağlayacak mekanizmaları geliştirmeyen, , tüzüğünde yer alan yüzde 33’lük cinsiyet kotasını, yani kadınları “yok sayan”, kotayı sadece erkek temsilinde kullanan CHP’yi kınıyor, “gerçek demokrasi için gerekli eşitlik mekanizmalarını öncelikle kendi içinde kurmasını” istiyoruz.
KA.DER Genel Yönetim Kurulu


KA.DER HAKKINDA
KA.DER, kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan bir kadın örgütüdür. Toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı, seçim ve atama ile oluşan tüm karar organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul eder. Türkiye'de kadınlar, farklı sosyal alanlarda varlıklarını kanıtladıkları halde üst düzey yönetimlerde, özellikle de siyasette, eşit temsilden hala çok uzak bir konumdadırlar.  Bu eşitsizliği gidermek, tüm yurttaşların kararlara katılımını sağlamak, kadın deneyimi ve çözüm üretme yeteneğini sosyal ve siyasal alanlara kazandırmak amacıyla Mart 1997'de kurulan KA.DER, seçimle ve atamayla gelinen tüm karar organlarındaki kadın temsil oranlarını yükseltmek için çalışır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.