banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

HÜDA-PAR İl Başkanı Özaslan Çiftçilerle Görüştü: DEDAŞ, bize çok zulmediyor

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde çiftçiler, elektrik kesintilerinden dolayı mağdur olduklarını ileri sürerek Şanlıurfa- Mardin kara yolunu traktör ve taşlarla trafiğe kapattı. Kara yolunun kapatılmasından dolayı yolda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile görüşmek isteyen eylemciler, sık sık elektrik şirketi ve hükümet aleyhinde slogan attı.

Olay yerine gelen güvenlik güçleri, yaptıkları eylemin kanunlara aykırı olduğunu belirterek, çiftçilerden yolu açmalarını istedi.

Kapanan kara yolu, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile yaklaşık 1 saat sonra yeniden ulaşıma açıldı.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, olay yerine giderek eylemcilerle görüştü.

Özaslan, yapılan görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

" Bir çiftçinin günde 8 saat elektriğini keserseniz; o çiftçiyi 'öldürmüşşünüz' demektir"

" Bugün Şanlıurfa- Viranşehir yoluna geldik. Onlarca köyden gelen çiftçi kardeşlerimiz, kendi köylerinde elektrik sorununun olduğunu ve yetiştirmiş oldukları ürünlerin tarlada kuruduklarını söylediler. Defalarca yetkililere seslenmelerine, bu sorunu gündeme getirmelerine ve kendilerinin ifadesine göre yetkililerin vermiş olduğu sözlere rağmen mağdurlar. Çiftçiler, günde 2 saat elektrik kesintisi olursa; 2 saat bgündüz ve 2 saat akşam buna razılar. Çiftçiler, günde 8 saat elektriklerin kesildiğini söylüyor. Bir çiftçinin günde 8 saat elektriğini keserseniz; kesinlikle o çiftçiyi 'öldürmüşşünüz' demektir. Eğer çiftçinin tarladaki ürünü kurursa o çiftçide ürünle birlikte kuruyacak. Çiftçi, ürünü yetiştirmek içinborçlanıyor. Borçlandıktan sonra ürünü de tarlada kurursa o borcu nasıl ödeyecek ve ailesini nasıl geçindirecek?" şeklinde konuştu.

"Urfa'nın 14 milletvekili ne iş yapıyor?"

Urfa'daki mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına dikkat çeken Özaslan, "Urfa'dan 350 bin civarında insan, mevsimlik işçi olarak Türkiye'nin dört bir tarafına dağılıyor. Buradaki insanlar köyünü, tarlasını bırakıp mevsimlik işçi mi olsun? Urfa'nın 14 milletvekili ne iş yapıyor? 14 milletvekili birleşerek halkın sorununu neden gündeme getirmiyor? Eğer şu an köylerde 8 saat boyunca elektrik kesildiğinden 14 köylü kardeşimiz haklı olarak 'elektriği bırakın, zaten elektrik faturaları yüksek geliyor, gübre, tohum ve ilaç pahalı' diyor. Bu pahalılıklara rağmen halen çiftçilik yapıyorlar; buna rağmen elektrik kesiliyorsa buna söyleyecek hiçbir söz yok. İlk başta iktidar milletvekillerinin sonra da diğer milletvekillerinin ayağa kalkması gerekiyor. Daha sonra da bakanların bu konuyu gündeme getirmesi gerekiyor. Ankara bir şekilde bu işi çözecek." ifadelerini kullandı.

"Çiftçinin ürünleri tarlada kuruyor ve bunun bedelini çiftçi ödüyor"

HÜDA PAR olarak elektrik sorunu ile ilgili çözüm önerilerini paylaşan Özaslan, "HÜDA PAR olarak diyoruz ki; elektrik sorununun çözümü basit. Buradaki elektrik dağıtım firması 'ben bu işin altından kalkamıyorum' diye bir iddiası varsa hükümet, elektrik dağıtım işiyle uğraşan firmanın sözleşmesini fesh etsin. Eğer devlet veya hükümet 'biz bu sözleşmeyi fesh edersek şirkete tazminat ödemek zorundayız' diyorsa; bende HÜDA PAR İl Başkanı olarak diyorum ki bir tazminat ödenecekse devlet ve hükümet ödesin ama bunun bedelini çiftçinin cebinden çıkarmasın. Çiftçinin ürünleri tarlada kuruyor ve bunun bedelini çiftçi ödüyor. Çiftçi bunu ödemek zorunda değil. Ya bu sözleşmeyi fesh edin ve buradaki dağıtım şirketi buradan çıkıp gitsin ya da buraya 2'nci, 3'üncü dağıtım şirketi gelsin. Belki aralarında rekabet oluşur ve herkes üzerine düşen yükü kaldırır. Bununla birlikte çiftçi kardeşimizin sorunu da ortadan kalkmış olur." diye konuştu.

Eylemin ardından bir çiftçi yaşadığı sıkıntıları kameralara anlattı.

"DEDAŞ, bize çok zulmediyor"

Elektrik kurumunun kendilerine zulüm ettiğini öne süren Çiftçi Abdulgani Oba,  "Bizim burada toplanma sebebimiz; DEDAŞ'a isyandır. DEDAŞ, bize çok zulmediyor. Buradan Cumhurbaşkanına, bakanlara ve bütün yetkililere sesleniyoruz! Özellikle Şanlıurfa Valisi'ne sesleniyorum; lütfen bizim sorunumuzu çözün. Kuyular için milyarlarca masraf harcadık. Gübrenin fiyatı 6 bin lira, mazotun litresi 7,5 lira ve tohumun torbası da 700-800 lira olmuş. Paramızı toprağa sermişiz. DEDAŞ,  günde 8 saat elektrik kesintisi yapıyor. Sorunumuza bir el atılsın. Elektriği kökten kessinler kimse iş yapmasın ya da doğru düzgün bir enerji verilsin. 100 dönümlük araziye mısır ekiyorum; elektrik faturam 80-90 bin lira geliyor. Zaten ektiğim üründen o kadar para kazanamıyorum. Enerji kesintilerinden dolayı bütün ürünlerimiz heba olmuş. Millet keyfi olarak burada yaşamıyor.  Bizde kendi işimize bakmak isterdik. Mecbur olduğumuz için burada toplandık. Urfa'nın Milletvekillerine, partisi fark etmeksizin CHP'ye, HDP'ye ve HÜDA PAR'a kısacası bütün yetkililere sesleniyorum. Sulama işlerine bir buçuk ay kalmış. Milleti bir buçuk ay idare etsinler. Daha sonra da elektrik direklerini kaldırsınlar. Bu işi yapmayalım." şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.