banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Ertuğrul Günay, Ş.Urfa'yı karış karış gezdi

Tarihi eserleri yerinde incelemek üzere Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Şanlıurfa’ya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ilk olarak Şanlıurfa'da tarihi eserleri inceleme kapsamında tarihi yerleşim yeri olan Harran'a hareket etti. Bakan Ertuğrul Günay’ın yanı sıra Şanlıurfa Vali Vekili Bahri Tiryaki, Şanlıurfa Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Av. Yusuf Eğilmez, İl Yönetiminden Metin Çadırcı, Erkan Sözen, İsa Kızıldemir, Hümeyit Bilbay, Ahmet Kenan Kayral, Abdülkadir Karacabey ve ilgili kurum amirleri de geziye katıldılar. Bakan Günay, burada tarihin bilinen ilk üniversitesi olan ''Harran Üniversitesi'' kalıntılarını inceleyerek burada yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

Daha sonra beraberindekilerler birlikte ''Harran Kalesi''ne geçen Bakan Günay, kale girişinde karşılaştığı yerli turistlerle bir süre sohbet etti.

 

Tarihi ''Harran Kalesi'' üzerinden ilçeyi inceleyen Bakan Günay yetkililerden ilçe ve tarihi yapılar hakkında bilgi aldı.

 

Daha sonra tarihi konik kubbeli evleriyle meşhur tarihi ilçede, bu evlerden oluşturulan ''Harran Kültür Evi''ni gezen Ertuğrul Günay, burada yöresel kıyafet giyerek vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

 

Burada Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Türkiye'ye gezmeye gelen Kansas eyaleti 3 milletvekiliyle karşılaşan Bakan Günay ve Şanlıurfa Vali Vekili Bahri Tiryaki bir süre görüşerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

''Harran Kültür Evi''nde gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanı olarak atandığı dönemde ilk 24 saati doldurmadan ''Tarihi Kentler Birliği'' toplantısına katıldığını hatırlatarak, Harran'a 10 yıl önce gelme imkanı bulduğunu bugünkü ziyaretle bu çok önemli bir eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım attıklarını söyledi.

 

Harran'ın tarih açısından önemli bir yer olduğunu belirten Bakan Günay, şunları söyledi:''Bölgede devlet olarak ihmallerimiz olmuş. Çok önemli tarihsel varlıklar var. Bunları devlet sadece birazda geniş sit sınırları belirleyip vatandaşın kıpırdamasını engelleyecek düzenleme yapılmış. Başka bir talihsizlik buradaki kazı başkanı arkadaşımız ve deneyimli bürokratlar olmasına rağmen yakın yıllarda bir takım sağlık sorunları nedeniyle bölgedeki kazı çalışmalarını ihmal etmiş. Şimdi hem Harran'daki 'Ulu Cami' bölgesini, hem kazı alanını, hem 'Kale'yi hemde bu 'Harran Evleri' ile ilgili bir kültür mekanına dönüştürülmüş olan alanı gezdik ve yapılacak çok iş olduğunu düşünüyorum. Biz surların ve kalenin restorasyon projelerini hazırladık, kaynakları bulmak konusunda biraz daha hızlandıracağım. Kale'nin ve Ulu Caminin konservasyonuna hemen bu yıl içinde ihalelerini yapıp mümkün olduğu kadar hızla başlayacağız ve biraz daha bakımlı bir alan göreceksiniz. Ama onun ötesinde sit sınırlarını yeniden irdelenmesi gerekiyor, Kültür Varlıkları Genel Müdürümüz benimle birlikte bu ay içinde mutlaka buraya Bakanlığımızdan bu konudaki uzman arkadaşlar heyet olarak gelecekler. Sit sınırlarıyla ilgilide yeni bir çalışma yapacağız. Ben sur içinin bir ölçüde olabildiğince korunması ama onun dışındaki alanlardaki abartılı koruma ölçülerinin biraz daha vatandaşın rahatlayacağı şekilde, vatandaşın insanca yaşamasına imkan verecek şekilde yeniden düzenlenmesinden yanayım.''dedi.

 

 

İlçe merkezinin de bakıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Bakan Günay gezisi sırasında sıcak ve bazı olumsuzluklara rağmen ABD'li ve Japon turistlerle karşılaştığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:''Bu sıcakta ve bu imkansızlık içinde dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş turist kafileleri var. Artık Urfa Türkiye turizminin çok bilinen merkezlerinden biri haline gelmeye başladı. Urfa, Mardin, Gaziantep inşallah Diyarbakır'ı da katacağız. Kültür turizminin çok önemli durakları haline gelmeye başladı. Urfa ayrıca asayiş bakımından şükürler olsun herhangi bir sıkıntı olmayan bir yöre. Urfa'ya Harran'a zaten kaynak ve imkan ayırıyorduk şimdi daha fazlasını ayırmaya çalışacağız. Harran'da iki derdimiz var bir yandan tarihi koruyacağız biryandan da vatandaşlarımızın insanca yaşamasının, üzerinde yaşadıkları bu bereketten daha insanca yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışacağız.” dedi.

Bakan Günay' Harran'dan beraberindeki Şanlıurfa milletvekilleri Mahmut Kaçar, Halil Özcan, Şanlıurfa Vali vekili Bahri Tiryaki, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve ilgililerle birlikte kent merkezinde bulunan, onarımı yapılan tarihi Harrankapı'daki surlar, Mahmutoğlu Kulesi'ndeki çalışmaları, Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat evi çevresindeki Kültür platosunu ve Haleplibahçe Açık Hava Müzesini yerinde inceleyerek bilgi aldı.

 

 

Bakan Günay son olarak  şunları söyledi: “ Bölgenin turizm potansiyeli çok yüksek ancak kapasitesinin gerisinde kalmıştır. Bu kapasiteyi arttıracağız ve en kısa sürede hakkettiği konuma getireceğiz. Şanlıurfa’nın kültür ve turizm projeleri her yönüyle hazır ve bunları önümüzdeki yıllarda hayata geçireceğiz. Bu da bölgede istihdamı olumlu yönde etkileyecektir” dedi. Önümüzdeki günlerde Viranşehir ve diğer gezemediğimiz tarihi yerleri görmek için tekrar geleceğini belirti.

Konuşmanın ardından Diyarbakır’a gitmek üzere Şanlıurfa’dan ayrıldı.

www.balikligol.com

VİDEO

 


Kültür Bakanı Ertuğrul Günay Şanlıurfa'da konuştu balikligol_com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.