banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

CHP, 11 Nisan projesi iptali için dilekçe verdi VİDEO

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş ile parti yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Özçelik, Mehmet Ural ve Mehmet Kılıç, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne giderek 11 Nisan Meydan Projesi’ne ilişkin itirazda bulundu ve yürütmenin durdurulması için dilekçelerini sundu.

İlk günden bu yana konunun takipçisi olan ve projelerin insani yaşam koşulları açısından değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen CHP yönetimi, Urfa geleceğini esas alınarak yapılacak bir projeye destek vereceklerini açıklamıştı. Zaman içerisinde eleştirilerini bu doğrultuda sürdüren Ferhat Karataş İl Başkanlığı’ndaki CHP yönetimi, dün Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne dilekçelerini iletti ve yapılması planlanan projelerin gelecek açısından tehlike arz ettiğini iletti.

Ardından parti yönetimi adına basın açıklaması yapan İl Başkanı Karataş, “11 Nisan ile ilgili bir itirazımız oldu. Bilindiği gibi proje 4 Şubattaki Meclis Toplantısı’nda onaylandı. Bizce bu proje hatalıdır. Biz 11 Nisan Stadı üzerinde dönen oyunları anlıyoruz. Farklı tarihlerde düzenlenen 2 ayrı Meclis Toplantısı’nda 13 kez proje değişti. Burada yapılmak isteneni biliyoruz. Bir tarafta koltuk hırsı bir tarafta para hırsı var. Biz Urfa’mızı böyle bırakmayacağız. Urfa’nın talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Düzgün bir proje olması için insani olarak görev yapmaya geldik. İtiraz ettik ve Urfa’mızı sonuna kadar koruyacağız. Bununla birlikte asıl amacımız da buradan çıkarı olanları engellemektir” dedi.

Karataş ve yönetim kurulu dilekçelerinin açıklama kısmında şu maddelere yer verdi:

1- Güzide şehrimizin kalbi tabir edilebilecek bölgede yapılacak imar planına ilişkin proje (Kamu yararı’ gözetilmeksizin ve gerekli araştırma ve incelemeler yapılmaksızın Belediye Meclisi’nizce alınan karara istinaden ihaleye çıkarılmasına karar verilmiştir.

2- Şüphesiz idarenin yapacağı tüm işlemlerde amaç unsuru aranır ve idari işlemlerde amaç ‘Kamu yararı’dır. İdareye belli konularda takdir yetkisinin tanınması, idarenin keyfi hareket edeceği anlamına gelmez. İdare her şeyden önce takdir yetkisini kanunların koyduğu sınırlar içinde ve kamu yararına uygun olarak kullanmak durumundadır. Belediye Meclisi’nde itirazımıza konu alan karar bu bakımdan idari işlemlerdeki amaç unsuru taşımaktadır. Zira karar kamu yararı değil, ticari yarar amacıyla alınmıştır.

3- İmar planları; insan, toplum, çevre ilişkilerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum yaşamını yakından etkileyen, fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturarak, yatırımların yer seçimlerini, gelişme eğilimlerini yönlendirmek ve torağın korunma kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemek amacıyla hazırlanır ve ancak koşulların zorunlu kıldığı hallerde ve zamanda yasalarda öngörülen yöntemlere uygun olarak değiştirilirler. Bahsi geçen proje alanı daha önce kamu tarafından kullanılan spor ve sosyal tesisleri barındırmaktayken; şimdi şehrin bütünlüğünü de bozacak şekilde toptan ticari alana dönüştürülmesine izin verilmesinin mantıklı bir açıklaması bulunmamaktadır.

4- Belediyelerin, belediye sınırları içerisindeki halkın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla işlev gördükleri gerçeği karşısında kamuoyunda geniş bir yankı bulan ve ciddi eleştirilere maruz kalan 11 Nisan Meydan Projesi anlamsız ve işlevsiz kalmaktadır. Şanlıurfa halkı tarafından yeşil alan olarak değerlendirilmesi beklenen ve seçim sırasında da meydan olarak değerlendirilmesi sözü verilen projeye konu alan için belediyenin ticari işletmeler kurma girişiminde olmasının izanı bulunmamaktadır.

Daha önce AVM ve otel yapılması kararlaştırılan alana ilişkin kamuoyunda ciddi eleştiriler yapılmış, hatta karara karşı yargı mercilerine başvurulmuştu. Daha sonra AVM ve otel yapımından vazgeçildiği iddiasıyla eski plan askıya alınmış, yeni plan görüşülmeye başlanmıştı. Toplumdaki eleştirilerin ve açılan davanın amacı alanın, yeşil alan ve meydan olarak değerlendirilmesini sağlamakken; yeni projede de alanın şehrin kalbinde oluşturulacak alış veriş merkezi olarak değerlendirilmesi, bu eleştirilere rağmen belediyenin keyfiyle hareket ettiği algısını oluşturmaktadır.

Bölgenin yeni gelişimi ve cami ihtiyacı karşısında, projeye konu alanda cami yapımı gündeme taşınmıştır. Ancak bölgenin cami ihtiyacı şuanda Necmettin Cevheri parkının bitişiğinde yer alan Sebze-Meyve satış alanı olarak kullanılan alan değerlendirilerek giderilebilir. Kaldı ki bu alanda yapılacak modern bir cami hem bölgenin yeni kimliğine hem de şehrimizin görüntüsüne yeni bir katkı sağlayacak, halkımızın da ibadet alanı olarak kullanılabilecektir.”

CHP Yönetimi dilekçelerinin netice ve talep kısmını ise şu ifadelerle sürdürdü:  “Yukarıda arz ve izah idelin gerekçelerle ve her türlü dava açma haklarımız saklı kalmak üzere: 11 Nisan Meydanı Projesi’ne ilişkin kararın kaldırılarak, Şanlıurfa’nın şehir bütünlüğü, bölgenin yoğunluğu ve ihtiyaçları ile sair sebepleri dikkate almak suretiyle kararın yeniden görüşülerek alanın sadece kamu yararına tahsis edilecek şekilde projelendirilmesi için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talip ederiz.”


CHP URFA YÖNETİMİ 11 NİSAN PROJESİ İÇİN İTİRAZ... ile sahin6363

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.