banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

4 Yılda 400 Proje tamamlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada; "Şanlıurfa'ya söz verdiğimiz 4 yılda 400 projeye yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Arkadaşlarımıza teşekkür ederim." dedi.

“4 yılda 400 proje”nin ilk maddesinde Şanlıurfa’nın, 2014 seçimlerine Büyükşehir olarak girmesi bulunuyordu.

4 YILDA 400 PROJEDE NELER VARDI?



Abide kavşağı projesi, Topçu Meydanı projesi, Samsat Meydanı projesi,
GAP Vadisi’ne, kent ormanı, uluslar arası fuar alanı, oteller, hastane kampusu, eğitim kampusu, planatoryum, aguapark, çevre düzenlemesi ve çeşitli sosyal donatılar yapılacak. Böylece, şehir cazibe merkezi haline getirilecekti. Uluslar arası standartlarda su sporlarının yapılacağı SUKAY Park projesi,

Eğitim

GAP Vadisi eğitim kampusunda sağlık meslek lisesi, otistik çocuklar eğitim merkezi, işitme engelliler okulu ve Karaköprü Anadolu Lisesi, 200 öğrencilik pansiyon, spor salonu,  4 Anadolu Lisesi, 1 endüstri meslek lisesi, 2 ilköğretim okulu bir spor salonu, Harran’a 200 öğrencili kız pansiyonu, Akçakale ilçesine kız meslek lisesi, Ceylanpınar’a bir ilköğretim okulu,
Devlet, özel sektör ve hayırsever vatandaşların desteği ile 2011 yılında 2060 dersliğin inşaatına başlandı,
Ceylanpınar’da 100 kız, 100 erkek öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu yapıldı.

Siverek’te 200 yataklı öğrenci yurdu, Birecik’te 200 yataklı kız ve 200 yataklı erkek öğrenci yurdu, Harran’da 200 yataklı öğrenci yurdu yapıldı.

Akçakale’de Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi yapıldı

Ceylanpınar da sağlık meslek lisesi  yapıldı.

Hilvan merkezde 32 derslik genel lise tamamlandı. 12 derslik Anadolu Lisesi yapıldı.

Sağlık
1.700 yataklı şehir hastanesi 2012-2014 yılları arasında bitecekti...

Eyyübiye’de  400 yataklı devlet hastanesi,
200 yataklı Siverek  ve 200 yataklı Viranşehir Devlet Hastanesi 2012 yılında bitirilerek hizmete açıldı.
100 yataklı Akçakale Devlet Hastanesine,
150 yataklı Birecik, 75 yataklı Bozova, 100 yataklı Ceylanpınar, 30 yataklı Halfeti, 50 yataklı Hilvan ve 100 yataklı Suruç devlet hastaneleri...
Karaköprü ve Eyyübiye’de 50 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezleri 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi hizmete girdi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Binası, Siverek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne 60 yataklı ek bina 2012 yılında hizmete girdi.

Harran merkezde 6 hekimlik ASM ve TSM bitirildi.

Hilvan merkezde 1 ASM inşaatına başlandı. 6 Hekimlik ASM ve TSM 2012 yatırım programına alındı.

Suruç merkezde 6 hekimlik ASM ve TSM lojmanları tamamlandı.

SGK Hizmetleri

Merkeze SGK hizmet binası kazandırıldı. Siverek, Viranşehir ve Birecik’te SGK ilçe birimleri kuruldu. Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ve Bozova ve Viranşehir'de ilçelerine Sosyal Güvenlik Kurumu birimi kuruldu.

Ulaşım

Çevre yolu tamamlanarak şehir merkezinin trafik yoğunluğu azaltıldı.. Evren sanayi- Akçakale çevre yolunun son 1 km’sinin çalışmaları başlandı ve 2012 yılında hizmete girdi. Akçakale-  Mardin çevre yolunun altyapısı tamamlandı.  Şanlıurfa- Siverek yolu temmuz ayında hizmete açıldı.

Hilvan- Adıyaman arası Nissibi köprüsü tamamladı. Cehennem deresi köprüsü ile Hacı Kamil köprüsünün yapımı tamamlandı.

Viranşehir- Demirci- Ovabağ- Diyarbakır yolu tamamlanarak trafiğe açıldı.

Balıklıgöl Devlet hastanesi- Evren Sanayi Sitesi arasındaki bölünmüş yolda yol aydınlatması yapıldı. Evren sanayi sitesi ve Karaköprü arasından geçen yolun askeriyeden belediyeye tahsisi yapıldı.

Siverek-Diyarbakır devlet yolu , bölünmüş yol olarak faaliyete girdi.

Viranşehir Eyüpnebi beldesi yolu karayolları ağına alınarak yol genişletme çalışmaları yapıldı.

Kültür- turizm

Haleplibahçe projesi, Arkeoloji müzesi, Edessa Mozaik Müzesi, aguapark ve anfik tiyatronun projeleri, Kültür ve tarihi alanlarla ilgili 10 proje; Hz. Yakup kuyusu, Harran Surdibi Çevre düzenlemesi, Soğmatar ve Şuayip altyapı ve çevre düzenlemesi, Bozova üstyapı çalışması, Bozova Çatak çevre düzenlemesi, Balıklıgöl platosu aydınlatması, Birecik Fırat nehri kıyı düzenlemesi tamamlandı. Hz. Eyüp, Hz. Rahime ve Hz Elyasa türbelerinin aydınlatma işi ile Göbeklitepe yol genişletme çalışması yapıldı.

Harran- Şuayip- Soğmatar- Viranşehir turizm yolu, Halfeti- Bozova yolu turizm yolu..

Şanlıurfa Kültür Merkezi, Deyril Yakup Manastırı, Harran Hanel Bağrur Kervansarayı, Viranşehir Çimdin Kale, Merkez Germüş Kilisesi, Bozova Çarmelik Kervansarayı, Birecik Kalesi restorasyon projeleri.  Şanlıurfa Koruma Amaçlı İmar Planı.

Merkezde 450 m2 alanı olan Kadın Kültür merkezi ve Gençlik Merkezi kuruldu. Kurtuluş meydanındaki Abdurrahman Erbili tekkesi bitişiğindeki sezerler evi ile birleştirilerek urfa tasaffuf müzesi şekline dönüştürüldü.

Abacılar evi restore edilerek  Kültür merkezine dönüştürüldü.

Mahmut Nedim Konağı restore edilerek urfa müzik müzesi şekline dönüştürüldü.

18 kubbeli Harran kümbet evinin restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapıldı. Harran Şuayip Antik şehri ve Soğmatar antik şehrinde turistlere yönelik sosyal donatı inşaatları İl Özel İdaresi tarafından yapıldı.

Viranşehir Eyüpnebi beldesindeki Hz.Eyüp, Hz.Elyasa ve Hz.Rahine türbesinde restorasyon ve çevre düzenlemesi başlatılarak, 25000 m2 alanda ziyaretçilere yönelik sosyal donatı alanları projesi  yapıldı.

Spor

Şanlıurfa Spor tesisi ve amatör spor kulüpleri için sportif faaliyet yapabilecekleri yerler tahsis edildi. GAP Arena Spor Kompleksi içerisine 5 bin kişilik kapalı spor salonu yapıldı. Kompleks içinde 2 sentetik çim saha, 2 tenis kortu tamamlandı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 4 ilçede il özel idaresi tarafından 2 ilçemizde ve merkezdede 2 adet olmak üzere taplam 8 adet çim saha yapıldı.

Bozova ilçesinde İl özel İdaresi tarafından Amatör Spor kulüplerine yönelik sentetik çim sahası yapıldı.

Ceylanpınar da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından sentetik çim saha ve sosyal tesisler yapıldı.

Suruç kapalı spor salonu onarımı tamamlandı.

Amatör spor kulüpleri ve Şanlıurfa spor tesisi yapıldı.

Altyapı

Balıklıgöl’e hayat verecek Balıklıgöl havzasının beslenmesi, organize sanayi bölgesi, organize besi sanayi bölgesi, civar köylere içme ve kullanma suyu temini sağlandı.

Fatmacık Grup İçme Suyu Projesi ile 31 köye içme suyu şebekesi kuruldu. 31 yerleşim biriminin faydalandığı Fatmacık Grup İçme Suyu projesi tamamlandı. 318 köye içme suyu kuyusu açıldı. Yol yapımı ve mevcut asfalt yolların bakım ve onarımlarında kullanılmak üzere saatte 160 ton kapasiteli asfalt plenti, 1500 tonluk asfalt tankı, 6 adet mıcır serici alımı yapıldı. Köy yolları için malzeme üretmek üzere mobil konkasör ithal edilerek Karacadağ bölgesinde hizmete sokuldu. 

Diğer hizmetler

OSB’nin elektrik fiyatları, Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş ile eşitlendi ve haksız rekabete son verilerek Şanlıurfa sanayicisi desteklendi.

Orman Bölge Müdürlüğü kuruldu. Şehir ağaçlandırılıyor. 2012 yılında 13000 fidan dikilerek ağaçlandırma yapıldı.

5 kadın kültür merkezi yapıldı.

Kent güvenlik yönetim sistemi hizmete girdi.

Suruç MOBESE’ye kavuştu.

Akçakale Polis Merkezi, tamamlandı.

Suruç’a Halk Bankası şubesi açıldı.

11 Nisan Stadyumu Gençlik ve Spor Bakanlığından meydan yapılmak üzere devredildi.

Merkez Adliye ek binası için 12 dönümlük arsanın Adalet bakanlığına tahsisi yapıldı. Kale eteğinde bulunan evlerin kamulaştırılması tamamlandı.

Harran Müftülüğüne Kaymakamlık tarafından bina tahsisi yapıldı.

Siverek Merkezde Rehberlik ve Araştırma merkezi inşaatı tamamlandı.

Kaynak: Mehmet Guli Aslan/ www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.