banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

2 yıllık Bakan'ın ismi bile verildi ama Cevheri yok



TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

DOĞRU yol Partisinin iktidar olduğu dönemde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Şanlıurfa eski Milletvekili Necmettin Cevheri’nin isminin hiçbir projeye verilmemesi tepkilere neden oluyor. CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş, Olay’a yaptığı açıklamada, Mehmet Akif İnan’ın isminin Devlet hastanesine verilmesinin uygun olmadığını, Şair olan Akif İnan’ın isminin kültür merkezine verilmesinin daha uygun düşeceğini belirtti.


İSMİ EN AZ BİR YERE VERİLSİN

Karataş, Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Başbakan’ın il dışında olması durumunda Başbakanlık yapan Necmettin Cevheri’nin isminin yaşatılması gerektiğini savundu. Şanlıurfa’nın Necmettin Cevheri gibi bir değere sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Başkan Karataş, “Şanlıurfalı biri olarak ben huzursuzluk içerisindeyim. Sayın Cevheri, 500 Yataklı Devlet Hastanesi, Harran Üniversitesi, 30 Bin kişilik stadyum, Hipodrum, 1.Organize Sanayi Bölgesi, Uluslar arası Havalimanı, Şanlıurfaspor tesisleri, Dergah, Balıklıgöl ve GAP gibi devasa projeleri Şanlıurfa’ya kazandırdı. Böyle projelerin ilimize gelmesinde emeği geçen Cevheri’ye bizlerde bir vefa örneği gösterip, yaptırdığı eserlerden en az birine isimini vermemiz gerek” dedi.

SEÇİM YATIRIMI OLARAK GÖRÜYORUM

Karaköprü Belediyesinin yaptığı bir spor kompleksine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ismini vermesine seçim yatırımı olarak değerlendiren CHP’li Karataş, “Faruk Beyin isminin projelere verilmesine karşı değilim. Kim Şanlıurfa’ya bir taş koyarsa ismi yaşatılmasından yanayım. Ama Faruk Beyin isminin verilmesini ben bir seçim yatırımı olarak görüyorum. Ama Necmettin Cevheri isminin verilmesini ise bir vefa olarak görürüm” diye konuştu.

CEVHERİ’NİN BÜYÜK EMEĞİ VAR

Necmettin Cevheri’ye yapılanı bir haksızlık olarak gördüğünü ifade eden Karataş, “Eğer şuanda Haran ova olduysa orada 100 binlerce kişi ekmek yiyebiliyorsa bunda Sayın Cevheri’nin büyük emeği vardır” diye sözlerini noktaladı.


TÜRKİYE SİYASETİNE DAMGA VURMUŞ

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Gökhan Gökmen ise, Türkiye siyasetine damga vurmuş olan Necmettin Cevheri’nin onurlandırılması gerektiğini söyledi. Necmettin Cevheri’nin Şanlıurfa’da sevilen sayılan ve hürmet edilen bir insan olduğunu ifade eden Gökmen, Böyle değerli insanlarımızın illa ölmesi mi gerek ki onların ismini yaşatalım. Gönül ister ki yaşarken vefa gösterilip sahiplenilmesidir. Sayın Ceheri’nin Urfa’ya katkısı tartışılmazdır” dedi.

Gökmen, Cevheri ailesi gibi büyük bir ailenin isminin hiçbir usulsüzlüğe karışmadığını sözlerine ekledi.


Cevheri kimdir?

Necmettin Cevheri 1930 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Ömer Bey ile Fatma hanım'ın evladı. İlköğrenimini Şanlıurfa’da, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Şanlıurfa'da avukatlık ve çiftçilik yaptı. Siyasi hayatı, Demokrat Parti İl Örgütü’ndeki çalışmalarıyla başladı. Daha sonra Adalet Partisi il ve merkez örgütlerinde çalıştı. II, III, IV, V, XIX, XX. Dönem Şanlıurfa Milletvekili olarak TBMM’de bulundu. Turizm ve Tanıtma, Adalet, Tarım ve Köy işleri, Devlet Eski Bakanı, Başbakan Yardımcılığı yaptı. Fransızca biliyor. Evli ve iki çocuk babası, Necmettin Cevheri siyasete 1965’te başladı.2002 yılında siyaseti bıraktı.

Salih Demir/Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.