banner2

Ülkemiz bir yıla yakındır, ciddi ve önü alınmaz, zehirli bir enflasyon süreciyle karşı karşıyadır. Zincir marketler habire sattıkları, gıda, giyim, kırtasiye ve temizlik maddelerinin etiketlerini değiştiriyorlar. Deyim yerindeyse canhıraş bir şekilde etiket değiştirmekle görevlendirilen yeni elemanlar almışlar. Bir gün aldığınız bir şeyi, iki gün sonra almaya gittiğinizde yeni ve fahiş bir fiyatla karşılaşıyorsunuz. Marketler ve onlara mal temin eden imalatçılar adeta çıldırmış gibidirler.

Sayın Cumhurbaşkanım, son örnek asgari ücretin belirlendiği gün yaşandı. O gün başkanlık yaptığınız heyetin asgari ücreti belirleyeceğini bilen marketler geceden itibaren fiyatları yüzde 20 kadar değiştirdiler. Yarın memur ve emeklilere yapılacak zamla birlikte bu marketler yine yüzde 20 zam yapacaklar. Ocak 2023’ün sonunda asgari ücretlilerin eline 8506 TL olan yeni maaşları geçinde yine yüzde 10 zam yapacaklar.  Böylece 2023’ün ilk ayında yüzde 50 enflasyonla tanışmış olacağız.

Sayın Cumhurbaşkanım, enflasyon canavarının önünü bu şekilde kesemezsiniz. Bir şeyler yapmalısınız. “Haksız fiyat artışı yapanların ensesinde olacağız” diyorsunuz ama bir yıla yakındır sizi dinleyen olmadığı gibi, siz de onlara bir ceza vermiyorsunuz. Eylül ayından itibaren yakıt fiyatları artmamış, düşmüştür. Buna rağmen fiyatlar eylül ayından itibaren yüzde 50’ye yakın artış göstermiştir. Bir örnek verelim: Domates salçasını yapan fabrikalar Eylül ayında domatesi 2 TL’den alıp salçalarını yaptılar. O günden beri yakıt artmayıp indirime girdiği halde salça fiyatları yüzde 150 şeklinde artmıştır. Bu bir vicdansızlıktır. Eğer onlara ciddi anlamda ceza verseydiniz onlar bu kadar rahat olamazlardı.

Sayın Cumhurbaşkanım, aslında onları bu yanlış fillerinden alıkoymanın basit bir yolu vardır. O da şudur: Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle haksız fiyat artışlarını yapan marketlere birer ay kapatma cezası verecek ve ülke içindeki tüm şubelerini kapatacaksınız. Marketlerin kapısına da büyük harflerle, “Bu market, haksız yere etiket değiştirerek fiyat artışlarına ve ülke ekonomisine zarar verdiği için bir ay süreyle kapatılmıştır”  levhasını asacaksınız. İbre-i âlem olacak şekilde kapatılan bir market bir daha böyle bir şeye tevessül etmez.

Ama siz ne yapıyorsunuz? Memurlarınız birkaç market dolaşıp fiyat karşılaştırması yapıyor ve onlara 40-50 bin TL ceza veriyorsunuz. Bu ceza onlar için hiç önemli değil. Bu miktar, bir tek marketin yarım gün bile kazandığından daha azdır. Adamlar ülke çapında bağlantılar yaptıkları için imalatçıları da etkiliyorlar. Dolayısıyla ülkenin tüm mallarını kendi tekellerine alabiliyorlar. Siz her gün etiket değiştiren bu marketlere bir çare bulmadıkça enflasyon canavarının önünü kesemezsiniz.

Saygılarımla.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.