banner2

      Bu başlığı atarken çok düşündüm. Çünkü olumlu tepkilerin yanında olumsuz tepkiler alacağımı da biliyordum. Fakat bana göre önemli olduğu için mutlaka yazmam gerektiği kanaatine vardım. Ki durum şöyle; malumunuz Şanlıurfa.com haber sitesi Urfa’nın en eski ve en çok takip edilen bir haber sitesidir. Bununla beraber olayları en fazla ajite edende bu sitedir. Gerek yaptığı bazı alakasız haberlerle, gerek okuyuculardan gelen hakaret içerikli yorumları onaylayarak olsun; çoğu zaman haber ve yazılarda ismi geçen kişilerin rencide olmasına sebep olmaktadır.
Mesela Şanlıurfa.com da geçen bir haber var ve biri o haberde ismi geçen şahsı sevmiyor. Adam hemen başlıyor yorum yazmaya ve verip veriştiriyor. Küfür, hakaret, iftiralar peş peşe…
Hiç kimsenin kimseye iftira, hakaret ve küfretme hakkı yoktur, olamaz. Eleştiri sınırını geçip hakaret etmek ahlaki olamaz. Düşünün bir yorum gelmiş ve onu yayınlamak veya yayınlamamak sizin elinizde. Eğer siz onu onaylamasanız kimsenin o yorumdan haberi yoktur. Fakat siz nasıl olsa haberimiz, sitemiz tıklanıyor ve okunuyor… Bu şekilde bize bol reklâm ve dolayısıyla para geliyor diyorsanız. Ki öyle o halde orada bir sorun var. Sorgulanması gereken bir durum var.
Herkes eleştirilebilir, yaptıkları sorgulanabilir fakat asılsız iddialarla, yalan-yanlış haberlerle, iftira, küfür ve hakaretlerle değil.
Bakınız o sitede yayınlanan bazı yorumları affınıza sığınarak buraya kopyalıyorum. s… git lan bu adam bir…k etmez… Siz bunu adam mı sayıyorsunuz? Bu ne zaman adam oldu, bu adam olmaz…“Senden bir...k olmuş baksana hakkında yazı yazmışlar” ve “falandan bir... Olmaz”
Tabi ki adamlar hiç çekinmeden isimde vermişler fakat ben isimleri çıkardım. Bir insan hakkında basın yoluyla bu adam olmaz. Bundan bir b… olmaz demek eleştirimidir? Yoksa düpedüz hakaret ve kişiliğe küfretmek midir?
Bana göre bir yazımın veya haberimin altına yapılan yorum; benim sorumluluğum altındadır. Çünkü onu ben onaylıyorum. Ben onaylamasam kimsenin ondan haberi yoktur, olamaz.
Ünlü haber sitemiz her yerde ve her platformda kendini gündem belirleyen diye lanse ediyor ama bence çok tıklanma ve reyting uğruna insanların kişiliğine hakaret ettiriyor. Bazı iddialara göre o siteye para verenlerin haberlerini yoruma kapalı tutuyorlar ki kimse yorum yazamasın. Peki soruyorum? Tarafsız ve temiz habercilik, medyacılık bumu?
Para verenin haberini yorumlara kapat. Para vermeyenin haberini yorumlara aç. Ondan sonra yorumlar havada uçsun. Küfür, hakaret ve saldıran saldırana… Oh ne ala! Nasıl olsa tıklanıyoruz. Nede olsa haber beş - on bin kez tıklanmış, reytingi artmış…
Sonra da bir insan hakkını arayıp mahkemeye verir ve hakkında soruşturma ya da ceza gelirse; başlarlar feryad-u figan etmeye. Basın hakları, basın susturulamaz. Bu yapılanlar basını susturmaktır, falan filan… Kardeşim sen gayri ahlaki davranırken, insanların kişilik haklarına saldırıp hakaret ederken güzel de; sana ceza gelince basın özgürlüğü öylemi? bunu yanlış yapmadan önce düşüneceksin, empati yapacaksın. Bir tık uğruna etik değerlerden/ahlaktan uzaklaşmayacaksın. İnsanların kişiliğine zarar veren, aşağılayıcı haber, yazı ve yorumlara izin vermeyeceksin.
Adalet, hak-hukuk ve ahlak herkese lazımdır. Sadece kendilerine adalet isteyenler bilsinler ki; sıra kendilerine geldiği zaman; yanlarında haklarını savunabilecek kimse olmayabilir. Bu yüzden:
Ben biraz daha ileri giderek bu konudaki duygularımı açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum; bana göre böyle habercilik olmayacağı gibi; bu şekilde davranıp “insanları yazı, haber ve yorumlarla rencide eden, hakaret eden ve aşağılayıcı yorumları onaylayanların haber sitelerini, gazetelerini açılmamak üzere ‘ilgili makamlarca’ kapatılmasını öneriyorum. Bunu hak ettiklerini düşünüyor ve kabul ediyorum.”Ki; herkes işine geldiği gibi, menfaat ve kazancının gerektirdiği gibi davranamasın. Kimse kimseye basın yoluyla, internet yoluyla, haber ve yorumlarla hakaret edemesin.
Senden bana saygı göstermeni beklemiyorum, ancak; “bana saygısızlık yapma hakkına da sahip değilsin” penceresinden bakarsanız, haklı olduğumu görürsünüz… Selam ve dua ile…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.