banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Urfa’nın uzaktan eğitimde sonda olması TBMM’e gündemine taşındı


İşte o soru önergesi

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin, MEB'e gönderdiği EBA Erişim Raporu'nda Türkiye'de 2.4 milyon öğrenci EBA'ya hiç erişemediği bilgisi yer almaktadır. Paylaşılan rapora göre, Devlet okullarındaki 15 milyon 190 bin 878 öğrenciden yüzde 14,8'i yani 2 milyon 409 bin 811'i salgında EBA'ya hiç erişememiştir. Şanlıurfa'da ise 633 bin 207 öğrenciden yüzde 55.1'i olan, 349 bin 380 öğrenci bir bütünen eğitim dışında kalmıştır. Raporun istatistiğine göre ise tüm Türkiye’de  EBA’ya erişimin en düşük olduğu il Şanlıurfa olmuştur. Genel itibarı ile yoksulluk ile mücadele içinde olan, eğitimde imkan ve hak eşitliği sağlanmayan Kürt kentlerinde, COVID-19’un eğitime yaptığı büyük ölçekli olumsuz etkiler, ortadan kaldırılmak yerine izlenerek raporlanmıştır.
2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı başında, AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin talimatıyla AKP’li belediyelerce, koronavirüs salgını sürecinde uzaktan eğitim alan öğrencilerin sıkıntı yaşamaması için harekete geçip, ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet, bilgisayar ve televizyon dağıtılacağı, basına yansımıştır. Rapor göre Karadeniz, Ege ve İç Anadolu’ da da kırsal alanlar bulunmasına rağmen, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki iller de bu sorun daha belirgin bir şekilde yaşanmıştır. Bu noktada yerel yönetimlerin böylesi kriz anlarında önemi ortadayken, raporda da yer aldığı gibi EBA’ya erişimde sorun yaşayan birçok yerin büyükşehir ve ilçe belediyelerine kayyım atanmıştır. Halkın seçtiği belediyelere kayyım atanması, seçme ve seçilme hakkının yanında aynı zamanda eğitim hakkı ve birçok hakkın da askıda kalmasına sebep olmaktadır. 
Hane başına düşen gelir gibi birçok ekonomik veri bakanlığınızın bilgisi dahilindeyken eğitim-öğretim yılı içinde şebekesi ve internetin çekmediği veya olmadığı bölgelerden başlamak üzere ihtiyacı olan öğrencileri online eğitime katmak için büyük çapta herhangi bir proje de yürütülmemiştir. Bu noktada geriye dönük olarak derslerin telafisi, ilgili teknolojik ve ekonomik desteğin sağlanması, öğrencilerin yeniden eğitime dahil edilmesi için ivedilikle projeler oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir.
Bu Bağlamda
1. Bakanlığınızca tablet ve internet imkanı olmayan öğrenciler eğitim yılı başında tespit edip gerekli destek sunulmuş mudur?
2. Şanlıurfa da kaç öğrenciye tablet ve internet desteği sunulmuştur?
3. EBA yoluyla eğitime erişilememesinin, okuldan kopma ve çocuk yaşta evlendirilmeye yol açtığını düşünüyor musunuz?
4. Bakanlığınıza sunulan rapor hakkında kamuoyuna açıklamada bulunacak mısınız?
5. Belediyelere kayyım atanmasının yerel yönetimlerin eğitime de olan desteğini baltalamak değil midir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.