banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin PYD nedir?

Urfalı Sporcular Kaçkaryolu yürüyüşüne katıldılar

 Rize İl Genel Meclisi Başkanlığı ve Turizm Bakanlığı destekleriyle Hemşin Belediyesi himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Kaçkar Yolu Şenliği 3-7 Temmuz 2019 tarihleri arasında yüzelliye yakın katılımcının bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi.Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü  Dağcılık İl Temsilciliği ile Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü  Urfadosk işbirliğiyle iki sporcumuz Candan Özen ve Ceyda Kömürcü Kaçkaryolu yürüyüşünde ilimizi temsil ettiler.

       Pazar’dan Hemşin’e, Hemşin’den Üsküt dağının üzerinden Çamlıhemşin’e ve buradan da fırtına vadisini takip ederek Kale-İ Bala’nın zirvesine kadar ulaşan Kaçkaryolu yürüyüşüne İlçe Kaymakamlıkları ve belediyeleri de tam destek verdi.

        Pazar kız kulesi, Pazar dört gözlü köprü, Ciha kalesi, Hemşin merkez, Üsküt Dağı Transı, Zilkale, Kaleyi Bala ya ve Kaçkarlara ulaşan tarihi rotada farklı etkinliklerle ulaşım sağlanarak muhteşem doğal güzelliklerin yanında binlerce yılın yol hikâyesi 5 günlük yürüyüşlerle yeniden yaşatıldı.

 Kaçkaryolu hakkında bilgi veren yetkililer,12 ve 13. Yüzyıllarda Karadeniz kıyılarında ticarete Cenevizliler hakimdi. Onlar da gözlerini, Kaçkarların, Kafkasların ve Hazar kıyılarının zenginliklerine dikmişti. Horasan’ın ipeği göz kamaştırıyordu. Bu zenginliklerin Avrupa’ya taşınması için elbette denizyoluna ihtiyaç vardı. En yakın liman Karadeniz’in hemen doğusundaki Pazar ilçesi limanıydı. Bu yol 1600’lü yıllara kadar önemli bir ticaret yoluydu. Ancak Fatih Sultan Mehmet’in Rum Pontus İmparatorluğunu yıkmasından sonra önemini giderek kaybetti. Bu bölgenin ticareti ise Gümüşhane üzerinden Anadolu’ya kaydı.

 Fırtına vadisindeki bu dört kaleden geçen ve Kaçkarların arkasına, tam Hazar kıyılarına ve Kafkaslara kadar uzanan bu ticaret yolunun adı, “KAÇKARYOLU” dur.Sonrasında Ciha kalesini yaptılar. Bu kale, Pazar limanını tepelerden görüyordu. Daha içerilere Zil kalesini yaptılar. Bu kale, yol güvenliğini sağlıyordu. Ve en gerilerde, Kaçkarların oldukça yüksek ve vadiye hakim bir noktasına, sisler içinde vücut bulan Kale-i Bala’yı yaptılar .

Fatih Sultan Mehmet’in fethinden sonra Bilen köyünde yapılan minaresiz camii 700 yaşını çoktan geçmiş. Hemşin ve Palovit şelaleleri hala gürleyerek tepelerden aşağıya var gücüyle dökülüyor.

Kaçkaryolu Yaylaları, şelaleleri, bitki örtüsü, dereleri, konakları, horonu, mıhlaması, insanları, kültürel değerleri ile bin yıllık efsane. , zaten Fırtına deresi başlı başına bir yaşam kaynağıdır.dedi.

Beş günde tamamlanan yürüyüşteki program şu şekilde gerçekleşti.

3 Temmuz 2019 Çarşamba / 1 Gün.

Pazar Meydanında toplanma Hemşin Vadisine Hareket Dört gözlü Kemer Köprü ve çay bahçeleri ziyareti.

Ciha Kalesi ziyareti

Çadırların Hemşin Parkta kurulması..

Hemşin Tabiat Parkı ziyaret.

Faaliyet açılış seremonisi ve fotoğraf sergisi açılışı.

Hemşin Meydan Parktakurulan  Kampta konaklama .

4 Temmuz 2019 Perşembe / 2 Gün.

Gito Yaylası gezisi

Badara Yaylası gezisi

Tepan "Bilen Köyü" Konaklar ve tarihi Cami ziyareti.

Hemşin Merkezde konaklama.

5 Temmuz 2019 Cuma / 3 Gün.

Uskut Dağına Hareket.

Uskut dağı transı.

Fırtına vadisine tepeden ziyaret

Kamp alanına varış ve kampın Kurulması.

Kampta konaklama.

6 Temmuz 2019 Cumartesi / 4 Gün.

Zilkale ve Palovit Şelalesi ziyareti

Meydan köy Şimşir ormanları ziyareti.

Çat Turizm Merkezi ziyareti

Çiçekli yayla ve Kaleyi-Bala ziyareti.

Kampta konaklama.

7 Temmuz 2019 Pazar / 5 Gün.

 Kampın Toplanması ve Pazar ilçesine dönüş.

Urfadosk spor kulübünden yürüyüşe katılan sporcular, etkinliği düzenleyen ilgililere teşekkür ederek Karadeniz bölgesinin doğal güzellikleri ve kendine özgü kültürüyle geçirdikleri beş günden çok memnun kaldıklarını belirttiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.