banner2
Öne Çıkanlar teog Faris Mohamed Al Mazrouei Rizespor bakan Malatya

Urfa'daki LPG Fiyatlarının Yüksekliği EPDK'ya Soruldu! İşte Cevabı


Şanlıurfa’da bir anda yükselen ve Türkiye ortalamasının üzerinde fiyatlara satılan otogaz fiyatlarına tepkiler artarak devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Enerji Piyasası Denetleme Kurumuna (EPDK) başvuru yapan vatandaş Mustafa Gerger’e cevap veren EPDK, Rekabet Kurumu nezdinde girişimlerde bulunmasını istedi.
Piyasada yüksek fiyata satılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) ile ilgili cevap veren EPDK, petrol istasyonları tavan fiyatlarını aşmadıklarından dolayı müdahale etme yetkilerinin bulunmadığını açıkladı.
İŞTE ŞİKÂYETTE BULUNAN MUSTAFA GERGER’E VERİLEN CEVAP YAZISI
5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunumla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (Kanun) 10 uncu maddesi gereği LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşur. Söz konusu madde aynı zamanda, rafineriler ve dağıtıcıların, lisansları kapsamında yaptıkları piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatları, erişilebilir dünya serbest piyasalarındaki fiyat oluşumunu dikkate alarak, tavan fiyatlar olarak Kuruma bildirmelerini hükme bağlamıştır.
Aynı madde ayrıca "LPG piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seterinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir." hükmünü amirdir.
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (Lpg) Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinin fiyat oluşumu başlıklı 8’inci maddesi kapsamında otogaz istasyonları ilan panosunda yer alan fiyatların üzerinde otogaz satışı yapmamakla, dağıtıcısı tarafından Kuruma bildirilen il tavan fiyatını aşmamakla, yükümlüdür.
Kurumumuz, bu kapsamda. Kanunun kendine vermiş olduğu görev ve yetkileri yerine getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürmekte ve Kanunun kendisine vermiş olduğu piyasanın izlenmesi ve gözetimine ilişkin faaliyetlerini devam ettirmektedir.
Ayrıca, şirketlerin aralarında anlaşarak rekabet ihlali yaptıklarına dair kanaatleriniz varsa bu konuda yetkili olan Rekabet Kurumu nezdinde girişimlerde bulunulmasında fayda görülmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 5 yıl önce

İki hafta çnce, arabamın tamamen boşalan deposunu Urfa'da 115 TL'ye LPG ile ful doldurdum. Bir kaç gün sonra tamamen boşalan depoyu Osmaniyede 86TL'ye LPG ile doldurdum.
Takdiri kamuoyuna bırakıyorum.
Selamlar

Avatar
hasan 5 yıl önce

Epdk kurumu topu rekabet kurumuna atmış rekabet kurulu ise topu vatandaşa atıyor Sayın urfalılar LPG yi yüksek fiyat almaya devam edeceğiz başka yolu yok bunun