banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Erdoğan Başbakan

Urfa'daki Bu Yapı Yok Oldu, Yerinde Şimdi Bir Okul Var

1910 lu Yıllar Hıdır İlyas Kilisesi iat fotoğrafı Şanlıurfa Şehir Arşivi isimli kitabında yayınlanan Fotoğraf Sanatçısı Yasin Küçük, 1865 Yılında Urfa'ya gelen Alman Gezgin Petermann, Aziz Sargis Manastırı'nın bodrumundaki Aziz Efraim'in mezarını şöyle yazdığını belirtti:

"Oradan kentin dışında batı tarafındaki Aziz Efraim'in mezarına gittik. Burası bir Ermeni manastırının içindedir ve kilisesi Aziz Sargis'e vakfedilmiş. Aşağıda bodrumdaki Aziz Efraim'in mezarı taştan oyulmuş. Üzerinde, hala bir yazıt varmış gibi görünen küçük bir taş var. Bu mezar, Süryani (Yakubilere) aittir. Yaşlı ve hasta bir kadın, mezarın yanına oturmuş ve azizden hastalığı için şifa umuyordu. Mezarın üzerinde karanlığı biraz aydınlatan küçük bir kafes pencere bulunuyor. Mezarın önünde, duvara yakın taştan yontulmuş bir sütun var. Herkes, bu aradaki sütunla duvar arasından geçmeyi deniyor. Mezarın yanında, dışarıdan kaleye kadar devam eden uzun bir mağaranın girişi var" 

KİLİSENİN YERİNE YAKUP KALFA OKULU YAPILDI

Kilise ile ilgili bir planı paylaşan Fotoğraf Sanatçısı Cihat Kürkçüoğlu ise şunları dile getirdi: "Hıdır İlyas kilisesi bildiğiniz gibi Yakup Kalfa İlkokulu'nun yerinde idi. Aziz Efraim'in ve Theodoros'un kayadan oyma mezarları okulun bahçesinde idi. Zannedersem 1985 yılında okulun bahçesi genişletilirken yıkıldı. Adını hatırlayamadığım bir yayından aldığım planını paylaşıyorum" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.