banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Türkiye'de Rektörler Sınıfta Kaldı! 71 Rektör Hiç Atıf Almadı

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında eğitim kalitesini ölçen PISA'nın yayınladığı verilere ışığında dünya çapında listelere giremeyen üniversitelerimiz, bilim adamlarının başında bulunan ve üniversiteleri yöneten rekötrler de sınıfta kaldı. 

Yapılan araştırma sonucunda 206 üniversitenin 68’inin başında bulunan rektörlerin uluslararası hiçbir yayını bulunmuyor. Uluslararası bilimsel makale yayımlayan 71 rektöre yapılan atıf sayısı ise sıfır.

Harran Üniversitesi Rektörü atıf alanlardan
Tüm dünyanın kabul ettiği Scopus ve Web Of Science bilimsel makale veri tabanlarında yapılan araştırmaya göre Harran Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, bilimsel yayın ve atıf alan rektörler arasına girdi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ'ın yaptığı çalışmada bilimsel çalışmaları en çok atıf alan rektörlerden 4'ünün vakıf üniversitesinden olması dikkat çekti. Harran Üniversitesi Rektörünün ise sıralamada 3. sırada yer aldığı görüldü. Engin Karadağ, "Scopus" ve "Web Of Science" veri tabanlarının uluslararası makaleleri derlediğini ve bütün sıralama şirketlerinin bunları baz aldığını belirterek, bu dergilerde ne kadar çok yayın yapılırsa, ilgili üniversitenin sıralamadaki yerinin yüksek çıkacağını söyledi. 
Karadağ; “Rektörler akademik anlamda ne kadar nitelikliyse üniversitelerin performansları da o kadar yükseliyor. İki veya üçüncü yıldan itibaren bu dönüşüm hissediliyor. Kişinin akademik niteliği önemliyse çalışmalara önem veriyor. Kendisi için değerli olanı kurumsal olarak da değerli hale getiriyor” diye konuştu.

Bilimsel Atıf Nedir?
Atıf, bilimsel bir makalenin, diğer bir bilimsel makaleyi kaynak göstermesidir. Bilimsel bir derginin bir yılda, önceki iki yıla ait makalelere aldığı atıfların, önceki iki yılın yayımlanan makale sayısına bölünmesiyle elde edilen orandır.

Bilimsel gelişmeler ve teknolojik ilerlemelerle ülkemizin kalkınacağını belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Bilim ve teknoloji, eğitimimizin kalitesini etkileyecektir. Harran Üniversitesi, üniversite olarak en iyi yere gelmeye layıktır. Kişisel başarılarımız, mensubu olduğumuz üniversitenin en iyi yerlere gelmesi içindir. Bizim esas amacımız; üniversitemizin ülke sıralamasında ön sıralarda yer almasıdır. Bunun da yol haritası çok çalışmaktır, emek vermektir.  Yaklaşık bir yıldır görev yaptığım üniversitede yeni yol arkadaşlarımızla eğitimde kaliteyi yakalamaya çalışıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızda bulunan heyecan ve azim ile üniversitemiz çok daha iyi yerlere gelecektir. Bu uzun soluklu bir süreçtir. Harran Üniversitesi önümüzdeki yıllar içerisinde önemli başarılara imza atacaktır. Planladığımız projeleri sırayla hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken de Şanlıurfa halkının desteğini yanımızda hissetmek istiyoruz. Bin yıl kadar köklü kadim bir üniversitenin temelleri üzerinde yükselen Üniversitemizi hak ettiği yere getireceğiz. Sonunda kazanacak olan Şanlıurfa ve Harran Üniversitesidir” diye konuştu.
 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.