banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Karaköprü Narı Vali Salih AYHAN Kimdir Abdülkadir Barut

Mamuca Mahallesindeki 1. Derece Sit Alanı 2. Derece Sil Alanı Oldu

Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı kararının gerekçesi ise Mamuca Höyüğü’nün üzerinde ve çevresinde günümüz yerleşiminin bulunması ve sosyal yaşamın devam etmesi olarak açıklandı.

İŞTE RESMİ GAZETEDEN YAYINLANAN O KARAR:

ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

Şanlıurfa ili, Haliliye ilçesi, Mamuca Mahallesinde bulunan Mamuca Höyüğünde yapılan kaçak kazıya ilişkin; Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün 06.05.2019 tarih ve 384713 sayılı yazısı ve eki, 06.05.2019 tarihli Şanlıurfa Müze Müdürlüğü uzman raporu, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 12.07.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Haliliye ilçesi, Mamuca Mahallesinde bulunan tescilli Mamuca Höyüğü’nün sit alanı sınırlarının ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada gösterildiği şekilde uygun olduğuna, höyük üzerinde ve çevresinde günümüz yerleşiminin bulunması ve sosyal yaşamın devam etmesi nedeni ile I. derece olan sit derecesinin II. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak düzeltilerek tescilinin devamına, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:
Mamuca Höyüğü II. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Kullanma Koşulları’nm:
1)    Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır.
2)    Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
3)    Günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onaranları yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabilir.
4)    Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
5)    Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Toprağın sürülmesine yönelik tarımsal faaliyetler yapılamaz.
Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir.
6)    Taş, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
7)    Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz küttür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
Şeklinde yedi madde olarak belirlenmesine, kaçak kazı yapanlar hakkında 2863 sayılı Yasanın “İzinsiz Müdahale ve Kullanma Yasağı” başlıklı 9. Maddesine muhalefetten yine aynı yasanın 65. maddesi doğrultusunda yasal işlem başlatılmasına, kaçak kazı çukurlarının Şanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına karar verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.