banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Balıklıgöl Suruç Urfa Haber

Haliliye'deki Kapaklı Yerleşimi, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı İlan Edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Haliliye ilçesinde Neolitik Çağ ve öncesine yönelik arkeolojik yüzey araştırmasında tespit edilen "Kapaklı Köyü liski Çoban Deresi Mevkii Yapısı ve Kapaklı Köyü Kasrı” olarak adlandırılan yerin 1. derece sit alanı olmasını onayladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

Şanlıurfa ili Merkez (Haliliye) ilçesinde 16-31/07/2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen Neolitik Çağ ve öncesine yönelik arkeolojik yüzey araştırmasında tespit edilen "Kapaklı Köyü liski Çoban Deresi Mevkii Yapısı ve Kapaklı Köyü Kasrı” olarak adlandırılan yerlerin 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine yönelik hazırlanan raporun değerlendirilmesine ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 24.12.2018 tarih ve lî. 1051811 sayılı yazısı ve ekleri. Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 23.05.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/5000 ölçekli öneri sil alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili. Merkez. (Haliliye) ilçesi, Kapaklı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve "Kapaklı Köyü liski Çoban Deresi Mevkii Yapısı ve Kapaklı Köyü Kasrı” olarak adlandırılan yerlerin 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi ve iki alanın birbirine yakın konumda olması nedeni ile birleştirilerek ekli 1/5000 ölçekli koordinattı haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:
Kapaklı Yerleşimi I. Derece Arkeolojik Sit Alanı koruma vc kullanma koşullarının:
•    Bilimsel çalışmalar dışımla aynen kurunacak bir sil alanıdır.
•    Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez.
•    Kesini ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak ah yapı uygulamaları müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir.
•    Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan ürem alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir.
•    Taş, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş. tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi alığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez.
•    Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
Şeklinde altı madde olarak belirlenmesine karar verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.