banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Yayladağıspor Rasmus Hoejlund Rogers Kassım Mato futbolcu Mateus Cardoso Lemos Martins

Fakıbaba’dan bomba iddia

 
Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı, Şanlıurfa Büyükşehir eski Belediye Başkanı, Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, gündeme bomba gibi düşen bir soruyu ortaya attı. Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün, “Fırat’ın suyunun Karakoyun Deresi’ne akıtılması projesine” ilişkin sorusu üzerine, Fakıbaba, “Çalışmasını tamamladığımız Fırat’ın suyunun Karakoyun Deresi’nden akıtılacağı proje niçin 20 trilyona bitirilemedi? Ahmet Fakıbaba hangi projeye girmişse evvel Allah, altından çıkmıştır. Fakıbaba’nın söyleyip te yapamadığı bir proje var; o da Karakoyun’u sulama projesidir. Söz verip yapamadığım tek proje budur ve bu yüzden çok üzülmüşümdür” ifadesini kullandı.
Müslüm Aktürk’ün, ”Hemen hemen her belediye başkan adayının Fırat’ın Urfa şehir merkezine akıtılacağı şeklinde vaadi oluyor. Buna benzer projeler Eskişehir’de, Sivas’ta, Malatya’da var. Hatta Afyonkarahisar’da bile yapma bir çay gerçekleştirildi. Oysa bizim elimizde Fırat gibi büyük bir nehir var. Bunun yanı sıra Fırat’ı akıtacak Karakoyun deremiz de hazır, yani kazılacak yere de gerek yok. Yağ, şeker, un mevcut ama bir türlü helvayı yapamıyoruz. Eski Başkanlarımızdan İbrahim Halil Çelik’le konuştum, ‘projeyi gerçekleştirecektim ama milletvekili seçilince kaldı’ dedi. Ahmet Bahçivan ise ‘Önceliği 5 milyon nüfusa yetecek arıtma tesisine verdim, seçilseydim Şanlıurfa’yı su şehri yapacaktım’ diye konuştu. Siz de iki dönem belediye başkanlığı yaptınız, tarihe geçecek böyle bir projeyi düşünmediniz mi, düşündüyseniz niçin gerçekleştiremediniz?” sorusuna Fakıbaba, şu yanıtı verdi:
HER BAŞKANIN HAYALİ
“Benden önceki arkadaşların bu konuda projeleri var mıydı, yok muydu, onu bilemiyorum ama Ahmet Bahçivan Bey’in de, İbrahim Halil Çelik Bey’in de, velhasıl her başkanın hayalinden Karakoyun’dan su geçirme projesi vardır. Dolayasıyla ben de bu projeyi düşündüm ve vaatte bulundum. Sadece Karakoyun değil, suyu Cavsak ve Sırrın derelerinden de geçirecektik. Bu projeyle ilgili çalışmayı ilk kez ben başlattım. Fırat’ı şehre akıtırken OSM’nin de suyunu temin etmiş olacaktık. Ayrıca 20 köye su verecektik. Bunun yanı sıra gölet oluşturacak onlarca havuz yapacaktık. Fırat’ın suyu kendi cazibesiyle mahallelerden dolaştırılıp akarken yapılacak havuzlarda çocuklar yüzecekti.
Projeyi hazırladık ve o zaman bu proje için 7.5, 8 trilyon lira çıkarmıştık. İkinci dönemimdi ve bağımsızdım. Fakat o sırada, Allah razı olsun, Bakan Cevdet Yılmaz benim çok saygı duyduğum bir arkadaşım. Kendisine konuyu açtığımızda dedi ki, ‘arkadaş ben bu projeye para veririm.’
BENİM VERGİMDEN GİDEN 20 TRİLYON
Körün istediği bir göz Allah verdi iki göz.  Gelişmeler böyle olunca projeyi Valiliğe, verdik. Valilik projeyi aldı iyi niyetle, samimiyetle. Hangi valiydi şimdi hatırlamıyorum. Ama burada dikkatinizi çekmek istiyorum; bu proje için yaklaşık 20 trilyon oraya ödenek geldi. Ondan sonraki gelişmeler beni çok üzdü. Borular döşendi. Benim vergimden giden 20 trilyon para harcandı, ancak proje bitirilemedi. Bu konuda çok önemli bir şeyden bahsediyorum. Bu proje için hükümetimiz para gönderdi mi, göndermedi mi? Gönderdiyse ne kadar gönderildi ve neye harcandı, niye su gelmedi? İşin püf noktası bu. Bu proje benim en önem verdiğim projeydi. Benim bu iddiam çok önemli. Para geldiğini biliyorum, ihaleler yapıldı, bu ihalelerin sonucu ne oldu? ”
KİŞİLERLE UĞRAŞMIYORUM
“Kimi itham ediyorsunuz, vali mi? Bahsettiğiniz bu büyük parayı kim aldı?” şeklindeki soru üzerine Fakıbaba, “Siz basınsınız, kim olduğunu araştırın sorun ister vali olsun ister bakan isterse Fakıbaba. Ben kişilerle uğraşmıyorum” şeklinde konuştu.
Fırat’ın şehre akıtılma projesi için çok çalıştıklarını ancak Cevdet Yılmaz’dan öyle bir teklif gelince balıklama atlayarak paranın belediye bütçesinde kalması için projeyi Valiliğe devrettiklerini tekrarlayan Ahmet Eşref Fakıbaba, “Sayın Cevdet Yılmaz dürüst ve samimi bir insan. O da bizim dürüstlüğümüze inandığı için hükümetimiz Urfa’ya bir kıyak yaptı. Ama yerelde bu parayı kullanamadık. Ahmet Fakıbaba hangi projeye girmişse evvel Allah, altından çıkmıştır. Fakıbaba’nın söyleyip te yapamadığı bir proje var, o da Karakoyun’u sulama projesidir. Söz verip yapamadığım tek proje budur ve bu yüzden çok üzülmüşümdür” ifadesini kullandı.
TREN KAÇTI MI?
Fakıbaba, “Peki tren kaçtı mı, bundan sonra gerçekleştirilemez mi?” sorusuna karşılık, “Elin adamı aya çıkıyor, yapılmaz olur mu? Ama öncelikle bunu halletmemiz lazım. Suyla ilgili benim söyleyecek daha çok şeylerim var, zaman zaman açıklama yapacağım” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.