banner2
Öne Çıkanlar Urfa toz Sugeldi Candeias Douglas Tanquee

Çiğköfte Urfa'nın Değilmiş! Şimdide Onlar sahip çıktı

Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde ‘çiğ köfte bizim' tartışmalara neden olan çiğ köfte ile ilgili olarak şimdide Osmaniye'nin Kadirli ilçesi sahip çıktı.

Bilindiği gibi Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının 2006 yılında başvurduğu ve 2008 yılında da Türk Patent ve Marka Kurumundan tescilinin yaptığı ‘etli çiğ köfte'den sonra 2015 yılında da Adıyaman ‘etsiz çiğ köfte' patenti için başvuruda bulunmuş ve patentini almıştı. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine aittir derken şimdi de Osmaniye'nin Kadirli ilçesi rakip çıktı.

Ünlü tarihçi Cezmi Yurtsever, Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde bulunan son Hitit şehri olan Karatepe'de 3 bin yıllık rölyef duvar kabartmasında Hitit kralının marul yaprağı ile birlikte çiğ köfte yediğini iddia ederek, "Ne Şanlıurfa ne Adıyaman; çiğ köfte 3 bin yıldır Kadirli'ye has bir yiyecektir" dedi. M.Ö. 1000'li yıllarda kurulan ve yine M.Ö. 68 yılında Asurlular tarafından yıkılan Karatepe Hitit harabelerinde 3 bin yıllık rölyef duvar kabartmasında Hitit kralı Asativatas'a sunulan bir ziyafet sahnesinde Hitit kralının çiğ köfte ve marul yaprağı yediğini belirten tarihçi Cezmi Yurtsever, çiğ köftenin anavatanının Kadirli ilçesi olduğunu iddia etti.

Tarihçi Yurtsever, Karatepe Aslantaş açık hava müzesinde krala yemek sahnesinin olduğu duvar kabartmasını bunun en büyük kanıtı olduğunu belirterek, "1947 yılında Alman arkeolog Bossert ve yardımcısı Halet Çambel burada kazı yaptılar. Toprak altından Hititler dönemine ait M.Ö. 750'li yıllarda yaşamış bir krallığın şehri ile ilgili çok önemli taş eserler ortaya çıktı. Onlar içerisinde bir eser var ki Hitit Kralı Asativatas sofrasında çiğ köfte yiyor. Bakın hepsi burada sofrasında çiğ köfte var, ona yardım eden uşağının elinde marul yaprağı uzatıyor. Dolayısıyla tarihte çiğ köftenin yapıldığı yer Kadirli Karatepe ve bu coğrafya, işte bu duvar resmi de bunun en büyük kanıtıdır" dedi.

Son Hitit şehri olan Karatepe Aslantaş Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde bulunuyor. Osmaniye şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Karatepe Aslantaş Hitit harabeleri, bir tarafı Hitit hiyeroglif yazısı diğer tarafı ise Finike çivi yazısı ile yazılmış çift taraflı tabletler sayesinde Hitit hiyeroglif yazısının ilk defa çözüldüğü yer olarak dünyaca ün yapmıştır.
Kaynak: Haberler.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Urfalı 5 yıl önce

Urfalılara hakaret içeren bir video. Urfa bunu haketmiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=rqyIDyOAwbc

Avatar
urfalı 5 yıl önce

https://www.youtube.com/watch?v=rqyIDyOAwbc

Avatar
Hasadam 5 yıl önce

Kes lan Urfalı

Avatar
Keldan Aşireti Lideri 5 yıl önce

Urfalı adam ol