banner2
Aslında bu patlamanın yaşanacağının ayak seslerini aylar önceden biliyordum. 7 ay önce Şanlıurfa İl İnsan Hakları Kurulu Üyeleri olarak “Cezaevini incelemiş” gözlemlerimizi arkadaşlarımızla rapor halinde ilgili yererle iletmiştik.

İlk belirlemelere göre vantilatör kavgasından 13 kişi yanarak öldü. “13 kişi yanarken, 13 ailenin yüreklerine kor ateş düştü” Şanlıurfa’nın bu sıcak Haziran ayında.

Umarım kafamı kurcalayan komplo teorileri beni yanıltır. Birkaç bilgili sizlerle paylaşıyorum.

Cezaevi şartları çok ağır. Adı her ne kadar cezaevi ise de ekstra cezaların yaşandığı bir yer Şanlıurfa cezaevi. Bütün koğuşları incelemiştik. Mahkumlarla o zaman yaptığım bire bir görüşmelerde idarenin başında bulunan Cezaevi Müdürü Akif Bakkal’ın “Türkçülük” yaptığı iddiaları vardı.

PKK’nında Cezaevlerindeki hakimiyetini göz önüne aldığınıza iki kutuplu bir dünyada kendinizi bulursunuz.

Burada yaşanan bu acı olayda elbette soruşturma neticeleri ortaya çıkacak ve suçlular cezaya çarptırılacak.

Ancak cezaevindeki şartlar yine adaletin çıkmazından kaynaklandığını düşünüyorum. Mahkum isen “sakallı” olmayacaksın. İster Müslüman “Sufilerin sakallından” olsun ister “Solcuların sakallından” olsun, “kardeşim yassah” diyor…

Şanlıurfa’nın yöresine has giysisi olan “Şalvar” mı giymek istersin. Orada yine idare devreye giriyor, “kardeşim yassah” diyor…

Sigara tiryakisisin “Tütün sararak” sigara içmek istiyorsun. Yine idare devreye giriyor, “kardeşim yassah” diyor…

Tatar Ramazan filminde “Dışarıda esrar bulamayan içeride fosur fosur içiyor” repliğini hatırlıyorum.

Bir mahkum daha vardı, sinirli bir anında suç işlemiş ve cezayı hak ettiğini düşünüyor.  Kitap kurdu olduğunu ve Cezaevi kütüphanesinde bulunmayan ama “Devletin yasak koymadığı kitaplardan” istiyor, Yine idare devreye giriyor, “kardeşim yassah” diyor…

Cezaevleri “ıslahevleri” olması gerekirken, adeta birilerin “mektebi” olmuş durumda.

Şanlıurfa Cezaevindeki yangın yürekleri yangın yerine çevirirken, “fevri” bir olay mı diye bekliyorum.

Şanlıurfa Cezaevinde “Vantilatörlü” ses getirdi. 13 kişi diri diri yanarak can verdi.

İkinci bir yangın daha çıktı Şanlıurfa E Kapalı Cezaevinde. Osmaniye, Adana ve Gaziantep Cezaevleri de “Bizde buradayız” dercesine koğuşlarını ateşe verdiler.

Ve iki gün sonra Dağlıca bölgesinde çatışma; 8 Asker, hayatını kaybetti, 16 yaralı ve 10 PKK’lı öldürüldü.

Alkıma geçenlerde gündem olan bir söz geliyor..

Kürt sorunu hakkında konuşan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Erdoğan’a ithafen, "Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim. Yitirmek de istemiyorum" dedi geçenlerde…

Derinden bir ses, sanki Roboski’deki gibi bir tezgah kokusu olduğunu ima ediyor.

Puzzlenin parçaları bir araya geldiğinde “Acaba hala bu kadar etkinler mi” diye endişe ortaya çıkıyor.

İLGİLİSİNE
Doğruluk, Musa'nın asası gibidir. Eğrilik ise sihirbazların sihrine benzer. Doğruluk ortaya çıkınca, bütün eğrilikleri yutar. (Mevlana)




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.