banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der

Valilikten 'sağlık skandalı' haberine açıklama
Şanlıurfa Valiliği bir açıklama yaptı. İşte Valilikten yapılan o açıklama; “28/10/2011 ve 31/10/2011 tarihlerinde Şanlıurfa yerel yazılı ve görsel medyasında İl Sağlık Müdürlüğünün planladığı hastane laboratuar hizmet alımı ihalesi ile ilgili çıkan haberler hakkında aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Şanlıurfa ili ve ilçeleri devlet hastanelerinin laboratuar hizmetlerini karşılamak, yıllardır oluşan hastaneler arası fiyat farklılıklarını standardize etmek ve halkın sağlık kalitesini arttırmak amacıyla planlanan ihale; Suruç Devlet Hastanesinin laboratuar hizmetini yürüten firmanın Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca yasaklı hale getirilmesi ve ihalenin iptal edilmesi nedeniyle; 24/10/2011 tarihinde çıkan ihale ilanımızı, Suruç Devlet Hastanesini de dahi etmek amacıyla, geri çekilmiştir.

Çıktığımız söz konusu ihale Sağlık Bakanlığının 2010/56 sayılı genelgesi ve 4734 sayılı kamu, ihale kanunu çerçevesindedir.

2010/56 sayılı genelgede bir ihalenin nasıl yapılacağı tamamen İl Sağlık Müdürlüğü yetkisine verilmiştir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerek kamu sağlığı ve gerek kamu maliyesi açısından en uygun ihaleye çıkılacağı hususu basın aracılığı ile duyurulur” denildi.



SÖZ KONUSU HABER İSE ŞÖYLEYDİ;



SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KİME HİZMET EDİYOR

Devlet Hastaneleri’ndeki laboratuarlara 50 milyon liralık hizmet almayı planlayan Müdürlüğün Şanlıurfa’daki medikal firmaları devre dışı bırakacak adım attığı iddia ediliyor.



Bu ihalenin iddia edildiği şekilde gerçekleşmesi durumunda 3 yıllığına işi alacak olan medikal firmalar, büyük ihtimalle Diyarbakır firmaları olacak. Urfa firmaları ise hem başka illere taşınmak hem de onlarca personelini işten çıkarmak zorunda kalacak. Üstelik en zararlı çıkacak olan da yine devlet.



İŞTE MÜDÜRLÜK HAKKINDA İDDİALAR

21 Kasım’da il ve ilçe devlet hastanelerine 3 yıllığına yaklaşık 50 milyon liralık laboratuar hizmet alım ihalesi yapacak olan müdürlük, iddiaya göre, 24 Ekim’de bir ihale ilanı yayımladı. Kısa bir süre sonra ihale ilanını geri çekti. Zira müdürlük, alım yapacağı 14 çeşit laboratuar cihazı ihalesini birleştirdi. Bu da bu ihaleyi Şanlıurfa’daki hiçbir medikal firmasının alamayacağı sadece Diyarbakır’da bulunan iki medikal firmasının alacağı anlamına geliyor. Daha önce kısım kısım ihale yapılan cihazlar, çeşitli medikal firmaları tarafından alınıyor, böylece hem rekabet olup fiyat düşük oluyor devlet kazanıyordu hem de Urfa firmaları ve personelleri istifade ediyordu.



FİRMALARIN ENDİŞESİ VE İDDİASI

Müdürlükten çekindikleri için isimlerinin yayınlanmasını istemeyen Urfa’daki medikal firmaları; müdürlüğün bu ihaleden nasıl bir çıkar elde ettiğini anlamadıklarını ama bu ihalenin bu şekilde gerçekleşmesi halinde bu kadar yaptıkları yatırımları başka illere taşımak zorunda kalacaklarını ileri sürdü. Ayrıca bugüne kadar büyük meblağlarda para harcayarak eğitime gönderdikleri personellerini de işten çıkarmak durumdalar. Çünkü 14 çeşit laboratuar cihazını bir arada bulundurabilen hiçbir Urfa firması yok. Üstelik bu cihazları temin etmeye kalkmaları halinde ihale gününü çok aşmış olacaklar.



DEVLET BÜYÜK ZARAR EDECEK

Firmaların en önemli iddiası da devletin bu şekilde kâr değil zarar edeceği iddia ediliyor. Firmaların laboratuar cihazları için grup halinde ihaleye girmeleri demek, rekabet edilmesi anlamına geliyor. Dışarıdan katılacak firma hariç sadece Şanlıurfa’da bile 10 firma birbiri ile rekabet etmek zorunda kalacak. Oysa bu şekilde sadece iki firma katılabilecek ve bu iki firmanın il ve ilçeyi kendi arasında paylaşması durumunda devletin büyük zarar edeceği ileri sürülüyor.



‘BAKANLIĞIN VERDİĞİ YETKİ BU’

İddianın en büyüğü ve yenilir yutulur gibi olmayanı ise, ihaleye diğer firmaların katılımını engellemek amacıyla ihale şartnamesinin Diyarbakır’da bir firmaya hazırlatıldığı… İpekyol’un haklarındaki iddiaları yönelttiği İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği yetkileri kullandığını söyledi. Müdür Demir, iddiaların ayrıntılarına Valilik Basın Müdürlüğü aracılığıyla pazartesi günü cevap evereceklerini kaydetti. Bu nedenle başta medikal firmaları olmak üzere tüm kamuoyu Sağlık Müdürlüğü’nün ihaleyi bu şekilde yapma gerekçesini merakla bekliyor.

Mustafa ARISÜT/ İPEKYOL



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.