banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Uzmanından önemli açıklama! Depresyon şiddeti nasıl belirlenir?

Depresyonun Şiddeti Hekim Tarafından Belirlenir.

Günümüzde depresyonun yaygınlığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılı verilerine göre iskemik kalp hastalıklarından sonra toplum sağlığını etkileyen İkinci Hastalık haline gelmiştir.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Balıklıgöl Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Berrin Altunova; Depresyon nedir ve belirtileri nelerdir, nasıl tanı konur ve tedavisi konularında şunları söyledi.

Kişiler günlük hayatta yaşanılan kayıplar, stres verici olaylar karşısında sıkıntı, üzüntü, keder gibi duygular hissedebilirler. Bu duygusal dalgalanmalar normaldir. Üzüntü ortama ve duruma uyum sağlamamıza yardımcı olan bir duygudur.

Ancak depresyondaki üzüntü ve mutsuzluk duyguları çok daha yoğun, sık ve uzun sürelidir.

Depresyon belirtilerinden bahsedecek olursak;

Çökkün ve bunaltılı duygu durumun (üzüntü, elem, bunaltı hissetmesi) yanında kişinin genel bir isteksizlik hali ve eskiden yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan ilgisinin azalması veya kaybolması durumu vardır.

Ek olarak; enerji kaybı, iştah değişikliği, daha az ya da çok uyuma, konsantre olamama, dikkati toparlamakta güçlük, kararsızlık, kendine güvende azalma, değersizlik ve suçluluk duyguları, sinirlilik, ölüm ve intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir. 

Depresyon tanısı nasıl konulur?

Belirtilerin günün neredeyse tamamında ve en az iki hafta devam etmesi ve kişinin iş, aile veya sosyal ilişkilerinde bozukluğa yol açmış olması gerekir.

Depresyonda olmasına rağmen psikiyatri polikliniğine başvurmakta geciken iki hasta grubu vardır.

Dikkat!

1. Erkek hastalar bazen depresyon belirtilerini ifade edemeyebilirler ön plandaki belirti öfke ve sinirlilik şeklinde açığa çıkarabilirler. Bu durum ihmal edilmemeli bir psikiyatri uzmanına başvurulmalıdır.

2. Depresyonda sık görülen semptomlardan birisi de unutkanlıktır. Yaşlı hastalar bu durumda bunama endişesi yaşayabiliyorlar. Ancak depresyonda stresli durumlarda odaklanma bozulacağı için unutkanlık beklenen bir durumdur

Zaman kaybetmeden Psikiyatri Uzmanından destek alınmalıdır.

Tedavi edilmeyen depresyonun yaşlılarda intiharla sonuçlanma riski yüksektir.

Depresyonu nasıl tedavi ederiz?

Depresyonda beynin bazı bölgelerinde küçülme ve hormonal değişiklikler oluşmaktadır. Tedavi ile bu durum geriye döndürülebilmektedir.

Depresyonun şiddeti hekim tarafından belirlenir.

Hafif düzey depresyonda sosyal destek ve bilişsel davranışçı terapiler gibi psikososyal tedavi yöntemleri yeterli olabilmektedir.

 Orta ve şiddetli depresyonlarda ilk seçenek antidepresan ilaçlardır.

Antidepresan ilaçlar mutlaka Psikiyatri Doktorunun kontrolü altında başlanılmalı, devam edilmeli ve kesilmelidir.

Antidepresanlar bağımlılık yapar mı?

Antidepresan grubu ilaçlar bağımlılık yapmaz.

Fakat uzun süre ve etkili dozda kullanılırken ilacın aniden bırakılması kas ağrıları, aşırı terleme, baş ağrısı, bulantı, uykusuzluk gibi kesilme belirtileri yaşayabilirler bu yüzden Doktor kontrolünde azaltılarak kesilmelidir ”dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.