banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Uzmanından Açıklama: Epilepsi (Sara Hastalığı) Nasıl Anlaşılır

halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, beynin bir bölgesinde bulunan hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla kendini gösterir. Doğum esnasında veya daha sonra herhangi bir sebeple beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişen epilepsi hastalığı, ülkemizin yaklaşık %1’ini etkileyen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bu hastalık, epilepsi nöbetleri ile ortaya çıkar. Ani şekilde kendini gösteren epilepsi nöbetleri, beynin tamamına veya belli bir bölümüne yayılır. Nöbet tipleri ise beynin hangi bölgesinde başladığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı epilepsi nöbetlerinde bilinç kaybı ve kontrolsüz vücut hareketleri görülebilirken, bazısı silik belirtilerle hissedilir.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Balıklıgöl Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serkan Topçu

“Epilepsi hastalığı aslında klinik bir tanı, hastanın yaşadığı dışarıdan bizim şahit olduğumuz, tanık olduğumuz vücut hareketleri olabilir, bilinç değişikliği olabilir. Bunun ile tanı konulan bir hastalık.

Halk arasında bazen epilepsi hastası olmasına rağmen hastaya yakıştırılamaması ve bulguların tipik epilepsi bulguları olmaması nedeniyle sıradan bir hastalık olduğu sanılıp polikliniğe gelmeyen hastalar olabiliyor.

Bu şekilde gözden kaçan tanısı atlanan hastalar çok oluyor. Epilepsi hastalarında tüm vücutta kasılma, titreme, bayılma tarzında olmayabilir ya da ağzından köpük gelmesi, gözün bir tarafa bakması bilinç değişikliği olmayabilir.

Bazen oturduğunuz yerde konuşurken cümlede kopukluk olması, kelimeleri unutması, dalgınlık tarzında, dalma tarzında nöbetler de olabiliyor. Hastalarda bazen bir sesle gürültüyle ışıkla irkilme, sıçrama tarzında bile olabiliyor.

Dr. Serkan Topçu, “Bazı hastalarda oturduğu yerden sanki mide rahatsızlığı varmış gibi midemde bir şeyler var yükseliyor, kusacakmışım gibi bir hisle bize başvurabiliyor. O esnada hafif bir bilinç, değişikliğinin eşlik etmesi ya da diğer sebep olabilecek hastalıklarla uyumlu başka bir şey çıkmayınca tanı amaçlı EEG ye başvuruyoruz. EEG çekimi epilepsi tanısı için olmazsa olmazlarımızdan birisidir. Bunun yanında diğer tanı yöntemlerimiz de var. Kan tahliliyle destekleyebildiğimiz bazı değerlerimiz beyin MR’ında sebep olabilecek bir kitle tarzı, beyin damar tıkanıklığı, beyin kanaması tarzında şeyler ya da doğuştan bir gelişim anomalisi olabiliyor.  Bunun sebebini de tespit edip ona göre bir tedavi düzenliyoruz ve düzenli takip özellikle hastalarda tanı aldıktan sonra tedavi başlanıp hep aynı tedaviye gitmeyebiliyoruz. Belli aralarla takibi yapılıp ilaç dozu, ilaç sayısı ya da ilaç kesilip kesilmemesi konusunda hasta ve yakınları ile işbirliği içerisinde düzenli takiplerle götürmemiz gereken önemli bir hastalıktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.